Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία θα αμύνεται με πυρηνικά όπλα...!

Δόγμα ασφαλείας προς τις ξένες δυνάμεις

Την στρατηγική της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας έως το 2020 ενέκρινε με διάταγμά του ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, υιοθετώντας επικριτικές, αν και αρκετά αόριστες αναφορές για την προσπάθεια «ξένων δυνάμεων» να αποκτήσουν στρατιωτικό προβάδισμα, αλλά και επιμένοντας στην επιλογή της αποφυγής μιας νέας κούρσας εξοπλισμών με τις ΗΠΑ.
«Η Ρωσία θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ισότιμης και ολοκληρωμένης εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ στη βάση της σύμπτωσης συμφερόντων...» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ .
Το Κρεμλίνο κατονομάζει ως απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας «την πολιτική σειράς κορυφαίων ξένων κρατών, που στοχεύουν στην επίτευξη υπεροχής στον στρατιωτικό τομέα» και αναφέρεται ειδικά στο αμερικανικό σχέδιο «μονομερούς δημιουργίας πλανητικού συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας και στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος βραχείας τροχιάς».
Ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι «η Ρωσία θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ισότιμης και ολοκληρωμένης εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ στη βάση της σύμπτωσης συμφερόντων και του ρόλου-κλειδί, που παίζουν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις στη διεθνή κατάσταση συνολικά».
Το βασικό περιεχόμενο του ρωσικού δόγματος ασφαλείας ήταν γνωστό από τον περασμένο Δεκέμβριο και η οριστική διατύπωσή του διαρκώς αναβαλλόταν, πιθανότατα γιατί η ρωσική ηγεσία τηρούσε στάση αναμονής ώς την πρώτη συνάντηση των προέδρων Μεντβιέντεφ και Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο. Οι ελπίδες για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών εκτιμάται ότι βρήκαν την αντανάκλασή τους και στην «ελάφρυνση» κάποιων διατυπώσεων, αν και παραμένει κατηγορηματική η εναντίωση στην επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα διακηρύττει ότι για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, θα ακολουθήσει «λογική και πραγματιστική εξωτερική πολιτική, που θα αποκλείει τις δαπανηρές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εξοπλιστικής κούρσας», θα υποστηρίζει τον ΟΗΕ και την επίλυση με διπλωματικά μέσα των περιφερειακών συγκρούσεων. Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πάτρουσεφ, πρώην αρχηγό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η Ρωσία θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεών της, «με διατήρηση του δυναμικού των στρατηγικών πυρηνικών της όπλων».
Κατά τις εκτιμήσεις σχολιαστών, οι σχετικά αόριστες αναφορές στον περαιτέρω περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών επιβεβαιώνουν ότι το Κρεμλίνο δεν βιάζεται να προχωρήσει σε πυρηνικό αφοπλισμό ευρείας κλίμακας, τουλάχιστον έως το 2020. Την ίδια στιγμή η Μόσχα χαιρετίζει την αμερικανική πρόθεση να συνεχιστεί ο διάλογος για μια νέα συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών στη θέση εκείνης, που εκπνέει στο τέλος της χρονιάς, περιγράφοντας επίσης ως προτεραιότητες «την εδραίωση μέτρων εμπιστοσύνης, την επίλυση ζητημάτων μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, την κλιμάκωση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας», αλλά και την προετοιμασία για όξυνση των περιβαλλλοντικών προβλημάτων.
Τα πυρηνικά όπλα
Η διατήρηση της «στρατηγικής ασφάλειας», που γίνεται δυνατή χάρη στο πυρηνικό οπλοστάσιό της, ονομάζεται στο ρωσικό δόγμα «διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για σταθερή ανάπτυξη της Ρωσίας σε μακροπρόθεσμη προοπτική», ενώ στόχος της εθνικής πολιτικής ασφαλείας αποτελεί η ανάδειξη της χώρας μεταξύ των πέντε πλέον αναπτυγμένων οικονομιών έως το 2017.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]