Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Εθνικισμός και εσωτερικά απομακρύνουν τη λύση του ονόματος αλλά και τη χώρα από τη δημοκρατία

Ιδιότυπο πολίτευμα που κλείνει

όλες τις "πόρτες"

εγκαθιδρύει ο Γκρούεφσκι

Πολιτικοί κύκλοι της γειτονικής χώρας εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι προσωπικά ο κ. Γκρούεφσκι και οι συνεργάτες του δεν ενδιαφέρονται για την τύχη της διαπραγμάτευσης για την ονομασία, ούτε καν για την ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς

Διαφορετικές συνθήκες και νέες απαιτήσεις χειρισμού από την πλευρά της Αθήνας δημιουργεί η ξεκάθαρη και συνειδητή στροφή της κυβέρνησης των Σκοπίων προς την αδιαλλαξία και τον εθνικισμό.

Αν και η συμπεριφορά του Νίκολα Γκρούεφσκι εξουδετερώνει και τα τελευταία άλλοθι των υποστηρικτών του, η υπονόμευση της προοπτικής επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας δεν μπορεί να αποτελεί θετική εξέλιξη ούτε λόγο εφησυχασμού.
Η επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι στον Κώστα Καραμανλή ήλθε στην κατάλληλη πολιτική συγκυρία για τον έλληνα πρωθυπουργό. Το περιεχόμενό της είναι αρκετά προκλητικό ώστε να προκαλεί εύλογη αγανάκτηση και βεβαίως να ανατρέπει την δύσκολη για την κυβέρνηση ατζέντα των ημερών.
Η απάντηση του πρωθυπουργού συντηρεί το κλίμα, χωρίς ωστόσο να προσθέτει κάτι καινούργιο στην ουσία της συζήτησης, ενώ επιχειρεί να επαναφέρει τη διαπραγμάτευση στο θέμα του ονόματος.
Στα Σκόπια είναι πλέον προφανής η απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει στην ακρότητα και τον φανατισμό που της εξασφάλισαν την θριαμβική επανεκλογή στις εκλογές του Ιουνίου. Ο κ. Γκρούεφσκι δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας, αλλά μόνο για την δική του καθολική επικράτηση στην πολιτική σκηνή.

Διαφωνεί ο Τσερβένκοφσκι
Η απόφαση του μετριοπαθέστερου σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2009, επειδή, όπως δηλώνει ευθέως, «ο προεδρικός ρόλος απαιτεί συγκατοίκηση με την κυβέρνηση, με την οποία υπάρχει διαφωνία σε πολλά και σημαντικά πολιτικά θέματα».
Ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ακόμη ότι δεν επιθυμεί αν βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο την κυβερνητική πολιτική, η οποία είναι βέβαιος ότι θα προκαλέσει σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα.
Πολιτικοί κύκλοι της γειτονικής χώρας που μίλησαν στην «Η» εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι προσωπικά ο κ. Γκρούεφσκι και οι συνεργάτες του δεν ενδιαφέρονται για την τύχη της διαπραγμάτευσης για την ονομασία, ούτε καν για την ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ενώ θεωρούν ότι η Αθήνα δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται για την επίλυση και σίγουρα έχει κάθε λόγο να περιμένει την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η σκοπιανή κυβέρνηση δεν βρίσκεται πλέον σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον, από την οποία φαινόταν να παίρνει οδηγίες τουλάχιστον ως την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.
«Η ΠΓΔΜ αυτή την εποχή κυβερνάται από μια ομάδα νεαρών αλαζόνων, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν την εξουσία που βρέθηκε στα χέρια τους», σχολιάζει στην «Η» πολιτικός της σκοπιανής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα δε με αποκλειστικές πληροφορίες, τον περασμένο Φεβρουάριο η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτώρια Νούλαντ μετέβη στα Σκόπια και παρέδωσε στην κυβέρνηση φάκελο με τα σημεία στα οποία η ΠΓΔΜ δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε στην πορεία να τα παραβλέψει και να επικεντρώσει την προσοχή της στο όνομα. Αντιστοίχως, ούτε οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ε.Ε. προχωρούν και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που ωθεί την κυβέρνηση Γκρούεφσκι να στηρίζεται στον εθνικισμό.
Οσο τα ακραία αισθήματα παραμένουν σε έξαρση, δεν θα λογοδοτεί για τα προβλήματα που δεν λύνονται, γι αυτό και ο κ. Γκρούεφσκι βιάζεται να ελέγξει απόλυτα το πολιτικό σύστημα, επιβάλλοντας την εκλογή του Προέδρου από το Κοινοβούλιο και όχι από τον λαό, αλλά και επισπεύδοντας τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες επρόκειτο να διενεργηθούν τον Φεβρουάριο του 2009.
Στην Αθήνα, κάποιοι τρίβουν, αφελώς, τα χέρια τους, καθώς εκτιμούν ότι επιτέλους αποκαλύπτεται η πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης. Από την μία πλευρά βρίσκεται η Ελλάδα που προσέρχεται με καλή θέληση, ειλικρινείς θέσεις, αλλά και συμβιβαστική διάθεση, η οποία εκφράστηκε με την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας και από την άλλη τα Σκόπια που επενδύουν στους ισχυρούς φίλους τους, αρνούνται να μετακινηθούν από τις θέσεις τους και επιχειρούν συνεχώς να προσθέτουν νέα ζητήματα στη διαπραγμάτευση. Είναι αλήθεια ότι η τελευταία ενέργεια των Σκοπιανών δεν άφησε περιθώρια στήριξης από τους μέχρι σήμερα συμμάχους της ΠΓΔΜ.
Ακόμη και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έδειξαν την ενόχλησή τους, αποκαλύπτοντας εμμέσως ότι τα Σκόπια βρίσκονται πλέον εκτός κάθε ελέγχου.

Εκθέτει τον «αντίπαλο»
Το γεγονός αυτό δεν μπορεί ωστόσο να γίνεται δεκτό με ικανοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση, μόνο και μόνο επειδή εκθέτει τον «αντίπαλο».

Οι πιθανότητες επίλυσης περιορίζονται διαρκώς, ενώ ταυτόχρονα εμπεδώνεται η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και αυτό, για όποιον δεν σκέφτεται μόνο το βραχυπρόθεσμο μικροπολιτικό όφελος, δεν επιτρέπεται να θεωρείται ευνοϊκή εξέλιξη.

Οι νέες συνθήκες δεν μπορούν να υποτιμηθούν και απαιτούν διαφορετικό χειρισμό, ενδεχομένως με σημείο αναφοράς τα Ηνωμένα Έθνη, τον μοναδικό άλλωστε αρμόδιο διαμεσολαβητή. Τώρα είναι η ευκαιρία να ανατραπεί η επικοινωνιακή εντύπωση που είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι η ισχυρότερη χώρα της περιοχής τους στερεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μόνο και μόνο από ένα πείσμα για ένα τριτεύον θέμα.

Ο Κ. Καραμανλής απορρίπτει τους ισχυρισμούς Ν. Γκρούεφσκι
«Ανύπαρκτα και αβάσιμα» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην απαντητική του επιστολή τα ζητήματα που εγείρει στην επιστολή της 10ης Ιουλίου ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ κάνει λόγο και για περιεχόμενο που απέχει από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνιστά παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ο κ. Καραμανλής απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ούτε υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ και προσθέτει ότι «κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος, πολιτικά υποκινούμενος και χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής».

Για δε τα περιουσιακά θέματα που θέτει η σκοπιανή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «οποιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο».

Ευρωατλαντική προοπτική
Ο Ελληνας πρωθυπουργός στην επιστολή του επαναλαμβάνει την προσήλωση της Αθήνας στην προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής των χωρών της περιοχής και τονίζει την καλή θέληση που έχει επιδείξει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Διερωτάται μάλιστα, προφανώς υπονοώντας προσπάθεια των Σκοπίων να τορπιλίσουν τη διαδικασία, γιατί η άλλη πλευρά επέλεξε να στείλει την επιστολή την στιγμή που ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς έχει καταθέσει προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]