Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ταλάτ αυξάνει συνεχώς τις απαιτήσεις του για το οδόφραγμα Λιμνίτη


Προβάλει νέες απαιτήσεις

Αναβαθμίζει συνεχώς τις αξιώσεις του για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ενώ ξεκίνησε με ένα απλό αίτημα, να επιτρέπεται η επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα για να συναντήσουν τα παιδιά τους που υπηρετούν εκεί τη στρατιωτική τους θητεία, στο τέλος κατέληξε στην αξίωση για μεταφορά καυσίμων, προφανώς στον κατοχικό στρατό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Σίγμα, το θέμα Λιμνίτη ξεκίνησε όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης συμφώνησαν να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα. Μάλιστα ο Ταλάτ ζήτησε τη "διάνοιξη" της Πύλας, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το αίτημα, τονίζοντας ότι η Πύλα δεν αποτελεί οδόφραγμα.

Στη συνέχεια, η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε θέμα διάνοιξης, μαζί με το Λιμνίτη, και των Κοκκίνων, ώστε να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να μεταβαίνουν εκεί μέσω Λιμνίτη και να επισκέπτονται τα παιδιά τους που υπηρετούν εκεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε το αίτημα, με την προϋπόθεση ότι ένα λεωφορείο θα μεταφέρει τους Τουρκοκυπρίους τρεις φορές τη βδομάδα.
Ο Ταλάτ επανήλθε και ζήτησε να επιτρέπεται στους γονείς να μεταφέρουν και τρόφιμα στα παιδιά τους και η ελληνοκυπριακή πλευρά, για ανθρωπιστικούς λόγους, αποδέχτηκε και το νέο αίτημα.
Ωστόσο, δεν σταμάτησαν ώς εδώ οι τουρκικές αξιώσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ταλάτ επανήλθε με νέο αίτημα: Ζήτησε εκτός από τις επισκέψεις Τουρκοκυπρίων και τη μεταφορά τροφίμων, να επιτρέπεται και η μεταφορά καυσίμων για ανεφοδιασμό γεννήτριας παραγωγής ρεύματος για τα στρατιωτικά οχήματα, τα οποία, όπως δήλωσαν, δεν διαθέτουν στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την αξίωση. Τότε οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, Ντάουνερ και Ζεριχούν, υπέβαλαν πρόταση αστικοποίησης του θυλάκου των Κοκκίνων, με τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων, την παραχώρηση ηλεκτρικού ρεύματος και τη δημιουργία μουσείου, ώστε να δικαιολογείται η εκεί μετάβαση επισκεπτών. Η πλευρά μας προχώρησε μάλιστα στην υποβολή πρότασης για δημιουργία μικρού φωτοβολταϊκού σταθμού, ώστε να ηλεκτροδοτείται η περιοχή.
Η τουρκική πλευρά απέρριψε τη δημιουργία σταθμού, άφησε όμως να νοηθεί ότι θα δεχόταν την ηλεκτροδότηση της περιοχής από την ΑΗΚ. Την ίδια στιγμή, όμως, ζήτησε όπως μαζί με το λεωφορείο που θα μεταφέρει επισκέπτες, να μεταβαίνουν εκεί σε τακτά χρονικά διαστήματα βυτιοφόρα, που θα μεταφέρουν καύσιμα για ανεφοδιασμό.
Το όλο θέμα έμεινε ώς εδώ και γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων.
Το ερωτηματικό
Κυβερνητικές πηγές δήλωναν, πάντως, ότι δεν είναι γνωστό, αν μετά τις τελευταίες δηλώσεις του στον "κοινοτάρχη" Λιμνίτη, έχει διαφοροποιήσει την πρότασή του και αρκείται μόνο στην ηλεκτροδότηση των Κοκκίνων, ή εσκεμμένα απέφυγε να τον ενημερώσει για το θέμα των καυσίμων.
Πάντως, το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κατοχικό ηγέτη.
Ως γνωστόν, ο Ταλάτ, σε συνάντηση που είχε με Τουρκοκύπριο "κοινοτάρχη" της περιοχής, ισχυρίστηκε ότι ευθύνη για τη μη διάνοιξη του οδοφράγματος φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Ταλάτ υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας αποδέχθηκε να παραχωρήσει ηλεκτρικό ρεύμα στα Κόκκινα, όχι όμως και καύσιμα, όπως ήταν το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς. "Ο Χριστόφιας έχει το πρόβλημα" ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]