Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Όλι Ρεν "κόβει τον αέρα" του Γκρούεφσκι

Πολλά τα προβλήματα των Σκοπίων

Η πολιτική σταθερότητα και η καθιέρωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογικών διαδικασιών στην ΠΓΔΜ είναι ουσιαστικής σημασίας για την ΕΕ, δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλι Ρεν, λίγο μετά τη σημερινή του συνάντηση, στις Βρυξέλλες, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ίβιτσα Μπόσεφσκι.

Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η ΠΓΔΜ οφείλει να εκπληρώσει οκτώ κριτήρια ουσιαστικής σημασίας, εκ των οποίων ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να δοθεί στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος δήλωσε ότι η δημιουργία κράτους δικαίου και η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και ότι «η πολιτική σταθερότητα και η καθιέρωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογικών διαδικασιών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο Όλι Ρεν εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του πολιτικού διαλόγου. Ο Επίτροπος ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος σε ορισμένους τομείς, τονίζοντας ότι το έργο των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί. Ο Ό. Ρεν κατέληξε λέγοντας ότι η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ θα αποτυπωθεί στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Νοέμβριο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του έχει επιτύχει περίπου το 75% των προαπαιτουμένων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ, όπως είπε, εργάζεται για την επίτευξη των υπόλοιπων προϋποθέσεων. Δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του οδήγησε στη δικαιοσύνη 70 άτομα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και διατύπωσε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει θετικά τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν γίνει στη χώρα.

Για το αν υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις περί εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Ι. Μπόσεφσκι άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος και ότι για αυτό ευθύνεται η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αφού ανέφερε ότι «χρειάζονται δύο για το τανγκό» συνέχισε λέγοντας ότι «ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι εποικοδομητική στις συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Η.Ε., η άλλη πλευρά απουσιάζει».

Επιπλέον, ο Ι. Μπόσεφσκι ανέφερε ότι ενώ ο Μ. Νίμιτς, κατά την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια, είχε επαφές σε ανώτατο επίπεδο, με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και το διαπραγματευτή των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, στην Αθήνα δεν έγινε καν δεκτός.

«Ο Μ. Νίμιτς πήγε στη Θεσσαλονίκη για άτυπες επαφές με τον Έλληνα διαπραγματευτή. Αυτό δείχνει το βάρος που αποδίδει η κάθε πλευρά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]