Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βουλγαρία: Η χώρα που διοικείται από την Μαφία


Νταβατζήδες, δολοφόνοι και απατεώνες

επιβάλλονται στην οικονομία και

στην πολιτική ζωή της Βουλγαρίας


«Αυτή είναι η νέα εποχή των εγκληματικών οργανώσεων. Αυτή είναι η νέα ισχύς της οικονομίας. Να υπερισχύεις με οποιοδήποτε κόστος. Η εξουσία πάνω απ' όλα. Η οικονομική νίκη πιο πολύτιμη απ' τη ζωή. Τη ζωή οποιουδήποτε, ακόμη και τη δική σου».
Ρομπέρτο Σαβιάνο
H απόπειρα δολοφονίας του Κίρο Γκλιγκόροφ που αποδόθηκε στον μαφιόζικο όμιλο της Βουλγαρίας «Multigroup»
Στον ιταλικό νότο βασιλεύουν η Μαφία και η Καμόρα που επικήρυξε τον συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο με συμβόλαιο θανάτου για το αποκαλυπτικό βιβλίο του «Γόμορρα».

Στο Κοσσυφοπέδιο διακινούνται κάτω από τα μάτια του ΝΑΤΟ όπλα, ναρκωτικά και γυναίκες.
Στο Μαυροβούνιο έχει την έδρα του το καρτέλ λαθρεμπορίου τσιγάρων και στη Βουλγαρία η μαφία έχει καταλάβει το κράτος.
Η σχέση οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικής εξουσίας απασχολεί σοβαρά τις Βρυξέλλες, όμως τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια. Μαφιόζοι και πολιτικοί διαπλέκονται σε ρόλους που είναι δυσδιάκριτοι.
O πρόεδρος της εταιρείας σεκιούριτι «VIS» που δολοφονήθηκε το 2005
Οπως τονίζει ο βουλευτής και πρώην αρχηγός της αντικατασκοπίας, Ατάνας Ατανάσοφ, «άλλες χώρες έχουν τη μαφία, στη Βουλγαρία η μαφία έχει τη χώρα».
Ενα εκατομμύριο βούλγαροι πολίτες υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας που ζητάει την παραίτηση του βούλγαρου πρωθυπουργού, Σεργκέι Στανίσεφ. Τον κατηγορούν πως ευθύνεται για το πάγωμα των ευρωπαϊκών πιστώσεων ύψους 670 εκατ. ευρώ που επέβαλαν οι Βρυξέλλες λόγω διαφθοράς και διασπάθισης των ευρωπαϊκών πιστώσεων από μαφιόζικα κυκλώματα.
Ο «κ. καθαρά χέρια»
Την παραίτηση του σοσιαλιστή Στανίσεφ ζητούν τα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (UDF) και «Δημοκράτες για μια ισχυρή Βουλγαρία» (DSB).
Ο Στανίσεφ, τον οποίο ο Τζορτζ Μπους είχε χαρακτηρίσει ως «άνθρωπο με τα καθαρά χέρια» όταν υπέγραψε τη συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία, φέρεται να έχει λάβει μεγάλα ποσά από τον επιχειρηματία Μάριο Νικόλοφ, ο οποίος κατηγορείται από την εισαγγελία για διαφθορά, φοροδιαφυγή, απάτες και κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
O βούλγαρος «επιχειρηματίας», πρώην παλαιστής Ιλία Παβλόφ (ιδιοκτήτης της «Multigroup»)
Χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας έλαβε και ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Παρβάνοφ, από τον επιχειρηματία Λουντμίλ Στόικοφ. Στόικοφ και Νικόλοφ είναι συνεταίροι, διευθύνουν τον ομώνυμο επιχειρηματικό όμιλο και διαθέτουν περισσότερες από 50 εταιρείες. Δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο κρέατος, στη μεταπώληση σκραπ και έχουν ξενοδοχεία στη Μαύρη Θάλασσα, μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα και πολλές οφ σορ.
Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε πως αν αποδειχτεί κάποια παράνομη πράξη, θα δώσει την οικονομική ενίσχυση που έλαβε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ωστόσο, η βουλγαρική κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη (όπως άλλωστε και οι Βρυξέλλες) μετά τις αποκαλύψεις των «Νιου Γιορκ Τάιμς», και της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», οι οποίες έφεραν στο φως έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες των δύο επιχειρηματιών και τις πολιτικές τους διασυνδέσεις που τους κάλυπταν, με παρεπόμενο το πάγωμα των ευρωπαϊκών πιστώσεων προς τη Βουλγαρία.
Οι επιδοτήσεις
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Νικόλοφ εισήγαγε τεράστιες ποσότητες κρέατος από την Κίνα το οποίο «βάφτιζε» ευρωπαϊκό και έπαιρνε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ενώ αγόρασε μεταχειρισμένο εξοπλισμό για εργοστάσιο το οποίο παρουσίασε ως καινούριο για να καρπωθεί, παρατύπως, ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Λουκάνοφ, που δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στην καρδιά
Ο δήμαρχος Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοφ, που ηγείται του μικρού κεντροδεξιού κόμματος GERB και έχει κάνει σημαία του την πάταξη της διαφθοράς, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Νικόλοφ να ξεναγεί πριν από τις εκλογές τον μετέπειτα πρωθυπουργό Στανίσεφ, στις επίμαχες εγκαταστάσεις του ομίλου.
Ο Μπορίσοφ, πρωταθλητής του καράτε, σωματοφύλακας του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας, Τοντόρ Ζίφκοφ, υπεύθυνος ασφαλείας του πρώην κεντροδεξιού πρωθυπουργού, Συμεών Σαξομπουργκόσκι και πρώην γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, έγινε εκατομυριούχος όταν ίδρυσε ιδιωτική εταιρείας ασφάλειας (ipon-1) και στη συνέχεια εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας. Η εκστρατεία του κατά της διαφθοράς τον έχει κάνει πολύ δημοφιλή και δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.
Η διαπλοκή οργανωμένου εγκλήματος και βούλγαρων πολιτικών είναι ένα απόστημα που έχει τις ρίζες του στην περίοδο της κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος. Επί των ημερών του Ζίβκοφ, κυριαρχούσαν στη «νύχτα» οι ολυμπιονίκες αθλητές της πάλης και της άρσης βαρών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]