Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ντ. Μπακογιάννη: Οι υποχρεώσεις της χώρας μας θα τηρηθούν προς κάθε κατεύθυνση

Η ελληνική κυβέρνηση, σε δύσκολους καιρούς, κρατάει σταθερή και ασφαλή πορεία, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στη Γεωργία.

Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, κύριο μέλημα κάθε υπεύθυνης ηγεσίας είναι η χάραξη μιας σταθερής και ασφαλούς πορείας και αυτή είναι η αποστολή, πρωτίστως, της κυβέρνησης. Αλλά, όπως επεσήμανε, και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων καλείται, και οφείλει, να αναλάβει με σοβαρότητα την ευθύνη που του αναλογεί. Ειδικά σε τέτοιες ώρες, ο λαϊκισμός δεν έχει θέση», τόνισε.

Για το λόγο αυτό, η κ. Μπακογιάννη ζήτησε νηφαλιότητα και ψυχραιμία, λέγοντας «όχι» στις περιττές βιασύνες και τις κινήσεις εντυπωσιασμού εσωτερικής κατανάλωσης.

Η συγκυρία είναι δύσκολη και απαιτεί σταθμισμένες από κάθε πλευρά αποφάσεις, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση το πράττει μιλώντας ανοικτά και τίμια με συμμάχους, φίλους και εταίρους - συζητήσεις, που όπως είπε, είναι αρκετές φορές ιδιαίτερα δύσκολες αυτή την περίοδο.

Στο σημείο αυτό η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας θα τηρηθούν προς κάθε κατεύθυνση. «Οι συμφωνίες που είχαμε κάνει πριν το ξέσπασμα της επικίνδυνης αυτής κρίσης ισχύουν. Η Ελλάδα ποτέ δεν αθέτησε το λόγο της. Αυτό άλλωστε την καθιστά αξιόπιστη σύμμαχο, σταθερή εταίρο και ειλικρινή φίλη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, «48 ώρες μετά την απόφαση για την αναγνώριση των αποσχιστικών περιοχών, οι δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και οι διπλωματικές πληροφορίες, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι στο παρόν στάδιο υπάρχει, από πολλές πλευρές, τάση για ελεγχόμενη κλιμάκωση των πολιτικών κινήσεων και τοποθετήσεων». «Μέσα σε μια αναμφισβήτητα βαριά ατμόσφαιρα, υπάρχει ένταση αλλά, ευτυχώς, και ψυχραιμία απ’ τις περισσότερες πλευρές», εκτίμησε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

«H Ελλάδα πιστή στη διαπραγμάτευση υπό τον Μ. Νίμιτς»

Όσον αφορά εξάλλου το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πιστή στη διαπραγμάτευση υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς και ότι είναι σταθερή στη γνωστή θέση της.

Σχολιάζοντρας τις πρόσφατες «εξάρσεις αλυτρωτισμού, αλαζονείας και τους ακροβατισμούς» της ηγεσίας των Σκοπίων, η υπουργός επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος αυτών των εξάρσεων έχουν στόχο την εσωτερική κοινή γνώμη των Σκοπίων, η οποία αντιλαμβάνεται αργά αλλά σταθερά ότι η απομόνωση της χώρας δεν μπορεί να είναι μια προοπτική ευημερίας. Αυτό, σημείωσε, φαίνεται καθαρά πλέον και από τις όποιες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται στα Σκόπια.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων είναι ταυτισμένη με τη λύση του θέματος. «Εάν λυθεί το θέμα του ονόματος, ναι, η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε για να μπουν στο ΝΑΤΟ, ούτε για να μπουν στην Ε.Ε., διότι τα αλυτρωτικά είναι συνδεδεμένα με το όνομα».

Α. Λοβέρδος: Ορθή η απόφαση να συνυπογράψουμε τη δήλωση της γαλλικής προεδρίας

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, αφού σημείωσε ότι η επίθεση της Γεωργίας στην Νότια Οσσετία είχε εμπνευστή τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε ορθή τη στήριξη της κυβέρνησης στην απόφαση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ να καταδικάσει τη «μονομερή ενέργεια» της Ρωσίας. «Είμαστε μια χώρα που έχει την εμπειρία του Κυπριακού και αποτελεί μονόδρομο για μας να είμαστε ενάντια σε μονομερείς ενέργειες», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

'Οσο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ δεν δέχεται να συνεργαστεί και στη ουσία τινάζει τις συνομιλίες στον αέρα, με προσθήκη ανύπαρκτων θεμάτων, «υποχρεούται η χώρα μας να ξαναδεί το θέμα».

KKE: «Μονομερής αντίδραση καταδίκης της Ρωσίας»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής παρατήρησε πως η στάση της κυβέρνησης ήταν μια μονομερής αντίδραση καταδίκης της Ρωσίας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «η μετέπειτα απόφαση της Ρωσίας για αναγνώριση της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα περιπλέξει την κατάσταση».

ΣΥΡΙΖΑ: «Μπαίνουμε σε ένα ιδιότυπο νέο ψυχρό πόλεμο»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπανιάς είπε ότι πρέπει να καταδικαστούν όλες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενώ εκτίμησε ότι μπαίνουμε σε ένα ιδιότυπο νέο ψυχρό πόλεμο που θα οδηγήσει και σε θερμούς τοπικούς και σε γενικότερους πολέμους, με τους λαούς να πληρώνουν το μάρμαρο.

Γ.Καρατζαφέρης: «Νέος Κεμάλ ο Γκρούεφσκι»

Στο θέμα της ΠΓΔΜ επικέντρωσε την παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, αποκαλώντας «νέο Κεμάλ» τον πρωθυπουργό της γειτονικής κυβέρνησης Ν. Γκρούεφσκι, και καταλογίζοντας υποχωρητικότητα στην κυβέρνηση.

«Σας ρίχνει συνεχώς το γάντι, θέτοντας συνέχεια νέα θέματα», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης και κάλεσε την υπουργό Εξωτερικών «κάποια στιγμή να το σηκώσει».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι αυτό που έπραξε η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι, είναι να θέσει βέτο επί του προθέματος και όχι στο όνομα Μακεδονία.

«Εκεί φτάσατε την Ελλάδα, αυτός ο ανεκδιήγητος, ακραίος φασίστας, να προκαλεί τη χώρα, ότι λόγω σκανδάλων, η κυβέρνηση κάνει αυτή την εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης επέστησε την προσοχή του υπουργείου Εξωτερικών στο ρόλο του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, με την κ. Μπακογιάννη να σημειώνει ότι αυτά τα θέματα συζητιούνται «κατ’ ιδίαν».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]