Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βρίσκεται ήδη στην κατεχόμενη Κύπρο ο Ερντογάν


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από υπουργούς του, έφθασε αργά το απόγευμα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974.

Τον κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά την άφιξη του δεν έκανε δηλώσεις, υποδέχθηκαν ο «πρωθυπουργός» του παράνομου κατοχικού καθεστώτος Φερντί Σογέρ, ο Τούρκος «πρεσβευτής» στα κατεχόμενα και εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει πρόκληση την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και εκφράζει την ελπίδα να μην πυροδοτηθούν σοβινιστικές εξάρσεις και να μην χρησιμοποιηθεί η Κύπρος στη σκακιέρα των οξυμένων αντιπαλοτήτων εντός της Τουρκίας.

Ο ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στις παραμονές της συνάντησης Χριστόφια- Ταλάτ δεν βοηθά τις προσπάθειες, που καταβάλλονται για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Καταδικαστικές δηλώσεις Χριστόφια

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και συνέπεια στις αρχές της για λύση του Κυπριακού, όταν αποφασιστεί η έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας απόψε στο προεδρικό μέγαρο σε εκδήλωση για τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Ο κ. Χριστόφιας κατήγγειλε την παράνομη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τον κάλεσε να συνεργασθεί για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του στις 25 Ιουλίου με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο επανέλαβε ότι σε αυτή θα συνεκτιμηθεί η δουλειά στις ομάδες εργασίας και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές, ανέφερε, όσο εύηχες και ηρωικές και εάν ακούονται, αντικειμενικά οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση.

Η επανενωμένη Κύπρος, συνέχισε, θα είναι ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει θετικά βήματα, τα οποία πρέπει να πιστωθούν στους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα θυσιάσει το περιεχόμενο της λύσης στο βωμό ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών θα είναι βοηθητικός και ότι η ευθύνη εξεύρεσης λύσης θα ανήκει στις δύο κοινότητες. Aν γίνει προσπάθεια εκτός Κύπρου για επιβολή λύσης, θα την απορρίψουμε, τόνισε.

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκυπρίους, ο Κύπριος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η λύση θα κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους και τους κάλεσε να εργασθούν μαζί με τους Ελληνοκυπρίους για να οικοδομήσουν μαζί ένα ευτυχισμένο μέλλον σε μια ενωμένη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο.

Η εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τους αγνοουμένους διαβεβαίωσε ότι η διακρίβωση της τύχης τους αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας και κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία του στρατού για να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία, που θα βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]