Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυμα στα Σκόπια έστειλε η Μπακογιάννη


Η απομόνωση δεν σας συμφέρει

Μήνυμα προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός εξωτερικών δήλωσε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής ότι «η απομόνωση μιας χώρας δεν μπορεί να είναι προοπτική ευημερίας για ένα λαό» και επανέλαβε το δόγμα «μη λύση... μη πρόσκληση», αναφορικά με την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.
Ερωτηθείσα για την απάντηση του πρωθυπουργού στην επιστολή Γκρούεφσκι, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «αναπάντητη επιστολή σημαίνει αδυναμία, και αδυναμία δεν υπάρχει στις θέσεις της Ελλάδας».
Μιλώντας για τις πρόσφατες «εξάρσεις αλυτρωτισμού, αλαζονείας και τους ακροβατισμούς» από τη σκοπιανή ηγεσία είπε ότι μεγάλο μέρος αυτών των εξάρσεων έχουν στόχο την εσωτερική κοινή γνώμη των Σκοπίων, η οποία αντιλαμβάνεται αργά αλλά σταθερά ότι η απομόνωση της χώρας δεν μπορεί να είναι μια προοπτική ευημερίας για το λαό αυτό. Αυτό, σημείωσε, φαίνεται καθαρά πλέον και από τις όποιες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται στα Σκόπια.
«Εάν λυθεί το θέμα του ονόματος, ναι, η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε για να μπουν στο ΝΑΤΟ, ούτε για να μπουν στην ΕΕ, διότι τα αλυτρωτικά είναι συνδεδεμένα με το όνομα».
Η μη αναφορά στο θέμα "μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας" καθώς και για τις περιουσίες Σκοπιανών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως αποφυγή του να "ρίξει λάδι στη φωτιά". Είναι πάντως γεγονός πως η στάση των Σκοπιανών, που θέτουν συνεχώς νέα θέματα, δεν βοηθά καθόλου τις συνομιλίες και λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας στην εξεύρεση μίας λύσης.
Ο εθνικισμός που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι πρέπει να αντιμετωπισθεί με πολιτικά μέσα στα διεθνή forum και να συνοδευτεί από μία πραγματικά ισχυρή εξωτερική πολιτική. Η χρονική συγκυρία καθίσταται ιδιαίτερα ευνοϊκή για έναν τέτοιο χειρισμό, που θα πιέσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ε.Ε. να κλείσουν το συγκεκριμένο θέμα άμεσα και υπέρ της χώρας μας. Η διάθεση όμως αυτή δεν διαφαίνεται να υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών που έχει συνηθίσει τον παρακολουθητικό ρόλο στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]