Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια ακολουθούν την τακτική της Τουρκίας

Συνεχείς νέες απαιτήσεις

Δεν ξέρω αν έτσι τα βλέπουν ή έτσι θέλουν να τα βλέπουν, όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και διαπιστώνεται διά γυμνού οφθαλμού από όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από τη μεθοδολογία της σύγχρονης διεθνούς διπλωματίας.

Η επίσημη υιοθέτηση, και μάλιστα υπό τον πιο κραυγαλέο τρόπο των μέχρι σήμερα «περιθωριακών» φωνών των «Μακεδόνων του Αιγαίου», από τον πρόσφατα επανεκλεγμένο πρωθυπουργό των Σκοπίων εντάσσεται σε συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικής της μικρής γειτονικής χώρας, που καθοδηγείται από μεγαλύτερους και πολύ πιο ισχυρούς συμμάχους.

Το σκεπτικό του σκοπιανού αιφνιδιασμού ακολουθεί το τουρκικό πρότυπο διπλωματικής προσέγγισης των τελευταίων δεκαετιών. Φορτώνουμε, δηλαδή, την ατζέντα με όλων των ειδών τις αξιώσεις και στο τέλος... όλο και κάτι μένει.

Αν κοιτάξουμε τον χάρτη των ελληνοτουρκικών «εκκρεμοτήτων», όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, το ισοζύγιο είναι συντριπτικά ετεροβαρές για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει στο επίπεδο των διμερών σχέσεων μόνο μία διαφορά (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας) και αξιώνει τη συμμόρφωση του τουρκικού κράτους σε δευτερεύουσες (από γεωστρατηγικής απόψεως) διεθνείς υποχρεώσεις, όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου.

Στον αντίποδα, η Αγκυρα απαντά με μια ατελείωτη λίστα εδαφικών διεκδικήσεων ή αμφισβητήσεων (τις οποίες τεκμηριώνει... εμπράκτως, όπως στην περίπτωση των Ιμίων), ενώ ταυτόχρονα λανσάρει μια θορυβώδη καμπάνια προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη». Εσχάτως άρχισε να ανασκαλεύει και θέματα... περιουσιών.

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν το Σκοπιανό βρισκόταν και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας, ρώτησα έναν δικό μας υπουργό Εξωτερικών γιατί δεν προτάσσουμε κι εμείς ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Ελληνόβλαχους και τους ελληνόφωνους του Μοναστηρίου. Αντί άλλης απάντησης με κοίταξε σκωπτικά...

Αυτό τον ενδοτισμό, που καλύπτεται υπό τον μανδύα ενός δήθεν διπλωματικού... καθωσπρεπισμού, πληρώνουμε σήμερα. Γιατί στα ευρωπαϊκά αυτιά ηχεί καλύτερα έστω και ένα ανύπαρκτο θέμα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως αυτά που επινοούν οι Σκοπιανοί, παρά η όποια ελληνική επιχειρηματολογία για το «κοπιράιτ» μιας κρατικής ονομασίας.

Συχνά άλλωστε και τα ανύπαρκτα θέματα με το... πες πες γίνονται υπαρκτά. Οταν προβάλλονται ακόμη και από ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια εκπομπές αφιερωμένες στο... δράμα των αυτοαποκαλούμενων «Μακεδόνων της Μελίτης», θα είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε ότι το πρόβλημα είναι ένα τεχνητό δημιούργημα της σκοπιανής διπλωματίας. Εστω και αν στους 20-30 χιλιάδες δίγλωσσους της ελληνικής Μακεδονίας μόνο μια χούφτα «επαγγελματίες» ακτιβιστές προβάλλουν «μακεδονικούς» ισχυρισμούς.

Η στρατηγική των Σκοπίων είναι απλή. Προσθέτουν ζητήματα στην ατζέντα, τα οποία, σε πρώτο άκουσμα τουλάχιστον, μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμια συμπάθεια, ενώ είναι βέβαιον ότι ενθαρρύνονται προς αυτή την κατεύθυνση από τη διοικητική γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον. Οι ισχυρισμοί περί «μακεδονικής μειονότητας» περιλαμβάνονται σταθερά σε όλες τις εκθέσεις (country reports) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις θέσεις των Σκοπιανών περί «μακεδονικής εθνότητας» έχει μισο-υιοθετήσει κατά καιρούς, με άκρως επικίνδυνες διατυπώσεις, και ο εγκάθετος «μεσολαβητής» των Ηνωμένων Εθνών, ο συνταξιούχος δηλαδή Αμερικανός διπλωμάτης, Μάθιου Νίμιτς.

Και δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας να βρεθεί η Ελλάδα απολογούμενη για ένα κάρο περίεργες αξιώσεις, με έντονα στοιχεία αλυτρωτισμού, ενώ η ίδια θα εκλιπαρεί τους διεθνείς οργανισμούς για έναν προσχηματικό συμβιβασμό στην ονομασία.

Μπορεί επομένως ο κ. Γκρούεφσκι με το παράστημα του πυγμάχου, τις λαμέ γραβάτες και τα βαλκανικής αισθητικής κοστούμια να δημιουργεί πρόσκαιρη θυμηδία στους δικούς μας καλομαθημένους πολιτικούς και διπλωμάτες, αλλά στο τέλος θα αποδειχθεί ότι οι κωμικοί της παρέας είμαστε εμείς. Ιδιαίτερα όταν βρεθούν να εγκαλούν εν χορώ την Αθήνα, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικές... αφομοίωσης μειονοτήτων, Τούρκοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί και... Αμερικανοί!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]