Απαιτούν λύση οι Αμερικανοί στο Σκοπιανό - Πιέσεις στην Ελλάδα
Η πίεση των Αμερικανών για τα Σκόπια
θα είναι αφόρητη στις 11 Σεπτεμβρίου
Στις 11 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για μια τελική συνεννόηση με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς με σκοπό την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εξετάζουν δύο ενδεχόμενα: Να κατατεθεί η πρόταση στους διαπραγματευτές προκειμένου να την αξιολογήσουν οι δύο κυβερνήσεις μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε να ενθαρρυνθούν εκεί -όπως όλα δείχνουν- απευθείας συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Είτε να γίνει μια τελική βολιδοσκόπηση προθέσεων επί των ιδεών που έχει ήδη παρουσιάσει ο κ. Νίμιτς και να εμφανιστεί η πρόταση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οπότε οι εξελίξεις θα προσλάβουν δραματικότερο χαρακτήρα.
Αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο από το υπουργείο Εξωτερικών, διπλωματικές πηγές παραδέχονται ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφυκτικών πιέσεων στη Νέα Υόρκη. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στα Σκόπια κατά τις οποίες η ομάδα των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών στον ΟΗΕ χρησιμοποιεί στην έγγραφη εσωτερική της επικοινωνία το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» όταν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία της ελληνικής αντιπροσωπίας στα Ηνωμένα Εθνη με τον προεδρεύοντα της ανατολικοευρωπαϊκής ομάδας πρέσβη της Λευκορωσίας ζητώντας να αποκαλείται η ΠΓΔΜ με την προσωρινή ονομασία με την οποία έχει ενταχθεί στον ΟΗΕ.
Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εξηγούν ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της δυτικοευρωπαϊκής ομάδας στον ΟΗΕ και για το λόγο αυτό υπήρξε επίδειξη στήριξης στα Σκόπια από την ανατολικοευρωπαϊκή ομάδα. Σημειώνουν επίσης ότι εκφράστηκε αντίδραση διά της διπλωματικής οδού προκειμένου να μη δημιουργούνται de facto αρνητικές καταστάσεις.
Πάντως, θεωρείται βέβαιο από αρμόδιες διπλωματικές πηγές ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αποφασισμένο να κάνει μια τελευταία προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου και να αξιοποιήσει την ευκαιρία της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ και της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκεται το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (σε διάφορες παραλλαγές) για διεθνή χρήση. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται εντόνως για τις εγγυήσεις εφαρμογής ενδεχόμενης λύσης και φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσει σε συμβιβασμό χωρίς να να πληρούται η προϋπόθεση της συνταγματικής τροποποίησης στα Σκόπια. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ρίχνει το βάρος στην κατοχύρωση της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας» με το επιχείρημα του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού.
Επειτα από συστηματική προσπάθεια παραγόντων της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας απαλείφθηκε από τις προγραμματικές θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος η φράση ότι «η ΠΓΔΜ μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι βουλευτές Ιλεάνα Ρος Λέτινεν και Γκαζ Μπιλιράκις ηγήθηκαν της προσπάθειας και τελικώς στο επίσημο κείμενο που θα υιοθετηθεί από το Συνέδριο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη δεν υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επισημαίνεται απλώς ότι «το ΝΑΤΟ είναι ανοιχτό σε όποια χώρα μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τη Συμμαχία».
Σήμερα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές σε όλο το πλέγμα των εθνικού ενδιαφέροντος θεμάτων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...