Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γεωργία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία


Τεντώνουν το σχοινί οι Γεωργιανοί


Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε υπέρ της διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αυτόνομων δημοκρατιών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε επίσης για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο γεωργιανό έδαφος.

Οι βουλευτές υιοθέτησαν ομόφωνα κείμενο «που απαιτεί από την εκτελεστική εξουσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία» και χαρακτηρίζει «στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής» τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Γεωργία.

Η διακήρυξη αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και η απόφαση για διακοπή ή όχι των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, αφορά αποκλειστικά την γεωργιανή κυβέρνηση.

Η Γεωργιανή υπουργός Εξωτερικών, Εκα Τκεσελασβίλι ανακοίνωσε χθες ότι η Γεωργία πρόκειται να μειώσει δραστικά τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αφήνοντας μόνο δύο διπλωματικούς υπαλλήλους στη θέση τους στη Μόσχα.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα από το γεωργιανό κοινοβούλιο αποτελείται από επτά σημεία, χαρακτηρίζει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία «κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία», ζητά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, χαρακτηρίζει «παράνομες στρατιωτικές δυνάμεις» κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία στο γεωργιανό έδαφος, ζητά να διεξαχθεί έρευνα κατά των ρωσικών δυνάμεων που προέβησαν σε «εθνοκάθαρση» στις δύο μικρές δημοκρατίες, και ακύρωση όλων των υπαρχουσών συμφωνιών που αφορούν την παρουσία ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης στις δύο αυτές περιοχές.

Επίκειται η αναγνώριση Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας από τη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία σύντομα θα ανακοινώσει την αναγνώριση από μέρους της των ανεξάρτητων δημοκρατιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, δήλωσε ο λευκορώσος πρεσβευτής στη Μόσχα, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ..

«Σε ότι αφορά την υποστήριξη, είμαστε σύμμαχοι και αυτό τα λέει όλα. Θα υπάρξει μια ανακοίνωση του προέδρου Λουκασένκο. Και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σήμερα ή αύριο» τόνισε ο πρεσβευτής Βασίλι Ντολγκόλεφ μιλώντας στον Τύπο, όταν ρωτήθηκε για το εάν το Μινσκ σκοπεύει να υποστηρίξει την ανεξαρτησία των δύο αυτών πρώην γεωργιανών δημοκρατιών.

«Νομίζω ότι η Ρωσία έπραξε το σωστό» κατέληξε.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν είχε άλλη ηθική επιλογή από το να προχωρήσει στην αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών».

Επαναλαμβάνοντας ότι η Λευκορωσία «είναι ο πλέον σίγουρος εταίρος» της Ρωσίας, ο κ. Λουκασένκο πρότεινε «να επεξεργαστεί μια σταθερή θέση» στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των χωρών της Συμφωνίας συλλογικής ασφάλειας (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν) που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]