Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μπόρις, ο Περικλής και η κατάντια της ελληνικής εκπαίδευσης

"Θέλω να ταυτίζομαι με τον Περικλή"

Το περιοδικό Spectator φιλοξένησε στο τεύχος της 25ης Απριλίου συνέντευξη ενός εκ των ποιο δημοφιλών πολιτικών τις Μεγάλης Βρετανίας, του Συντηρητικού δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.
Σε αυτήν την συνέντευξη η πρώτη ερώτηση αναφερόταν στο βαθμό ταύτισης του με τον μεγάλο Αθηναίο πολιτικό, τον Περικλή. Η δεύτερη σχετιζόταν με το τι θα έκανε ο Περικλής για να κάνει το Λονδίνο, το σύγχρονο σχολειό του κόσμου. Η απάντηση του οξυδερκή άγγλου πολιτικού ήταν αφοπλιστική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τον ελληνικό λαό την ελληνική νεολαία και το ξεφτιλισμένο ελληνικό κράτος το οποίου όλοι είμαστε μέλη και μέρη.
Θα ταυτίζατε τον εαυτό σας με τον Περικλή;
Μ.Τζονσον: θα ήταν γελοίο να πω πως ταυτίζω τον εαυτό μου με τον Περικλή. Αλλά τρέφω ιδιαίτερο θαυμασμό για αυτόν, από τότε που διάβασα τον επιτάφιο λόγο στα 12 μου, το πάθος με το οποίο αναφέρεται στην Αθηναϊκή δημοκρατία, και στην ισότητα απέναντι στον νόμο αλλά και σε μια κοινωνία βασισμένη ήθος.
Θυμάμαι το ρίγος ενθουσιασμού που ένοιωσα επειδή ήταν τόσο προφανές για μένα, τότε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ότι η Αθήνα ήταν σαν την Αμερική, εξωστρεφής, γενναιόδωρη, δημοκρατική και η Σπάρτη ήταν σαν την Σοβιετική Ένωση, σκληρή, εσωστρεφής, μιλιταριστική, απολυταρχική.
Ακόμα και αν αργότερα έμαθα ότι ήταν όλα μια προπαγάνδα μαγειρεμένη από τον Θουκυδίδη, αυτός ο λόγος παραμένει για μένα ο ποιο φρέσκος και μοντέρνος, και μακρόν ο καλύτερος από κάθε άλλο λόγο που έχει ακουστεί στο Κοινοβούλιο.
Τι θα έκανε ο Περικλής για να μετατρέψει το Λονδίνο σε σχολείο του κόσμου;
Μα το Λονδίνο είναι ήδη το σχολειό του κόσμου. Έχουμε τα 100 και πλέον, πιο δημοφιλή πανεπιστημιακά ιδρύματα από κάθε άλλη πρωτεύουσα, έναν αστερισμό από πανεπιστήμια που έλκει τους περισσότερους φοιτητές από όλο τον πλανήτη σε σύγκριση με κάθε ανταγωνιστή.
Το Λονδίνο είναι η Αθήνα της παγκόσμιας οικονομίας. Φοβάμαι ότι ο κακόμοιρος Περικλής θα ήταν λίγο θαμπωμένος από τον αριθμό των Ελλήνων που αισθάνονται απαραίτητο να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους στο Λονδίνο.
Αναμφίβολα ο δήμαρχος του Λονδίνου έχει δίκιο και προς επίρρωση των όσων λέει μπορεί κάνεις να σημειώσει πως η ως άνω ανάρτηση δε γίνεται από τα Δυτικά Προάστια όπου μεγάλωσε και ζει ο υποφαινόμενος αλλά και από το πανεπιστήμιο του στο κέντρο του Λονδίνου.
Το μέγεθος της αηδίας για τους γελοίους έλληνες πολικούς και ειδικά αυτούς τις αριστεράς φθάνει στα ύψη όταν διαπιστώνεις πως μια χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία, με ελάχιστα πολιτισμικά αποθέματα, είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό με τις μακεδονικές και βυζαντινές δάφνες. Έναν λαό που πολεμιέται από μια μικρή ομάδα ανθελλήνων που το παίζουν ανήσυχοι για το μέλλον της χώρας μας.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]