Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα - Σκόπια: Πλήρες αδιέξοδο

Αδιέξοδος δρόμος στο πουθενά...

Το τέλος εποχής για το Σκοπιανό διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντ. Μπακογιάννη, στον απόηχο της προσφυγής της κυβέρνησης των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Παρόλο που από την πλευρά του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και της Κομισιόν (από τον επίτροπο Ολι Ρεν) απευθύνθηκε μήνυμα υπέρ της προσήλωσης στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, είναι κυρίαρχη πλέον η εκτίμηση ότι για μεγάλο διάστημα το αδιέξοδο απλώς θα εμπεδώνεται.
Αλλωστε, η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν έχει καν ορίσει ακόμη διαπραγματευτή για τις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ χθες ο πρόεδρος κ. Μπ. Τσερβένκοφσκι επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρούεφσκι για την προσφυγή στη Χάγη.

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και την προεδρία στα Σκόπια το Μάρτιο προοιωνίζονται επίταση της υπερπατριωτικής ρητορείας αλλά και της εσωτερικής πολιτικής έντασης, κάτι που δεν ευνοεί το εθνικό θέμα, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις.
Η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο δύο και το περισσότερο πέντε χρόνια, εξηγούν αρμόδιοι νομικοί κύκλοι. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να βιαστεί και προσανατολίζεται στην κατάθεση αντιπροσφυγής με την οποία θα καταγγελθεί η παραβίαση από την ΠΓΔΜ της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 με σειρά αλυτρωτικών ενεργειών. Μάλιστα, υπάρχει 15σέλιδο εσωτερικό έγγραφο στο ΥΠΕΞ με καταγεγραμμένες όλες τις παραβιάσεις από τα Σκόπια. Με βάση αυτό, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κουμουτσάκος έδωσε τον τόνο με τη φράση «θα τα πούμε στο δικαστήριο».
Η κυβέρνηση (όπως προκύπτει από δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη) θέλησε να δείξει ότι ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και δεν αιφνιδιάστηκε. Θέλησε επίσης να εκπέμψει αυτοπεποίθηση υπογραμμίζοντας τη στερεότητα των ελληνικών επιχειρημάτων. Εντονη ήταν η αντιπαράθεση του υπουργείου Εξωτερικών με το ΠΑΣΟΚ.
Ο εκπρόσωπος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Α. Λοβέρδος υποστήριξαν ότι «την πόρτα της Χάγης άνοιξε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής με δήλωσή του το 2005, όταν είπε ότι με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM».
Για «αρνητικές εξελίξεις που επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών» έκανε λόγο ο ΣΥΝ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τη διεθνή Δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό απαιτείται σοβαρότητα στη διαχείριση της υπόθεσης υπογράμμισε (μιλώντας στον City 99,5 και στον Φ. Καρζή) ο καθηγητής Διεθνών Θεσμών στο Πάντειο κ. Στέλιος Περράκης.
Τα 5 βήματα προς τη Χάγη
1. Μέσα σε ένα μήνα (από την κατάθεση της προσφυγής) η ΠΓΔΜ πρέπει να υποβάλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πλήρες υπόμνημα.
2. Σε προθεσμία 9 μηνών η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει το δικό της πλήρες υπόμνημα.
3. Στο ενδιάμεσο η Ελλάδα μπορεί να καταθέσει αντιπροσφυγή καταγγέλλοντας την ΠΓΔΜ για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω συγκεκριμένων ενεργειών αλυτρωτικού περιεχομένου.
4. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η γραπτή διαδικασία, το ΔΔΧ θα ορίσει εισηγητή, ο οποίος θα ξεκινήσει την έρευνά του.
5. Αφού ολοκληρώσει την έρευνά του, ο εισηγητής θα υποβάλει την έκθεσή του στην ολομέλεια και θα οριστεί δικάσιμος.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. .......προσανατολίζεται στην κατάθεση αντιπροσφυγής με την οποία θα καταγγελθεί η παραβίαση από την ΠΓΔΜ της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 με σειρά αλυτρωτικών ενεργειών. Μάλιστα, υπάρχει 15σέλιδο εσωτερικό έγγραφο στο ΥΠΕΞ με καταγεγραμμένες όλες τις παραβιάσεις από τα Σκόπια. Με βάση αυτό, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κουμουτσάκος έδωσε τον τόνο με τη φράση «θα τα πούμε στο δικαστήριο».

    Αν έχει μόνο 15 σελίδες καήκαμε.
    Έπρεπε να έχει 15 τόμους των 1000 σελίδων ο καθένας.
    Αν κάνει έναν «έρανο» από εσάς είμαι σίγουρος ότι θα τους φτάσει παραπάνω.
    Πραγματικά πρέπει να προσφύγουμε με κατάθεση αντιπροσφυγής με την οποία θα καταγγέλλεται η παραβίαση από την ΠΓΔΜ της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 με σειρά αλυτρωτικών ενεργειών.
    Έτσι και οι Σκοπιανοί «ίσος» να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 έχει δυο μέλη με ίσες υποχρεώσεις.
    Σταδιακό κλείσιμο των συνόρων , αν και αυτό θα το κάνουν μόνοι τους, νομίζοντας ότι έτσι θα βλάψουν την Ελλάδα.
    Για τους μικρούς επενδυτές στα Σκόπια, μέτρα για τον επαναπατρισμό τους ( φυσικά σε όσους το ζητήσουν), με την ελεύθερη επιστροφή των προϊόντων τους στην Ελλάδα χωρίς δασμούς ( τρίτη χώρα ) κλπ.
    Για τους μεγάλους επενδυτές , είναι σίγουρο ότι και χωρίς την βοήθεια του κράτους μπορούν να τα βγάλουν πέρα με προσφυγές στην ΕΕ.. Εάν χρειασθεί μπορούν να τους στηρίξουν νομικά.
    Είναι καιρός να πούμε τα σύκα – σύκα και την σκάφη – σκάφη.
    Το αν είναι αναχρονιστικό κάτι τέτοιο , ας το σκεφτούν αυτοί που « έχασαν τον χρόνο».
    Εμείς γιατί να χάνουμε τον χρόνο μας με τους εκατέρωθεν μαλάκες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Κώλου (Τα Εννιάμερα)……

    …..Τι κάνει? Και εδώ μια συμφωνία του κώλου έχουμε……

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]