Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα γίνει εάν πτωχεύσουν οι τράπεζες;


Πριν η Ελλάδα υιοθετήσει το ευρώ τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είχαν μικρή έκθεση στο πιστωτικό ρίσκο, καθώς από τη μία η ‘νοοτροπία’ της υπέρμετρης δανειοδότησης ήταν ξένη προς το μέσο Έλληνα πολίτη και από την άλλη τα επιτόκια ήταν υψηλά και οι τράπεζες είχαν περιορισμούς ως προς το ρίσκο που μπορούσαν αναλάβουν κατά την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Μετά τη διεθνή ύφεση του 2001, ωστόσο, η Ελλάδα βρέθηκε σε δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και προκειμένου να πετύχει οικονομική ανάπτυξη ακολούθησε το αγγλοσαξονικό μοντέλο πιστωτικής επέκτασης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία έκρηξη στην αύξηση και την επέκταση της πίστωσης, με αποτέλεσμα μέχρι το 2005 τα δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών να αντιστοιχούν στο 38,6% του ΑΕΠ, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 52,6%. Ελληνικές και διεθνείς τράπεζες είδαν τον Έλληνα ως τον ιδανικό πελάτη και ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου για το ποια θα αποκτούσε μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά δανείων, χαλαρώνοντας στην πορεία τα ποιοτικά κριτήρια δανειοδότησης και αυξάνοντας τα επίπεδα ρίσκου που ήταν διατεθειμένες να αναλάβουν.
Οι πιστωτικές κάρτες έγιναν της μόδας και μοιράστηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι μέχρι τότε δεν τις είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά και μέσα από τη νέα αυτή κατάσταση αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης γεννήθηκε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή αυτών που οι δανειστές δε μπορούν να αποπληρώσουν.
Μέχρι το 2005 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απογειώθηκαν στο 7,5% του συνόλου των δανείων, προκαλώντας την παρέμβαση τη Τράπεζας της Ελλάδας που απαίτησε από τις τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους με αποτέλεσμα το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 4,5% μέχρι το 2007.
Τότε, όμως, χτύπησε τη διεθνή οικονομία η τραπεζική κρίση και οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να προστατευτούν έκλεισαν απότομα τη στρόφιγγα παροχής δανείων με το ρυθμό ανάπτυξης της δανειοδότησης να μειώνεται από 20% ετησίως το 2007 σε 15,9% το 2008 και σε 4,2% το 2009.
Η διεθνής οικονομική κρίση που ακολούθησε της τραπεζικής και η παγκόσμια ύφεση επιδείνωσαν δραματικά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και αυτό αποτυπώθηκε στη δυνατότητα των Ελλήνων να πληρώσουν τα δάνεια τους με το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων να εκτοξεύεται στο 7,7% το 2009.
Πριν ακόμη η Ελλάδα οδηγηθεί στο ΔΝΤ και την υπογραφή του Μνημονίου και πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα περικοπής μισθών και συντάξεων και αύξησης των φόρων που οδήγησε σε δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του μέσου Έλληνα πολίτη, το ποσό των επιχειρηματικών δανείων είχε φτάσει να αντιστοιχεί στο 47% του ΑΕΠ (μέσος όρος ΕΕ 52,47%) με το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια να κυμαίνεται στο 34,1% του ΑΕΠ (μέσος όρος ΕΕ 37,8%) και για τα καταναλωτικά δάνεια στο 16,2% (πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο που είναι 15,2%).
Η ‘ελληνική κρίση’ επιδείνωσε την κατάσταση θεαματικά με το συνολικό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων να σκαρφαλώνει στο 9% το 2010, και ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια να ξεπερνά το 15%. Παράλληλα, μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 11% επιβαρύνοντας την αρνητική κατάσταση.
Με την ελληνική οικονομία να έχει μία από τις χειρότερες αποδόσεις διεθνώς το 2010 και με τις προβλέψεις για το 2011 να είναι απογοητευτικές, το πιθανότερο σενάριο είναι η αυξητική τάση στα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων να συνεχιστεί προκαλώντας μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που ξεκινούν από την αύξηση του κινδύνου πτώχευσης των τραπεζών και την άσκηση ανοδικής πίεσης στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και φτάνουν μέχρι την πιθανότητα δημιουργίας ενός μέγα – κύματος μη ικανών αλλά και μη διατεθειμένων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους δανειοληπτών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές διαταραχές και κοινωνική αστάθεια όταν οι τράπεζες επιδιώξουν να διεκδικήσουν νομικά την αποπληρωμή αυτών των δανείων.
Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στην πολιτική ελίτ και οι σχετικές νομοθεσίες που ψηφίστηκαν έχουν ως στόχο να απαλύνουν τις συνέπειες της νέας αυτής κρίσης.
Η κατάσταση είναι γνωστή πολύ περισσότερο στην ελίτ του τραπεζικού κλάδου και σύμφωνα με τραπεζίτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τράπεζες θα προβούν σε τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την Εθνική και την Alpha να συνεργάζονται ήδη προς αυτόν τον τομέα.
Τα τιτλοποιημένα δάνεια θα πουληθούν με μεγάλη έκπτωση σε επενδυτές οι οποίοι θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να κινηθούν οι ίδιοι νομικά εναντίον των Ελλήνων πολιτών.
Η τιτλοποίηση δανείων είναι νέα στην Ελλάδα με το σχετικό νόμο που την επέτρεψε να έχει ψηφιστεί το 2003. Οι τράπεζες θα περιμένουν την Εθνική και την ALPHA να κάνουν την αρχή και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν στα βήματα τους προσπαθώντας να ξεφορτωθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων υψηλού ρίσκου, δηλαδή αυτών που θα θεωρούν πολύ δύσκολο να αποπληρωθούν.
Όσο αυτή η διαδικασία θα εξελίσσεται θα αυξάνεται το ποσοστό της ελληνική ιδιωτικής περιουσίας που θα επιβαρύνεται με εμπράγματες ασφάλειες υπέρ ξένων επενδυτών και δανειστών, επιβαρύνοντας μία τάση που τροφοδοτείται ήδη μέσω της έκδοσης καλυμμένων ομολόγων, στην οποία πρωτοστατεί και πάλι η Εθνική,
Η νέα αυτή κρίση που πλησιάζει αναμένεται να προκαλέσει νέο πλήγμα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Με τις ελληνικές τράπεζες να είναι απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας και με την πόρτα των αγορών να είναι κλειστή γι’ αυτές, στην περίπτωση που η αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπεράσει ένα σημείο αντοχής των τραπεζών μετρίου μεγέθους μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή που θα απειλήσει να οδηγήσει κάποιες από αυτές στην πτώχευση.
Το κυριότερο, όμως, είναι πως η νέα κρίση αναμένεται να χτυπήσει χιλιάδες νοικοκυριά επιδεινώνοντας μία κατάσταση που είναι ήδη δραματική./ Π.Παναγιώτου χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτή
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. Λάθος ερώτηση.
    Εμείς πρέπει να επανακτήσουμε το δικαίωμα έκδοσης δικού μας νομίσματος χωρίς χρέος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Τα χάρτια που παρουσιάζουν οι "κύριοι" με τ΄ακριβά κουστούμια, ως τίτλους χρέους (τους δίνουν πολλά και διάφορα ονόματα για να μας μπερδεύουν) είναι κάλπικα σαν του σπανού τα γένια.

    Είναι προιόντα μαζικής εξαπάτησης της ανθρωπότητας.

    Η ύπαρξη τους ωφείλεται στην αποδοχή (με το αζημίωτο) της απάτης των διεθνών τραπεζιτών κατά του κόσμου απο τις κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΑΝΑΗ ΔΕΝΡΙΝΟΥ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ, ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ???ΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΙ ΠΑΝΤΙ ΤΡΟΠΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ??? ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ,ΟΝΤΑΣ ΕΡΜΑΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35ετη ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΜΟ???ΑΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ,ΒΟΡΑ ΤΩΝ ΘΗΡΙΩΝ!!!Ν Τ Ρ Ο Π Η ΚΑΙ Α Ι Σ Χ Ο Σ!!!! ΜΕ ΜΙΑ..."ΜΙΚΡΗ"ΔΙΑΦΟΡΑ:ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΝΑΙ Ι Ε Ρ Ο ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ!!!!.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποθέτω ότι αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα ίσως και μεγαλύτερο στις Ελληνικές Τράπεζες θα είναι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία κατέχουν και τα οποία δεν θα μπορεί το Δημόσιο να τα καλύψει όταν λήγουν μετά τα 110δις.

    Έχουν αυτά κάποια εμπράγματη ασφάλεια τουλάχιστον; Μάλλον όχι υποθέτω - δεν θα μπορεί κάποιος να τα ανταλλάξει με δημόσια περιουσία, χαρτιά άνευ αξίας θα είναι.
    Όταν τελειώσουν λοιπόν τα 110δις της Τρόικας και αρχίζουν και σκάνε θα πρέπει με το ζόρι να γίνει κουτσούρεμα (haircut) και παράταση διάρκειας (π.χ από 7 σε 20 χρόνια) των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες (και όλοι οι άλλοι Έλληνες και ξένοι ιδιώτες ή θεσμικοί).

    Άν έχουν ανοιχτεί πολύ σε αυτά τα, τοξικά πλέον ομόλογα, θα έχουν πρόσθετο πρόβλημα.
    Άρα καταργείται ο ο μύθος της ασφάλειας στην επένδυση των κρατικών ομολόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας απαντήσει κάποιος στο: τι σημαίνει για τον απλό πολίτη, πτώχευση. Ποιες είναι για κείνον οι συνέπειες και όχι για τις τράπεζες. Δεν είμαστε συνέταιροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΘΑ ΗΘΕΛΑΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ?ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν το ακίνητο που έχω δεν επαρκεί για εξόφληση δανείων και καρτών τι γίνετε ?
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλα ρε σεις..ΠΩΣ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ..?
    αφου ειναι γνωστο τις πασι..πως αυτες ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΕ το ΧΡΗΜΑ..
    -θαχαλασει η μηχανη-?

    ανωνυμε 11.32- αν δεν φτανουν μαλλον κατασχουν & τα εξοδα κηδειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΡΑΒΟΥΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ Η ΕΛΙΤ ΘΑ ΚΛΩΝΙΖΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΘΑ ΤΑ ΕΒΡΗΣΚΕ ΣΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ, ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ", ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΧΑΝΑΝ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ !!
    ΕΜΑΣ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. AN KATASXETHEI TO SPITI KAI BGEI SE PLOISTHRIASMO KAI XROSTAME GIA PARADHGMA 200.000€,AN H TIMH POLHSHS EINAI 150.000 TOTE MAS LOIPOUN ALLES 50.000!!!!
    AYTES TIS 50.000 SYNEXHZOUME NA TIS XROSTAME STIN TRAPEZA!!!
    DHLADI KAI SPITI DEN THA EXOUME KAI XREOS 50.000 EYRO THA APETITE AKOMA!!!
    MIA LYSH YPARXEI!!!
    BREITE THN !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]