Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγώνας κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών στα Βαλκάνια

Οι πρόσφατες συλλήψεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η έκδοση πρώην μουτζαχεντίν και μελών της αλ-Κάιντα υποδηλώνουν νέα συναίνεση στην επίλυση της πιθανής απειλής που θέτουν

Έπειτα από χρόνια σχετικής ολιγωρίας, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) καταβάλει ξανά προσπάθεια για αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Γουαχάμπι και άλλων σκληροπυρηνικών ομάδων εντός της Μουσουλμανικής κοινότητάς της.
Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές συνέλαβαν τρεις αλλοδαπούς που πολέμησαν στη σύγκρουση του 1992-1995 και οι οποίοι βρίσκονται πλέον στα χέρια της υπηρεσίας μετανάστευσης της Β-Ε.
Τον περασμένο Μάρτιο, το Σεράγεβο εξέδωσε τον Αλί Αχμέντ Αλί Χαμάντ, υπήκοο Μπαχρέιν, στην πατρίδα του έπειτα από κάθειρξη 12 ετών για τρομοκρατία. Το μέλος της αλ-Κάιντα αφίχθη στη Β-Ε το 1992 και πέρασε τη σύγκρουση του 1992-1995 υπηρετώντας στη μονάδα μουτζαχεντίν "Al Mujahid". Η κυβέρνηση τον χαρακτήρισε "απειλή προς τη δημόσια τάξη" και επεδίωξε τότε να απελάσει άλλους δυο ύποπτους Ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Σύμφωνα με τον Αλ Χαμάντ, υπάρχουν ακόμα περίπου 800 μέλη της αλ-Κάιντα στη Β-Ε. Ο αριθμός αυτός διαφέρει από τις εκτιμήσεις του Αναπληρωτή Ύπατου Εκπροσώπου για τη Β-Ε Ράφι Γκρεγκόριαν "κάπου πάνω από δέκα και λιγότεροι από 100".
Ο Γκρεγκόριαν ανέφερε επίσης ότι κάποια ανώτερα κυβερνητικά στελέχη είχαν εκφράσει προθυμία να βοηθήσουν στην απόκρυψη τρομοκρατών και στο να τους παρέχουν πλαστές ταυτότητες και οικονομική βοήθεια. Αμέσως μετά τη σύγκρουση στη Β-Ε, η κυβέρνηση επέτρεψε σε πρώην μέλη της Al Mujahid να λάβουν ειδικά προνόμια: ασυλία από σύλληψη, ιδιότητες μελών σε αμέτρητους οργανισμούς βοήθειας, ακόμα και διαβατήρια. Πολλοί παντρεύτηκαν ντόπιες.
Από τότε, διαδοχικές κυβερνήσεις της Β-Ε συνέχισαν προσεκτικά, με επίγνωση των πολιτικών κινδύνων που υπήρχαν. Ωστόσο, η προθυμία του Σεράγεβο για διώξεις και απελάσεις ενδέχεται να σημαίνει νέα συναίνεση στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Κάποιοι παρατηρητές έχουν επιχειρήσει να συσχετίσουν εξτρεμιστικές ομάδες και την ηγεσία της Ισλαμικής κοινότητας στη Β-Ε. Ο μεγάλος Μουφτής στο Σεράγεβο, Μουσταφά Εφεντίγια Τσέριτς, διαψεύδει τέτοιες κατηγορίες, αναφερόμενος σε ψήφισμα της κοινότητας από τη σύγκρουση της δεκαετίας του 1990. Το ψήφισμα ορίζει ξεκάθαρα ότι τυχόν μεμονωμένα άτομα ή οργανώσεις που επιδιώκουν να επιβάλουν τη δική τους εκδοχή του Ισλάμ για τους Μουσουλμάνους της Β-Ε είναι απαράδεκτοι και αξιοκατάκριτοι.
Πρόσφατα, ο Τσέριτς δήλωσε ότι η Βιέννη -- οικονομικό κέντρο Ισλαμιστών εξτρεμιστών από την πρώην Γιουγκοσλαβία -- αποτελεί την κύρια πηγή αρνητικών επιρροών προς ντόπιους Μουσουλμάνους και πως "δεν χρειαζόμαστε κανέναν...να ερμηνεύσει το Ισλάμ για μας".
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Τσέριτς ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης Ευρωπαίων Μουσουλμάνων στα μέσα Απριλίου στη Βιέννη. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο δημεγέρτης των Γουαχάμπι και εχθρός του Τσέριτς Νεντζάντ Μπαλκάν, γνωστός ως "Σέρβος Μουσουλμάνος γεννημένος στη Βιέννη", από το Ελβετικό Δίκτυο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας.
Ο Αχμέτ Αλιμπάσιτς, καθηγητής Ισλαμικών μελετών στο Πανεπιστήμιο Σεράγεβο, δήλωσε στους Southeast European Times ότι "Είναι γελοίο και επιμεμπτό να διενεργούμε συγκέντρωση στη ΒΙέννη για να συζητήσουμε ποιος είναι καλός Μουσουλμάνος και ποιος όχι".


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]