Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κουμουτσάκος: Οι ελληνικές θέσεις στην κρίση του Καυκάσου

Σεβασμός εδαφών...


«Η Ελλάδα ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της συνέπειας. Συνέπειας στις θεμελιώδεις και διαχρονικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής. Συνέπειας στη συμμετοχή της στην ΕΕ. Συνέπειας στις διμερείς της σχέσεις»,απάντησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας που θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στον Καύκασο και τόνισε ότι αυτό καταδείχθηκε και από την ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη περισσότερες πληροφοριές χτες,στη Βουλή. Επεσήμανε δε ότι «ο δύσκολος αυτός δρόμος γίνεται ακόμη δυσκολότερος σε περιόδους όπως αυτή που βρισκόμαστε, κατά την οποία οι εντάσεις κι οι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται και με νέα μορφή και με νέα έμφαση».

Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική εξωτερική, είπε ο εκπρόσωπος και βάσει αυτού η Ελλάδα τοποθετήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις, είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών. Στη βάση αυτής της αρχής, που είναι διαχρονική και θεμέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα δεν αναγνώρισε το Κόσοβο, ούτε τις περιοχές της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, τόνισε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του ρώσου πρέσβη Α. Βντόβιν, χτες στην Αθήνα,σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν ήταν το ίδιο αυστηρή με την αναγνώριση του Κοσόβου,όπως με αυτήν της Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις των διαπιστευμένων πρέσβεων στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα είναι εστιασμένο στην κρίση στον Καύκασο, με προτεραιότητα την υλοποίηση του σχεδίου των έξι σημείων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα της σύγκρουσης,τις προοπτικές ευρωπαϊκής παρουσίας στην περιοχή και το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας.

Για το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η γαλλική προεδρία δεν το έχει επιβεβαιώσει και υπογράμμισε ότι η απομόνωση δεν αποτελεί λύση.

Για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, η ελληνική θέση ήταν ξεκάθαρη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιοποιείται κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας».

Οι εξελίξεις στον Καύκασο θα απασχολήσουν επίσης την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην Αβινιόν της Γαλλίας την Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς και τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Στο ερώτημα αν και η Κύπρος, όπως και το Κόσοβο ή η Ν. Οσετία και η Αμπχαζία,μπορεί να αποτελέσει περίπτωση sui generis, ο κ.Κουμουτσάκος απάντησε ότι "δεν πρόκειται να μπω σε έναν συσχετισμό κρίσεων και διεθνών εξελίξεων". «Το βασικό για εμάς είναι να γίνεται σεβαστή η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]