Η ένοχη σιωπή της Ελληνικής κυβέρνησης
Παρατηρούν ανίκανοι να αντιδράσουν
«Mε ένα ακόμη «φορτίο» επιβαρύνονται οι ελληνοσκοπιανές σχέσεις, καθώς η Bουλή της ΠΓΔM ενέκρινε απόφαση-ψήφισμα για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των «Aιγαιατών Mακεδόνων».
Tο ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Bουλή και αναφέρεται στους «Πρόσφυγες από τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη Δημοκρατία της Eλλάδας στη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του Eμφυλίου Πολέμου».
Μέσα σε μερικές γραμμές κειμένου, απογυμνώνονται βασικά όπλα της Ελληνικής Διπλωματίας! Αλλά απογυμνώνεται και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και ιδιαίτερα τα κυβερνητικά κόμματα, που δεν έχουν αντιμετωπίσει το θέμα των Σκοπίων ως θα όφειλαν, δηλαδή μέσα από ψηφίσματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Γιατί άραγε αυτή η αδράνεια;
Έχουν αφήσει τους Σκοπιανούς να ορίζουν αυτά που συμβαίνουν, ενώ οι Έλληνες πολιτικοί έχουν γίνει απλοί παρατηρητές και τρέχουν πίσω από τις ό,ποιες εξελίξεις ορίζουν τα Σκόπια!
Με την τελευταία τους ενέργεια, οι Σκοπιανοί αποκτούν ένα πολύ σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις επί του ονόματος (και όχι μόνο) των Σκοπίων με την Ελλάδα… Εγείρουν ένα νέο (αν και υπήρχαν ενδείξεις ότι θα το έκαναν) θέμα, βαραίνουν την ατζέντα των συνομιλιών και ουσιαστικά, αυτό που θέλουν να καταφέρουν, είναι:
Να παρατείνουν την διαδικασία των συνομιλιών. Για όσο θα υπάρχουν συνομιλίες θα υπάρχει και ο Γκρούεφσκι. Ο εθνικιστικός τόνος που έχει επιβάλει στην πολιτική ζωή αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής των Σκοπίων, αλλά και ο αρνητικός ρόλος του VMRO στην Ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, έχουν ορίσει και το τέλος της κυβέρνησης των νεαρών γενίτσαρων του κρατιδίου.
Να διεκδικούν συνέχεια όλο και περισσότερα, ελπίζοντας πως στο τέλος θα μπορέσουν να κερδίσουν έστω και κάτι το ελάχιστο. Η τακτική αυτή είναι καθαρά γκαιμπελική και δείχνει τη νοοτροπία αλλά και την πολιτική παιδεία των σημερινών πολιτικών των Σκοπίων. Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη τακτική (όπως ακριβώς εφαρμόζεται από τον Γκρούεφσκι) χρησιμοποιήθηκε και εφαρμόστηκε και από τη Ναζιστική προπαγάνδα του Χίτλερ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γκαίμπελς, πριν την έναρξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Να μειώσουν την εικόνα της Ελληνικής Διπλωματίας, αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας, μέσω της σταθερά αυξανόμενης αδιαλλαξίας, προφασιζόμενοι γι αυτήν ηθικά (κυρίως) ελλείμματα έναντι του Σκοπιανού λαού. Η «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» καθώς και ο «μακεδονισμός» που προσφάτως επισημοποιήθηκαν σαν «θέματα» προς συζήτηση, είχαν και έχουν σαν μοναδικό σκοπό να «στριμώξουν» τις συζητήσεις μέσω του κ. Νίμιτς και ουσιαστικά να αναβάλλουν την όλη διαδικασία. Στην καλύτερη περίπτωση (για τους Σκοπιανούς) θα υπάρξει αναγνώριση των πάντων, ενώ στην χειρότερη, θα θέσουν το θέμα σε δημοψήφισμα στα Σκόπια, παρακάμπτοντας την οποιαδήποτε διακρατική απόφαση θα έχει ληφθεί μέσω του ΟΗΕ! Αυτό, το έχει ήδη ανακοινώσει ο Γκρούεφσκι, δηλώνοντας ουσιαστικά πως αδιαφορεί για τις θέσεις της Ελλάδας αλλά και για τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εάν αυτές δεν συμφωνούν με τα δικά του σχέδια και τις δικές του αποφάσεις!!!
Οι Έλληνες πολιτικοί, με την κα Ντόρα Μπακογιάννη να ηγείται του σχεδιασμού των διπλωματικών συζητήσεων αλλά και της εν γένει αντιμετώπισης του φαινομένου «Σκόπια», δείχνουν να αρκούνται στον ρόλο των παρατηρητών και τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, όταν αυτές παρουσιάζονται. Η πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» δεν έχει αποδώσει στο ελάχιστο μέσα στα 18 χρόνια των συζητήσεων επί της «διαφοράς» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, όμως εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη στάση της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής!!!! Μία στάση, που πλέον αγγίζει τα όρια της μειοδοσίας, μέσα σε μία διεθνή πολιτική σκηνή που βράζει κυριολεκτικά με θέματα παρόμοια με αυτό της διαφοράς Ελλάδας – Σκοπίων.
Έχουν άραγε σκεφθεί οι Έλληνες πολιτικοί τι θα πράξουν σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ορίσει εχθρική χώρα την Ελλάδα, λόγω καταπάτησης εδαφών, καταπίεσης της μακεδονικής μειονότητας (που δεν υπάρχει αλλά την επικαλούνται συνεχώς);
Έχουν σκεφθεί τι θα κάνουν εάν μας σύρει στο Διεθνές Δικαστήριο ο Γκρούεφσκι απαιτώντας να ικανοποιήσουμε σαν χώρα τις παράλογες απαιτήσεις του;
Έχουν σκεφθεί τι θα γίνει εάν αποφασίσουν οι ΗΠΑ να στηρίξουν έμπρακτα τα Σκόπια και την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων;
Και νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το έμπρακτα, βλέποντας το ήδη υπάρχον ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Σκόπια, που μάλλον τα θέλουν ως «φρούριο» ή «προκεχωρημένο φυλάκιο» εντός της Βαλκανικής, αλλά και πλησίον της Ρωσίας (εντός βεληνεκούς εάν δεν απατώμαι)…
Τα Σκόπια σήμερα, ότι και αν κάνουν, οδηγούνται σε δύο λύσεις:
Κερδίζουν τα πάντα και μετατρέπονται σε δυναμικό παράγοντα, με τις πλάτες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή
Χάνουν τα πάντα και διαλύονται κυριολεκτικά διαμοιραζόμενα στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Σερβία. Γιατί όμως να μην είναι και η Ελλάδα; Σε ένα δημοψήφισμα εντός των Σκοπίων, νομίζω ότι ΟΛΟΙ τους θα ήθελαν να προσαρτηθούν στην Ελλάδα, που είναι και η μοναδική που μπορεί να τους ζήσει…
Ποτέ όμως οι Έλληνες πολιτικοί δεν έβαλαν τα ζητήματα σε αυτή την βάση… αλλά προτίμησαν να βρίσκονται σε θέση άμυνας… Ίσως και να κάνουν καλά, αλλά χωρίς επίθεση νίκη δεν έρχεται ποτέ…
Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...