Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μακεδονισμός» Χάγης...

Προβληματισμό προκαλεί

η προσφυγή των Σκοπίων


Οργισμένες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των Σκοπίων για την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην τους απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στις 3 Απριλίου 2008. «Η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε», δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ιβιτσα Μπότσεφσκι.
Ο στόχος της Ελλάδας δεν ήταν το βέτο. Πρόβαλε στο Βουκουρέστι, όπως είχε διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση, το δικαίωμα του βέτο. Δεν εκπυρσοκρότησε το όπλο, γιατί δεν χρειάστηκε.

Αν ασκούσε το δικαίωμα της αρνησικυρίας θα παραβίαζε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, που προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων με το όνομα FYROM στους διεθνείς οργανισμούς.
Αρα, νομικά μάλλον «μπάζει» η προσφυγή, και θα τα πούμε στη Χάγη. Δεν μάς λείπουν τα επιχειρήματα, για αθέτηση όρων, όπως π.χ. περί μη εχθρικών ενεργειών.
Γιατί δεν προτίμησαν λοιπόν να καταγγείλουν τη Συμφωνία, όπως είχαν απειλήσει μετά το Βουκουρέστι; Ιt's the economy, stupid.
Kαι μόνο ανόητος δεν είναι ο Γκρούεφσκι, που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Πρώτα με την επιστολογραφία του για τη βελτίωση των συνθηκών της «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» -για όσους το ξεχνούν, το καλοκαίρι του 1996 ο πρόεδρος Τσερβενκόφσκι, που πλέον έχει επωμισθεί το ρόλο του «καλού μπάτσου», σε δημόσιες ομιλίες τους ήγειρε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, θέμα «μακεδονικής μειονότητας στις όμορες χώρες»- τώρα με την προσφυγή στη Χάγη, που θα πάρει δύο-τρία χρόνια με τη διαδικασία ανταλλαγής υπομνημάτων, και επί της ουσίας «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις. Αλλωστε, οι γείτονες δεν έχουν ακόμα ορίσει διαπραγματευτή.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κωλυσιεργεί, με τη βασανιστική κατοχή μπάλας, ποντάροντας ότι η Ελλάδα δεν θα αντέξει για πολύ το δίχτυ του ξένου κόσμου. Οσο θεωρεί ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του, θα ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. Σήμερα η Χάγη -που αν μη τι άλλο, υπογραμμίζει τη θέση αδυναμίας του- αύριο μία κίνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]