Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ζητάει επέκταση των συνόρων της στο Βόρειο Ιράκ

Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

Θέλουν να εκμεταλλευτούν

το κενό εξουσίας των ΗΠΑ


Σενάρια για λύση τύπου «Αττίλα» μετά την αιματηρή επιχείρηση του ΡΚΚ. «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», λέει η κυβέρνηση, αλλά δεν αποκλείει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της ιρακινής επικράτειας

Θέμα αλλαγής συνόρων στο Βόρειο Ιράκ (!) βάζει στο τραπέζι η τουρκική αντιπολίτευση, μετά την εντυπωσιακή επιχείρηση του ΡΚΚ στην επαρχία Χάκαρι τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε 17 Τούρκους στρατιώτες και 23 αντάρτες.
Το κλίμα στην κοινωνία έχει ήδη καλλιεργηθεί, αύριο η Εθνοσυνέλευση ανανεώνει για άλλον έναν χρόνο την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ η διεθνής συγκυρία δείχνει ευνοϊκή για τα παράτολμα τουρκικά σχέδια...

Η τουρκική Αεροπορία σφυροκόπησε χθες τρεις φορές τις θέσεις των Κούρδων αυτονομιστών, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν πιο δραστικές λύσεις, με επέκταση των τουρκικών συνόρων! Κάτι τέτοιο μπορεί φυσικά να γίνει μόνο με απόσπαση τμήματος της ιρακινής επικράτειας, που θα βάλει φωτιά στην μπαρουταποθήκη της Μ. Ανατολής.
Ωστόσο, τα ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι Τούρκοι φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν το de facto προεκλογικό κενό εξουσίας στις ΗΠΑ και τη χαοτική διεθνή συγκυρία, για να προωθηθούν στο Βόρειο Ιράκ με μια λύση τύπου «Αττίλα 1974».
Σύμφωνα με τη «Ζαμάν», ο Ντενίζ Μπαϊκάλ (CHP), o Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ΜΗΡ), αλλά και οι ηγέτες των μικρότερων, εθνικιστικών και κεντροαριστερών κομμάτων (Μ. Γιαζιτζίογλου, Ζ. Σεζέρ και Μ. Καραγιαλτσίν) ζητούν να πάρει η Τουρκία ένα κομμάτι στα υψίπεδα του Βορείου Ιράκ, ώστε ο στρατός να ελέγχει πλήρως τους ορεινούς όγκους και να εμποδιστούν οι διεισδύσεις ανταρτών σε τουρκικό έδαφος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τζεμίλ Τσιτσέκ, δήλωσε πως «δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων της χώρας», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας μέσα σε ιρακινό έδαφος.
Ολα δείχνουν ότι ο πολεμικός πυρετός θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις. Η κοινή γνώμη απαιτεί «εκδίκηση», βάζοντας στο στόχαστρο την κυβέρνηση Ερντογάν, τους Αμερικανούς, ακόμη και τον... ίδιο τον στρατό, για επιχειρησιακή ανικανότητα σε ό,τι αφορά τους «17 μάρτυρες» του φυλακίου Ακτουτούν.
Αρχικά οι νεκροί στρατιώτες ήταν 15, αλλά χθες ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τις σορούς ακόμη δύο, που οι αντάρτες του ΡΚΚ ισχυρίζονταν ότι βρίσκονταν στην κατοχή τους.
Μεθαύριο συνεδριάζει το Ανώτατο Αντιτρομοκρατικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ερντογάν και δεν αποκλείεται να αποφασίσει δεύτερη χερσαία εισβολή στο Βόρειο Ιράκ μετά τον Φεβρουάριο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ισλαμική κυβέρνηση στέλνει διαβήματα στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του Ιράκ, ο στρατός ζητεί διευρυμένες αντιτρομοκρατικές εξουσίες και οι Κούρδοι της Τουρκίας βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Το DTP, που απειλείται με λουκέτο από το Συνταγματικό Δικαστήριο, εξέφρασε τη λύπη του για το μακελειό στο Χάκαρι, χωρίς όμως να καταδικάσει το ΡΚΚ.
Ολα αυτά ενώ το ΑΚΡ διατηρεί ανοιχτούς λογαριασμούς με το «βαθύ κράτος». Η Χουριέτ αποκάλυψε ότι στις 15 Οκτωβρίου το Συνταγματικό Δικαστήριο θα δημοσιοποιήσει το αιτιολογικό της -οριακά απαλλακτικής- απόφασης που έλαβε πρόσφατα για το κυβερνών κόμμα.
Το νέο δικαστικό κείμενο ουσιαστικά θα οριοθετεί τις «κόκκινες γραμμές» του κεμαλικού κατεστημένου σε θέματα μαντίλας, θρησκευτικών σχολείων κ.λπ. Με τον ανώτατο εισαγγελέα Α. Γιαλτσίνκαγια να καραδοκεί για το παραμικρό κυβερνητικό «παραστράτημα».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]