Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιέζουν τον Ερντογάν οι εθνικιστές να αποσύρει τις δηλώσεις του περί "φασισμού"

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Τουρκία

Τη συγγνώμη του Ταγίπ Ερντογάν προς το τουρκικό έθνος ζητά το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP) αναφορικά με τη δήλωσή του περί εκδίωξης από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα, γεγονός το οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης.
Μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο αρχηγός του ακροδεξιού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά, που χειροκροτήθηκε από τον ελληνικό Τύπο, ως ιστορική αυτοκριτική και ομολογία, είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί και στην Αρμενία».Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καταδικάσει το τουρκικό έθνος και την ένδοξη ιστορία του με μία βαριά συκοφαντία και κατηγορία περί φασισμού και για το λόγο αυτό πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το τουρκικό έθνος, λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι που είπε άθελά του και κατά λάθος».
Και συνέχισε: «Εάν δεν το κάνει, πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποια περίοδο της ιστορίας μας και σε ποιες εθνικές ταυτότητες αναφέρεται, αν εννοεί τους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Τουρκία στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών και της σχετικής συμφωνίας του 1923 και τέλος, αν επεκτείνεται και υιοθετεί τα ψεύδη των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915».Ο ίδιος σημείωσε ότι «εάν δεν τα κάνει αυτά, αν σιωπήσει ή αλλάξει τα λόγια του, το τουρκικό έθνος θα τον καταδικάσει για πάντα ενώπιον της εθνικής συνείδησης, ως πρωθυπουργό, που υιοθετεί το σύνολο των ψευδών και των ισχυρισμών των Αρμενίων και των Ελλήνων».
Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική αυτοκριτική» και επικροτήθηκε από πολλές τουρκικές εφημερίδες. Επικριτική, αντίθετα, ήταν η στάση της αντιπολίτευσης.
Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβης επί τιμή Ονούρ Οϊμέν, σχολίασε: «Δεν γνωρίζω κάποιον που έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να κατηγορείται για φασισμό η χώρα».
Μετά από τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, γίνεται σαφές πως ο Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνεται (χωρίς να το επιθυμεί ο ίδιος) από την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά πιεζόμενος από ανθρώπους που δεν μπορούν να κατανοήσουν την "στροφή" Ερντογάν, καταδικάζεται η Τουρκία, ως χώρα, να φέρει ατιμωτικές πληγές του παρελθόντος επειδή κάποιοι δεν τολμούν να παραδεχθούν τα σφάλματα του χθες.
Η αποδοχή Ερντογάν για τις "φασίζουσες" πρακτικές του Τουρκικού κράτους, που ακολουθήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν μία κίνηση ιδιαίτερα ευφυής, που όμως δεν βρήκε ανταπόκριση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Χωρίς να ζητήσει συγνώμη, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να πετάξει το άσχημο παρελθόν της Τουρκίας και να στερήσει ένα σημαντικό όπλο όσων δεν επιθυμούν την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως δεν μπόρεσε να το καταλάβει η αντιπολίτευση ή δεν βρήκε τη δύναμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αποδεχόμενη τραγικές αλήθειες να δώσει την δυνατότητα στον Τουρκικό λαό να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.
Μετά από την αντίδραση αυτή, δυστυχώς η Τουρκία μετατοπίζεται σε έναν πολιτικό βούρκο που οδηγεί σε δύο αδιέξοδα: Στρατοκρατούμενη ή θεοκρατούμενη κυβέρνηση. Και είναι απολύτως βέβαιο πως οι στρατηγοί και το βαθύ κράτος δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί το δεύτερο...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]