Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μάθιου Νίμιτς: Υπάλληλος του ΟΗΕ αλλά και του Σόρος!

Μάθιου Νίμιτς:

το alter ego του Σάϊρους Βανς...


Ο Μάθιου Νίμιτς γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1939. Σπούδασε νομικά και πήρε πτυχία από Οξφόρδη και Χάρβαρντ και σε ηλικία 26 ετών έπιασε για πρώτη φορά δουλειά στο πλευρό του Τζον Χάρλαν, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου με μεγάλη επιρροή.
Το 1967 βρέθηκε στην ομάδα βοηθών του προέδρου Τζόνσον, στο υπουργικό συμβούλιο του οποίου συνάντησε τον Σάιρους Βανς, με τον οποίο θα είχε μακρά συνεργασία. Στον Σάιρους Βανς εκείνη τη χρονιά πιστώθηκε μια διπλωματική επιτυχία λόγω του ρόλου του στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό. Το 1969 ο Νίξον βρίσκεται στον Λευκό Οίκο κι ο Νίμιτς στη νομική εταιρεία Simpson Thatcer & Bartlett, εταιρεία στην οποία ο Βανς ήταν συνέταιρος.

Το 1974 καταλαμβάνει θέση επιτρόπου της λιμενικής αρχής Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ, διαπολιτειακού οργανισμού. Το 1977 παραιτείται απ τη λιμενική αρχή (επανέρχεται το 2007), διότι αναλαμβάνει σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επικεφαλής τον Σάιρους Βανς. Η πρώτη διπλωματική αποστολή του στην Αθήνα έγινε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πρωθυπουργό.
Ο Νίμιτς προήχθη το 1979 σε υφυπουργό Εξωτερικών, με τομέα ευθύνης την στρατιωτική βοήθεια στο εξωτερικό, την επιστήμη και την τεχνολογία. Το 1981 ο Μάθιου Νίμιτς επιστρέφει στον ιδιωτικό τομέα και γίνεται συνέταιρος σε μια μεγάλη νομική φίρμα της Νέας Υόρκης (Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison), όπου ειδικεύεται στο διεθνές και το εταιρικό δίκαιο.
Το 1994 επιστρατεύεται ξανά (απ τον Μπιλ Κλίντον), στον διπλό ρόλο του βοηθού του Σάιρους Βανς και του εκπροσώπου των ΗΠΑ στη μεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας.
...και ο συνεργάτης του Σόρος
Παράλληλα με τη θέση του μεσολαβητή ο Νίμιτς, το 2000, μπαίνει στην General Atlantic, όπου σήμερα κατέχει θέση διευθύνοντος συμβούλου. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αυτής συγκέντρωσε το 2007 ποσά ύψους 11,4 δισ. δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, ο Μάθιου Νίμιτς συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια σε πολλές ΜΚΟ και φόρα, χρηματοδότης των οποίων εμφανίζεται ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, είτε προσωπικά είτε μέσω των ιδρυμάτων του. Συγκεκριμένα, ο Νίμιτς είναι στο δ.σ. του CED (Επιτροπή για την Οικονομική Ανάπτυξη), χορηγός του οποίου είναι το Open Democracy του Σόρος. Είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Central European Univercity, πανεπιστημίου το οποίο εδρεύει στη Βουδαπέστη - τη γενέτειρα.του Σόρος. Ο μεγιστάνας έχει κάνει δωρεά 420 εκατομμυρίων ευρώ στο Πανεπιστήμιο και είναι επίτιμος πρόεδρός του.
Ο Νίμιτς συμμετέχει και στο δ.σ. του CDRSEE (Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Η ΜΚΟ αυτή έχει διάφορους χορηγούς. Μεταξύ αυτών και ΜΚΟ του Ιδρύματος Σόρος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]