Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπλοκ του ευρωπαϊκού νότου κατά της λαθρομετανάστευσης

Η Ευρώπη να μοιρασθεί τα βάρη...

Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος ζητούν από την ΕΕ πιέσεις επί της Τουρκίας για τερματισμό εξαγωγής λαθρομεταναστών και οικονομική στήριξη.
Η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ ως πύλη λαθρομετανάστευσης από διάφορους, κυρίως ασιατικούς χώρους, προς τη Γηραιά Ήπειρο. Γι' αυτό, άλλωστε, κατά τις σημερινές και αυριανές εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα θα επιδιώξουν, μεταξύ άλλων, όπως η Τουρκία καθώς και άλλες χώρες παραλαμβάνουν, αντί να εξάγουν τους λαθρομετανάστες, που περνούν από το έδαφός τους.
Δεσμεύσεις
Αυτό είναι το ένα σκέλος των επιδιώξεων των ανωτέρω κρατών μελών. Υπάρχει και μια δεύτερη συναφής με την πρώτη επιδίωξη: Να ληφθεί στη Σύνοδο ισχυρή δέσμευση για έμπρακτη αλληλεγγύη από τα λοιπά κράτη μέλη και την ΕΕ ως τέτοια στον καταμερισμό των οικονομικών βαρών.
Το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που παρουσίασε η τσεχική προεδρία τη Δευτέρα στους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κρατών του νότου επειδή δεν υπάρχει δέσμευση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξής τους στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης. Υπό το βάρος αντιδράσεων ετοιμάστηκε νέο κείμενο συμπερασμάτων και φαίνεται ότι θα είναι βελτιωμένο συγκριτικά με το πρώτο υπό την εξής έννοια: Θα διατυπωθεί δέσμευση της ΕΕ ότι θα ασκήσει πιέσεις σε τρίτες χώρες (Τουρκία, Λιβύη), προκειμένου να παραλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά τους και ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τα γειτονικά τους κράτη.
Αιτήματα του νότου
Οι χώρες του νότου, εκτός του καταμερισμού των οικονομικών βαρών ζητούν:
1) Ενίσχυση των περιπολιών, μέσω της παρουσίας του Οργανισμού για τη Φύλαξη των Εξωτερικών Συνόρων (Frontex) στις περιοχές εισόδου των λαθρομεταναστών, όπως είναι το Αιγαίο, η Κύπρος και τα ανοικτά της Μάλτας.
2) Παραλαβή από βόρεια και κεντρικά κράτη μέλη της ΕΕ, ατόμων στα οποία έχει δοθεί καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα από κράτη μέλη του νότου.
3) Οικονομική συνεισφορά της Κοινότητας για την υλοποίηση κέντρων υποδομής (καταυλισμοί, σχολεία κ.λπ.).

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. NA ARXISI NA KYNITE O STOLOS APO TIN SALAMINA GIA PERIPOLIES STA NHSIA MAS. APO TA NHSIA AMESH EPANAPROOTHISI STIN TOURKIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]