Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να ξεχάσουν οι σκοπιανοί ότι υπάρχει "μακεδονική μειονότητα"


Οι Έλληνες Μακεδόνες είναι

περισσότεροι από τους

"μακεδόνες" των Σκοπίων


Η «διπλωματία της αλληλογραφίας» μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων εγκαινιάστηκε επισήμως με την επίδοση και τη δημοσιοποίηση της γραπτής απάντησης του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι, με την οποία απορρίπτει κάθε συζήτηση για «μακεδονική μειονότητα» («ποτέ δεν υπήρξε», γράφει χαρακτηριστικά).
Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή συγκρούστηκαν δύο απόψεις σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να στείλει απαντητική επιστολή και τελικώς επικράτησε η πολιτική σκέψη κατά την οποία δεν έπρεπε να μείνουν αναπάντητοι οι «αθεμελίωτοι ισχυρισμοί» της ηγεσίας της ΠΓΔΜ προκειμένου να μη δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις στο διεθνές ακροατήριο.
Σίγουρα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκτιμήθηκε και ο απόηχος που θα είχε στο εσωτερικό μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του κ. Κ. Καραμανλή και προβλέφθηκε ότι η απήχηση θα ήταν θετική.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη και όχι ακριβώς συναινετική. «Ορθά επιχειρήματα, αλλά λάθος κίνηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επεσήμανε ότι η επιστολή Γκρούεφσκι ήταν εξ ορισμού απορριπτέα, είχε ύφος προσβλητικό και γι’ αυτό απαράδεκτο, ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αποσκοπούσε σε εθνικιστικούς επαίνους στο εσωτερικό της χώρας του και στην ενδεχόμενη απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού. Με αυτό το σκεπτικό, εξηγεί ο κ. Λοβέρδος, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να μη σταλεί απαντητική επιστολή για να μην υπάρξει έμμεση αποδοχή διμερούς διαλόγου για ένα ανύπαρκτο ζήτημα, αλλά να σταλεί επιστολή Καραμανλή προς το γ.γ. του ΟΗΕ.
Η επιστολή του πρωθυπουργού, πάντως, κοινοποιήθηκε στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, ενώ η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε με δικό της σημείωμα τον προεδρεύοντα του συμβουλίου γενικών υποθέσεων Γάλλο ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ και το γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ για την έντονη ενόχληση της Αθήνας από την προσπάθεια του πρωθυπουργού των Σκοπίων να διευρύνει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων εισάγοντας ένα «ανύπαρκτο ζήτημα», τη «μακεδονική μειονότητα».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι η επιστολή του εκπέμπει «ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση», ενώ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι απέφυγε τους ειρωνικούς τόνους που επέλεξε ο κ. Ν. Γκρούεφσκι, ακριβώς «γιατί είναι σε θέση ισχύος και έχει με το μέρος του το διεθνές δίκαιο». Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, πάντως, εκφράζουν στο παρασκήνιο ανησυχία για την επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και για το ενδεχόμενο να στείλει ανταπάντηση γραπτή στον κ. Καραμανλή προκειμένου να επιβάλει στην πράξη διμερή διάλογο.
Η επιστολή Καραμανλή δημοσιοποιήθηκε χθες, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στα Σκόπια το συνέδριο των αυτοαποκαλούμενων «Μακεδόνων του Αιγαίου», που συγκεντρώνονται από όλα τα μέρη του κόσμου για να ζητήσουν επιστροφή περιουσιών, απόδοση διπλής υπηκοότητας και αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
«Βόρεια Μακεδονία»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς είχε προτείνει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς και στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τρίτες χώρες. To όνομα αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αντιμετωπίζεται θετικά από την ελληνική πλευρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γκρούεφσκι έχει πει σε ξένους συνομιλητές του ότι μπορεί να δεχθεί αυτό το όνομα εάν διασφαλιστεί η «μακεδονική ταυτότητα».
Οι περιουσίες
Είναι μια πρόκληση-πρόσκληση σε όσους καταγγέλλουν παραβιάσεις περιουσιακών δικαιωμάτων τους να εγείρουν τις διεκδικήσεις τους στην ελληνική ή στη διεθνή Δικαιοσύνη. Υπήρξαν συνεννοήσεις με νομικούς κύκλους που διαβεβαίωσαν το Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι δύσκολο να δικαιωθούν οι προσφεύγοντες.
«Εθνικιστής»
Ο κ. Καραμανλής αποφεύγει τη φορτισμένη λέξη «βέτο» και απευθυνόμενος κυρίως στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές ακροατήριο στιγματίζει τον ηγέτη της ΠΓΔΜ ως «εθνικιστή» και εκφραστή αναχρονιστικής λογικής, ξένης προς τους ευρωπαϊκούς και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΛΕΙΝΟΤΗΤΑ υπάρχει στην Ελλάδα απο την άλλη μεριά είναι η μακεδονική μειονότητα. Εκεί πρέπει να τους κτυπάμε!! Οτι και να κάνουν δεν θα πάψουν ποτέ να είναι απλά άλλη μια μειονότητα μέσα στην ίδια τους την χώρα.
    asade

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]