Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι θα σημαδεύουν την Κέρκυρα!


Ο Τουρκικός Στρατός σχεδιάζει


επέκταση βεληνεκούς


των βαλλιστικών του πυραύλων


στα 1.000km τα επόμενα έτη



Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας "Haber Turk", ο Τουρκικός Στρατός επιθυμεί την επέκταση του βεληνεκούς των βαλλιστικών της βλημάτων, αναφέροντας συγκεκριμένα επίτευξη βεληνεκούς 500km εντός του έτους και 1.000km μέχρι το 2009. Οι υπεραισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις δε φαντάζουν εξωπραγματικές καθώς η επέκταση βεληνεκούς σε τέτοιας κατηγορίας βλήματα (SRBM) δε θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία ωστόσο η επιχειρησιακή τους αξία στο πεδίο της μάχης παραμένει αμελητέα. Αντιθέτως έχουν βελτιωθεί κατακόρυφα οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους από προηγμένα αντιβαλλιστικά συστήματα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η απόκτηση τέτοιων βλημάτων αυξάνει κατακόρυφα τη "ψυχολογική πίεση" στον αντίπαλο και είναι σίγουρο ότι εάν το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην αλήθεια, η Τουρκία αναμένεται να συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ.
Η προσπάθεια ανάπτυξης πυραυλικής τεχνολογίας ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε φημολογείται η έναρξη συνεργασίας της Τουρκίας με το Πακιστάν. Τον Απρίλιο του 1990, η Άγκυρα ανακοίνωσε τη δοκιμή του ASR-227, ενός πυραύλου μικρού βεληνεκούς, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Η ανάπτυξη του ASR-227 βασίστηκε στην εγχώρια έρευνα και κατασκευάστηκε με υλικά πακιστανικής προέλευσης.
Την ίδια περίοδο κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στρατολογούσαν επιστήμονες και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό στους βαλλιστικούς πυραύλους και τη πυρηνική τεχνολογία από τις μουσουλμανικές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Το 1996 η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση 72 πυραύλων MGM-140 ATACMS από τις ΗΠΑ για τους 12 εκτοξευτές MLRS. Η δυσανάλογη σχέση βλημάτων και εκτοξευτών πιθανολογείται ότι οφείλεται στις προσπάθειες αντιγραφής του πυραύλου από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.Παράλληλα γίνεται γνωστή η συμφωνία προμήθειας από την Κίνα μιας πυροβολαρχίας πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) WS-1 βεληνεκούς 80km και ταυτόχρονα μεταφορά τεχνογνωσίας για την εγχώρια παραγωγή και τελική συναρμολόγηση άλλων πέντε πυροβολαρχιών από τη κρατική ΜΚΕΚ. Η ύπαρξη 24 επιπλέον εκτοξευτών της βελτιωμένης έκδοσης T-300Β Kasirga (“Τυφώνας”), όπως ονομάζονται από τον Τουρκικό Στρατό, μέγιστου βεληνεκούς 180km, αποκαλύφθηκε μόλις το 2006.
Στις 26 Δεκεμβρίου 1999 η Τουρκία προχώρησε στη δοκιμαστική εκτόξευση του πρώτου βαλλιστικού της πυραύλου σε πεδίο βολής της Μαύρης Θάλασσας. Ο πύραυλος Jaguar βασίζεται στον κινεζικό Μ-7 και πέτυχε μέγιστο βεληνεκές 150km στη τρίτη δοκιμαστική εκτόξευση το 2003. Στην παρέλαση της 30ής Αυγούστου 2007, ο Τουρκικός Στρατός παρουσίασε επίσημα το Βαλλιστικό Βλήμα Μικρού Βεληνεκούς (SRBM) F-600Τ Yildirim (“Αστραπή”).
Η αποκάλυψη του Yildirim έφερε στο προσκήνιο την εξέλιξη του τουρκικού προγράμματος βαλλιστικών όπλων. Ο πύραυλος βασίζεται στον κινεζικό Β-611, ο οποίος φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 480kg σε βεληνεκές μεγαλύτερο των 150km. Θεωρείται βαλλιστικό βλήμα χαμηλού κόστους με μικρό πιθανού κυκλικού σφάλματος (CEP) που ενσωματώνει τεχνολογία περιορισμού της ανακλαστικής επιφάνειας ραντάρ (RCS). Μπορεί να εκτελεί ελιγμούς για την αποφυγή εντοπισμού και προσβολής από αντιβαλλιστικά συστήματα.
Παραλλαγή του αποτελεί ο πακιστανικός Hatf-2 που φέρει πυρηνική κεφαλή. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 6 συστήματα εκτόξευσης και 97 βλήματα Yildirim με τον αριθμό πλαισίου των οχημάτων να αναφέρει χρονολογία παραγωγής τον Μάρτιο του 2001!

Αναδημοσίευση από
το strategy-geopolitics.blogspot.com
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]