Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, ξεγυμνώνει την πολιτική των ΗΠΑ!


Επιθυμεί αντιρωσικό μέτωπο

Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στην υποψηφιότητα της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε σήμερα από την Τυφλίδα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία.

Ο κ. Τσέινι εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για την πρόσφατη δημιουργία της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Γεωργίας και επανέλαβε την πεποίθηση ότι η Γεωργία θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε πως η Γεωργία μπορεί να υπολογίζει στη συνεχή αρωγή και υποστήριξη των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύρραξη με τη Ρωσία, ο Ντικ Τσέινι έκανε λόγο για εισβολή στο κυρίαρχο έδαφος της Γεωργίας και για παράνομη μονομερή απόπειρα αλλαγής των συνόρων της χώρας με τη χρήση βίας, που όπως είπε, συνάντησε τη συνολική καταδίκη όλου του ελεύθερου κόσμου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσέινι, οι ενέργειες της Ρωσίας προκάλεσαν σοβαρές αμφιβολίες για τις προθέσεις της και την αξιοπιστία της ως διεθνούς εταίρου, όχι μόνο στη Γεωργία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και κατ' επέκταση σε όλο το διεθνές σύστημα

Αντιρωσικό μέτωπο επιθυμεί ο Τσέινι

Η ενίσχυση των φιλοαμερικανικών κυβερνήσεων του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, που κλυδωνίζονται ύστερα από την επίδειξη ισχύος της Ρωσίας στη Γεωργία, αλλά και η θωράκιση των αμερικανικών συμφερόντων στη μεγάλη μάχη των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι οι δύο βασικοί στόχοι της περιοδείας του Ντικ Τσένι στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, που άρχισε χθες με πρώτο σταθμό το Μπακού.

«Ο πρόεδρος Μπους με έστειλε εδώ με ένα σαφές και απλό μήνυμα για τον λαό του Αζερμπαϊτζάν και ολόκληρη την περιοχή: οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βαθιά και σταθερή δέσμευση για την ευημερία και την ασφάλειά σας», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίεφ.

Σε μια σαφή προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των δυτικών πολυεθνικών πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τσένι -πρώην διευθυντής πετρελαϊκής εταιρείας και ο ίδιος- συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη των εταιρειών Β.Ρ. και Chevron.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες ανησυχούν για τη δυνατότητα της Ρωσίας να διακόπτει κατά βούληση τον αμερικανικής έμπνευσης πετρελαιαγωγό Μπακού- Τιφλίδα- Τσεϊχάν, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα κατά την πρόσφατη κρίση, ενώ δεν εμφανίζονται πρόθυμες να συμμετάσχουν στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, τον οποίο επίσης προωθούν οι Αμερικανοί, σε αντιπαράθεση με τον ρωσικό αγωγό South Stream.

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ακλόνητα ότι, μαζί με τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να συνεργαστούμε με το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας για εναλλακτικούς δρόμους μεταφοράς ενέργειας», δήλωσε ο Τσένι.

Σήμερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί την Τιφλίδα με στόχο να ενισχύσει τη βαρύτατα πληγωμένη κυβέρνηση του φιλοαμερικανού Μιχαήλ Σαακασβίλι. Την επιμονή του Λευκού Οίκου στην υποστήριξη του Σαακασβίλι ήρθε να υπογραμμίσει η άφιξη και τρίτου αμερικανικού, πολεμικού πλοίου, του «Μάουντ Γουίτνι», στη Μαύρη Θάλασσα. Η κυβέρνηση Μπους έχει αποφασίσει να διαθέσει 1 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γεωργίας, ενώ ανάλογη βοήθεια, της τάξης των 700 εκ. δολαρίων, αποφάσισε να χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]