Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία εξάγει οπλικά συστήματα

Σημαντικά οικονομικά έσοδα

Η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που εξάγουν οπλικά συστήματα. Ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύρια δολάρια οι εξαγωγές του τομέα αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας η οποία κάποτε ακόμα και τα λάστιχα των αεροπλάνων αγόραζε από το εξωτερικό.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) το οποίο παρακολουθεί από κοντά τον παγκόσμιο εξοπλισμό.
Έπειτα από την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω της αστάθειας στον Καύκασο 20 χρόνια μετά τη λήξη της περιόδου του ψυχρού πολέμου και ο ταχύς εξοπλισμός της Κίνας, έφεραν και πάλι στην επικαιρότητα τις αντιπαραθέσεις για τον πολυπολικό κόσμο.

Οι συγκρούσεις που συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή, ο αιματηρός πόλεμος που βιώθηκε πρόσφατα στον Καύκασο, η συνέχιση του φαύλου κύκλου βίας σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν, απέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI που παρακολουθεί από κοντά τον εξοπλισμό σε παγκόσμια κλίμακα, η Τουρκία την περίοδο 1995 με 2002 κατείχε την τρίτη θέση στην κατάταξη των εισαγωγών όπλων, όμως τα τελευταία πέντε χρόνια υποχωρώντας 7 θέσεις εδραιώθηκε στη 10η θέση.
Η Ελλάδα από την άλλη που συνεχίζει να εξοπλίζεται ανεβαίνοντας 4 θέσεις καταλαμβάνει την 5η θέση στον κατάλογο με τις χώρες που εισάγουν οπλικά συστήματα. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η Ελλάδα είναι σχεδόν εξαρτημένη από την εξωτερική αγορά, ενώ η Τουρκία παύει να είναι χώρα εισαγωγής με την αυτάρκεια που σχεδόν πέτυχε στον τομέα αυτό και επιπλέον μπορεί και εξάγει οπλικά συστήματα.
Οι εισαγωγές της Ελλάδας το 1995 ήταν ύψους 870 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ το 2008 ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές της Τουρκίας υποχώρησαν σε 750 εκατομμύρια δολάρια από 1 δισεκατομμύριο 600 εκατομμύρια δολάρια.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία έχουν φτάσει στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Τουρκία μετά την ειρηνική επιχείρηση στην Κύπρο, λόγω του αμερικανικού εμπάργκο είχε αναγκαστεί για χρόνια να εισάγει με μεγάλες δυσκολίες οπλικά συστήματα από το εξωτερικό.
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, η Τουρκία που προχωρά με γοργά βήματα στο δρόμο να γίνει περιφερειακή δύναμη, έφτασε στο επίπεδο να εξάγει οπλικά συστήματα σε διάφορες χώρες.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναρωτηθούμε τι γίνεται στην Ελλάδα...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παρόλο που η τουρκία ουσιαστικά στρατοκρατείται όσον αφορά την στρατιωτική τεχνολογία, είναι πολύ εύκολο γι'αυτούς "πιέζοντας" να την αναπτύξουν.
    Στον αντίποδα πάρτε μια μικρή γεύση από Ελλάδα: http://everythingisgreece.blogspot.com/2009/05/blog-post_5150.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]