Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φιλοτουρκική προθέρμανση Καρλ Μπιλντ ενόψει της Σουηδικής προεδρίας της Ε. Ε.

Σουηδική... γυμναστική

Διακριτικά αλλά με προσοχή παρακολουθεί η Λευκωσία τη λογική που αναπτύσσει η Σουηδία, που αναλαμβάνει την επόμενη προεδρία της ΕΕ, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Φιλοτουρκικό ρεσιτάλ «έδωσε» ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επισημάνει ότι αν η Κύπρος που βρίσκεται στα ανοικτά της Συρίας είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, τότε είναι δύσκολο να μην θεωρήσουμε το ίδιο και για την Τουρκία, ότι δηλαδή ανήκει κι αυτή στην Ευρώπη.
Σε συνέντευξή του στη γνωστή γαλλική εφημερίδα «ΦΙΓΚΑΡΟ» και μιλώντας για τις προτεραιότητες της επερχόμενης σουηδικής προεδρίας από την 1η Ιουλίου, ο κ. Μπιλντ, γνωστός για τις αγγλοσαξονικές του απόψεις, επιβεβαίωσε τις φιλοτουρκικές προθέσεις της κυβέρνησής του και τις προσπάθειες που αυτή θα κάνει για την προώθηση της ενταξιακής της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.
Δίνοντας ένα ηχηρό σημάδι της στάσης που θα τηρήσει η χώρα του για το επόμενο εξάμηνο, επανέλαβε ότι η Ευρώπη έχει μεγάλο στρατηγικό ενδιαφέρον να δει την υποψήφια για ένταξη χώρα να προσανατολίζεται προς αυτήν. Τάχθηκε δε σαφώς κατά του «να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία», καθώς μια τέτοια ενέργεια θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά για τις όποιες εθνικιστικές τάσεις και θα έστελνε πολύ αρνητικά μηνύματα προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Πολλά τα οφέλη
Ο Σουηδός ΥΠΕΞ επιχείρησε να καθησυχάσει τους ανησυχούντες για την ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ, μιας χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και κατΆ επέκταση με σημαντικό πολιτικό βάρος. Κατανοώ αυτή την ανησυχία, είπε, σημειώνοντας ότι όλες οι προηγούμενες διευρύνσεις της ΕΕ είχαν προκαλέσει αντίστοιχες αντιδράσεις, ωστόσο, τόνισε, όλες τους σήμερα θεωρούνται επιτυχημένες, αφού μεταμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατέστησαν πιο αποτελεσματική από ποτέ.
Σε πιο εξειδικευμένη ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας επιρροής εντός της ΕΕ εκ μέρους της Γαλλίας και της Γερμανίας από την είσοδο της Τουρκίας στην Κοινότητα, ο ίδιος παρομοίωσε το «επιχείρημα» αυτό με εκείνο που χρησιμοποίησε ο Ντε Γκολ για την τότε ένταξη της Βρετανίας.
Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι για να έχει βάρος η Κοινότητα στα τεκταινόμενα αυτού του κόσμου, είναι προτιμότερο να είσαι «Η ΕΕ» παρά η ένωση τμήματος της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι στις επόμενες δεκαετίες η Ένωση θα έχει ανάγκη τον οικονομικό και δημογραφικό δυναμισμό που ενέχει η συγκεκριμένη υποψήφια προς ένταξη χώρα. «Με την Τουρκία, η ΕΕ μπορεί να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας συμφιλίωσης με τον μουσουλμανικό κόσμο» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «αν θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι στην Ευρώπη, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα νησί στα ανοικτά της Συρίας, είναι δύσκολο να μην υποστηρίξουμε ότι και η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη». Για τα διαπραγματευτικά κεφάλαια σημείωσε ότι η προεδρία θα εκτελέσει τις εντολές που θα δώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς «πρόκειται για ζήτημα που ανήκει στην αρμοδιότητα των 27, παρά σε εκείνη της προεδρίας».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]