Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είδε στον ύπνο του τον αγνοούμενο αδελφό του, αλλά...


Τον βρήκε, όπως τον ονειρεύτηκε!

Προφητικό όνειρο είχε ο αδελφός αγνοουμένου, ο Βαγγέλης Αντρέου από το Παλαίκυθρο, ένα χρόνο προτού βρεθούν τα οστά τού αδερφού του. Του είπε ότι τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι και, όταν έγινε η ταυτοποίηση, διαπιστώθηκε ότι, όντως, έλειπε ο σκελετός του ποδιού του…
«Έγινες παππούς, με ρώτησε. Ναι, του λέω. Θα του δώσεις το όνομά σου; Όχι, του είπα, είναι κορίτσι και θα πάρει το όνομα της γυναίκας μου. Πάλι καλά, μου λέει αυτός, εμένα ποιος θα δώσει το όνομά μου»... Κομπιάζει ο Βαγγέλης, η φωνή του τρέμει και δάκρυα τρέχουν από τα μάτια του. «Τι έχεις, τον ρωτάω, είσαι καλά; Είμαι καλά, είπε, τραυματίστηκα στο αριστερό πόδι και είμαι στο νοσοκομείο». Η μαρτυρία του 61χρονου Βαγγέλη Αντρέου, στο ΚΥΠΕ, συγκλονίζει.
Ο διάλογος διεξάγεται ανάμεσα στον ίδιο και τον αγνοούμενο αδελφό του. Χωρόχρονος; Όλα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια ενός προφητικού ονείρου που είχε ο κ. Βαγγέλης, ένα χρόνο πριν μάθει ότι τα οστά του αδελφού του, Ιάκωβου, που αγνοούνταν από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, βρέθηκαν.
Ο αδελφός του, Ιάκωβος, ήταν 22 ετών και υπηρέτησε ως έφεδρος λοχίας κατά τη βάναυση τουρκική εισβολή.
Όταν η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων τον ειδοποίησε ότι ταυτοποιήθηκαν τα οστά του αδελφού του, που εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο χωριό Τζιάος, όπου υπηρετούσε σε φυλάκιο μεταξύ της πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής, του έδωσαν και μια φωτογραφία. Από το σκελετό έλειπε το αριστερό πόδι του Ιάκωβου, επιβεβαιώνοντας το όνειρο που είχε, στο οποίο ο αδελφός του, του είχε πει ότι είχε τραυματιστεί.
Για την ελευθερία
Το καλοκαίρι του 1974 ο Ιάκωβος Ανδρέου ήταν 22 χρονών, αρραβωνιασμένος, έμενε στο Παλαίκυθρο και δούλευε στη Μια Μηλιά.
Μετά την τουρκική εισβολή, τον έστειλαν στο τάγμα του κ. Πετάση, όπως θυμάται ο Βαγγέλης, με άλλα επτά άτομα. Με τον πατέρα του, τον επισκέφθηκαν στις 13 Αυγούστου του 1974 στο φυλάκιο, απέναντι από το Τζιάος. Τους είχε πει ότι ήθελε να φύγει από εκεί, γιατί δεν είχαν φαγητό.
«Του είπα: Μα, είσαι ένας λοχίας.... Ήρθαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία μας. Δεν μπορείς να φύγεις. Αύριο, αν γίνει η εισβολή, να φύγουμε… Ήταν η τελευταία φορά που τον είδαμε», λέει ο κ. Βαγγέλης. Ο ίδιος πήγε να πολεμήσει στην Κλεπίνη. Αργότερα, έμαθε πως, μετά τη δεύτερη εισβολή, πήραν τον πατέρα του μαζί με άλλους από το Παλαίκυθρο στη Βώνη, όπου κρατούσαν τους άντρες στην εκκλησία του χωριού και τα γυναικόπαιδα στο σχολείο. «Ένα βράδυ τον έβγαλαν έξω μαζί με τρεις συγχωριανούς και τέσσερις ξένους, και από τότε δεν μάθαμε τίποτε».
Αυτό που θυμάται πιο έντονα ο κ. Βαγγέλης από εκείνες τις ημέρες είναι τη σκηνή με τον αδελφό του. «Που δεν τον τράβηξα να τον φύγω από εκεί», αναφέρει ο ίδιος, και συνεχίζει: «Αλλά και αυτός ήταν λοχίας. Έπρεπε να κάνει το καθήκον του. Δεν ήταν απλός στρατιώτης, να φύγει…».
Παρηγοριά η εγγονή μας
Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Βαγγέλης πήγε στο κατεχόμενο Τζιάος, αλλά δεν μπόρεσε να εντοπίσει οτιδήποτε. Η περιοχή που ήταν το φυλάκιο είχε αλλάξει. Ο τάφος εντοπίστηκε σε ένα χωράφι με ελιές, όπως είπε, και όχι κοντά στο φυλάκιο που υπηρετούσε.
«Σε 10 ημέρες θα γίνω 61 χρονών. Έπρεπε να ξέρουμε. Τουλάχιστον να τον θάψουμε, να του ανάβουμε ένα κεράκι», αναφέρει ο κ. Βαγγέλης. Όταν είδε στο όνειρό του τον αδελφό του τον Ιάκωβο, η εγγονή του ήταν λίγων μηνών. Σήμερα η μικρή Ιωάννα είναι 19 μηνών και «με αυτήν παρηγορούμαστε», λέει χαρακτηριστικά.
«Ο γιος μου μοιάζει πολύ στον Ιάκωβο»
Ο κ. Βαγγέλης έχει τρία παιδιά και ο γιος του Ανδρέας «μοιάζει πολύ στον Ιάκωβο», αναφέρει συγκινημένος. Για όλα αυτά που πέρασε, αναφέρει: «Ο πόλεμος αυτά έχει. Το κακό, το υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός. Εγώ με τους Τ/κ δεν έχω πρόβλημα, έχω πολύ καλές σχέσεις. Και στο σπίτι μου ήρθαν, φάγαμε. Είπα του γιου μου, να πάρω το πιστόλι να τους καθαρίσω, τι θα καταλάβω; Δεν είμαστε άνθρωποι του μίσους».
Έχει πάει στο πατρικό του σπίτι που βρίσκεται στο Παλαίκυθρο, αλλά δεν άντεξε να μπει μέσα. Τώρα διαμένουν Τ/κ. Μίλησε μαζί τους, «θυμήθηκαν την οικογένειά μου, τη μάνα μου, αλλά έφυγα, δεν μπόρεσα να μπω». Ζητεί να γίνει μια πλακέτα για τους αγνοουμένους και τους πεσόντες του Παλαικύθρου, όταν θα ανεγερθεί ο σύλλογός τους, ΑΠΟΠ Παλαικύθρου, στην προσφυγιά, στα Λατσιά.
Την Κυριακή η κηδεία
Στον ομαδικό τάφο στο Τζιάος, όπου εντοπίστηκαν τα οστά πέντε εκ των οκτώ στρατιωτών και αξιωματικών που επάνδρωναν το φυλάκιο, συγκαταλέγονται και αυτά του Ιάκωβου. Οι κηδείες των τεσσάρων έγιναν ήδη. Την Κυριακή, στη μία το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, στον ομώνυμο συνοικισμό, στα Λατσιά, πέφτει η αυλαία και για το νεαρό που έχασε τη ζωή του υπερασπίζοντας την πατρίδα και την ελευθερία της Κύπρου.
Αγνοούμενος παραμένει και ο πατέρας των δύο αδελφών, Ανδρέας Αντζουλή.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]