Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα κοιτάζει επίμονα προς την Ευρώπη

Θα γίνει η Ευρώπη το άσυλο της Τουρκίας;

Την εξάλειψη όλων των προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες προσδιόρισε ως στόχο της τουρκικής πολιτικής ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πρώτη συνέντευξή του σε ομάδα δημοσιογράφων χωρών της Ε.Ε., που οργάνωσε η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα.
Η διατύπωση του κ. Νταβούτογλου «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές μας», ερμηνεύει την ευρύτερη παρεμβατικότητα της Αγκυρας στην περιοχή, εξέλιξη που φαίνεται να εκτιμάται από τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της Αγκυρας εξακολουθεί να είναι σαφέστατα προσανατολισμένη στην ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών κ. Εγκεμέν Μπαγίζ επισήμανε ότι η «ένταξη στην Ε.Ε. αποτελεί μαζί με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ το σημαντικότερο βήμα της Τουρκίας». Στην πορεία προς την Ε.Ε. «δεν θα θέλαμε να δούμε την Κύπρο ως εμπόδιο», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος εστίασε την κριτική του κυρίως στην Ε.Ε., διότι κατά την άποψή του αθέτησε τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκυπρίους.
Σημαίνει αναβάθμιση
Ο υφυπουργός κ. Μπαγίζ πρότεινε την «ταυτόχρονη άρση» του «αποκλεισμού» των Τουρκοκυπρίων και της απαγορεύσεως που έχει επιβάλει η Αγκυρα στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, διότι απλούστατα σημαίνει αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Με δεδομένο το αδιέξοδο που υπάρχει και εν όψει της εκθέσεως που αναμένεται να συντάξει τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία της Τουρκίας, επιχειρείται μια εντατικοποίηση των διακοινοτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Κύπρο.
Ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι μετέβη στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να εξακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις και να διαβεβαιώσει τους Τουρκοκυπρίους ότι «τα δικαιώματά τους θα διασφαλισθούν».
Ο υφυπουργός κ. Μπαγίζ, ένας δυναμικός νέος πολιτικός, επισήμανε ότι ο πρόεδρος κ. Δημ. Χριστόφιας έχει εξασφαλίσει τα πάντα και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να έχει λόγο να προβεί σε παραχωρήσεις.
Να υπάρξει κίνητρο
Ως εκ τούτου επισήμανε ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε κίνητρα στον κ. Χριστόφια για να επιτευχθεί πρόοδος», αλλά απέφυγε να διευκρινίσει τι εννοούσε συγκεκριμένα. Ο κ. Νταβούτογλου είπε σχετικά ότι το κίνητρο δεν είναι άλλο από την «ειρήνη».
Ο πρέσβης της Ε.Ε. στη Αγκυρα, κ. Μαρκ Πιερίνι, επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τους πολίτες της Τουρκίας, διότι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της καθημερινότητος. Αλλά στο πολιτικό επίπεδο της Τουρκίας, η Ε.Ε. αντιμετωπίζεται ως «μπάλα σε τοπικό ποδοσφαιρικό αγώνα». Αναφερόμενος στις σχέσεις Αγκυρας - Λευκωσίας, ο κ. Πιερίνι εξέφρασε την ελπίδα επιτυχούς καταλήξεως των δικοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα βασικά θέματα και πρόσθεσε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση «πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι -σε περίπτωση συμφωνίας- να προχωρήσουμε εάν είναι δυνατόν αμέσως στην εφαρμογή κοινοτικού κεκτημένου στη Βόρεια Κύπρο».
Πάντως, η πρόσφατη κοινή δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ότι δεν υπάρχει χώρος στην Ε.Ε. για την Τουρκία, καθιστά τις αντιρρήσεις άλλων μελών της Κοινότητος απλώς περιορισμένης σημασίας.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]