Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπακογιάννη: Η πολιτικός του "άστο για αύριο"


Διάβημα... αργότερα για την



"ακταιωρό του μεσονυχτίου"



Αναπάντητο, και χωρίς καμία απολύτως αντίδραση, έχει μείνει το πρωτοφανές περιστατικό, που αποκάλυψε χθες το «ΕΘΝΟΣ», της σύλληψης επ αυτοφώρω (καταγεγραμμένο και σε βίντεο από Ελληνες Λιμενικούς) σκάφους του τουρκικού λιμενικού να συμμετέχει σε επιχείρηση «ξεφορτώματος» λαθρομεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα.


Διάβημα... αργότερα για την  ακταιωρό του μεσονυχτίου

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου αρκέστηκε σε μια γενική ανάλυση επί του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, αποδεχόμενη ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα με την Τουρκία», ενώ η ίδια η υπουργός Εξωτερικών, προφανώς, από ελλιπή πληροφόρηση δήλωσε ότι «έχουμε προχωρήσει σε όλα τα διαβήματα».

Μέχρι στιγμής, πάντως, ούτε διάβημα έχει γίνει προς την Τουρκία ούτε, όμως, έχει ενημερωθεί αρμοδίως η Ε.Ε., για την οποία το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δήλωναν αργά χθες το απόγευμα ότι... θα γίνει το διάβημα μόλις συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία σχετικά με το ακριβές στίγμα και τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική πλευρά, προκειμένου να μη... δυσαρεστείται η Αγκυρα, αποφεύγει να προβαίνει σε επίσημα διαβήματα και μεταθέτει ανάλογα θέματα στη συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής σε χαμηλόβαθμο επίπεδο που εξετάζει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της επανεισδοχής.

Ευθύνες
Βεβαίως, το θέμα το οποίο έρχεται στην επικαιρότητα και με την αποκάλυψη του «ΕΘΝΟΥΣ» δεν είναι... τεχνικό, αλλά εξόχως πολιτικό, καθώς εντοπίζει ευθύνες για τα «κύματα» λαθρομεταναστών στις τουρκικές αρχές. Ισως έτσι εξηγείται και η κατευθυνόμενη προ μηνών διοχέτευση στον τουρκικό Τύπο φωτογραφιών με υποτιθέμενη κακομεταχείριση λαθρομεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό, ώστε να επιτευχθεί μια άτυπη αμοιβαία «σιωπή» επί του θέματος, τις συνέπειες του οποίου πληρώνει, όμως, μόνον η χώρα μας.

Το γεγονός, πάντως, και μόνον ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν ένα τόσο σοβαρό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει και το ποιος βρίσκεται πίσω από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, ακυρώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών του Λιμενικού, που δίνουν κάθε μέρα πραγματική μάχη στο Αιγαίο.

Η αδράνεια με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζει το ζήτημα στερεί τη χώρα και από ακόμη ένα επιχείρημα έναντι όσων επικρίνουν την Ελλάδα για μη αποτελεσματικό έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων. Κυρίως, όμως, η μη έγκαιρη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση τέτοιων ντοκουμέντων στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, δημιουργεί καθεστώς ανοχής στην υπόθαλψη των δουλεμπόρων από τουρκικές κρατικές αρχές. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποτελεί ένα από τα σοβαρά κεφάλαια στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΛΟΒΕΡΔΟ
Με αφορμή τη χθεσινή αποκάλυψη του «ΕΘΝΟΥΣ», ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα εξωτερικά, Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη.

Ο κ. Λοβέρδος ρωτά την υπουργό εάν και σε ποια έκταση εφαρμόζεται το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Ελλάδα, εάν έχει εντοπισθεί ανάμειξη τουρκικών αρχών στην παράνομη εισροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς τη χώρα μας και εάν έχουμε κάνει συγκεκριμένες αναφορές στην Ε.Ε. για τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας από την Τουρκία ως πύλης εισόδου λαθρομεταναστών. Ο κ. Λοβέρδος ρωτά ακόμη ποιος είναι ο αριθμός των λαθρομεταναστών για τους οποίους η Τουρκία έχει κάνει αποδεκτή αίτηση επανεισδοχής.

Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε, πάντως, στις προτάσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, αλλά, μάλλον, λανθασμένα ανέφερε ότι η επαναπροώθηση «ακολουθείται στις περισσότερες των περιπτώσεων», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός που έχει δεχθεί πίσω η Τουρκία δεν ξεπερνά τις 5-6.000 σε έναν συνολικό αριθμό 112.000 λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν πέρυσι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]