Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το όνομα των Σκοπίων και οι ελληνικές θέσεις


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»


Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η θέση της Ελλάδας αναλύθηκαν από τους ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού με τίτλο «Εν ονόματι της Μακεδονίας», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λιβάνη».

«Κάναμε λάθη πολλές φορές στο παρελθόν στον τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε σημαντικά εθνικά θέματα, κάναμε λάθος κι εδώ», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία τα οποία προσδιόρισε ως λανθασμένες κινήσεις.
Ορισε δε ως «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής πλευράς τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και όνομα «erga omnes» και πρoσέθεσε «δεν γίνεται να δεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό πίσω από τον οποίο θα κρύβεται κάτι άλλο».
Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε «το όνομα δεν είναι ένα απλό κέλυφος είναι η συμπύκνωση ενός εξαιρετικά σημαντικού προβλήματος που αφορά στην ασφάλεια, τη μνήμη, τη σταθερότητα στην περιοχή, τον σεβασμό των υφισταμένων συνόρων».
Σε άλλο σημείο τόνισε «είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μέσα από το πεδίο της λεγόμενης "σοφτ" πολιτικής, της χαμηλής πολιτικής, μπορεί να διαμορφώσει κανείς τις προϋποθέσεις για την επίλυση σκληρών και ιστορικά βεβαρημένων προβλημάτων όπως το ζήτημα του ονόματος».
Οι θέσεις του Αλαβάνου
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη επιπρόσθετων δράσεων από τις οποίες πρέπει να συνοδεύονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες. «Για παράδειγμα», τόνισε, «πρωτοβουλίες κοινής δράσης, όχι μόνο σε κρατικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και φορέων».
Απαιτείται επίσης, είπε, προσπάθεια ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιείται η κοινή γνώμη των πολιτών των Σκοπίων για να στηρίξει μια επίσημη εθνικιστική πολιτική.
Ο κ. Αλαβάνος κατέληξε κριτικά, λέγοντας ότι πρέπει να εξεταστεί η γενικότερη πολιτική για την περιοχή.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν πρώην υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι του διπλωματικού και πανεπιστημιακού χώρου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]