Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση Καραμανλή κινείται και πάλι "κατόπιν εορτής"...

Βαρύ το τίμημα της... ανικανότητας

Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να ευαισθητοποιηθεί μερίδα των πολιτών για το μείζον πρόβλημα, αλλά και το προσωπικό δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών, που έχουν «βουλιάξει» τη χώρα.
Κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να «ανεβάσει» το θέμα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., απαιτώντας να καταστεί η λαθρομετανάστευση ένα νέο κεφάλαιο κοινής πολιτικής των «27», που συνεπάγεται, βεβαίως, και ανάλογα κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπισή του.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, καθώς οι χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης έχουν εν πολλοίς λύσει το θέμα των λαθρομεταναστών σε επίπεδο Ε.Ε. σε βάρος των χωρών εισόδου των λαθρομεταναστών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία υποχρεώνεται να στείλει πίσω και αυτούς τους λαθρομετανάστες.
Το σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα γεννιέται και διογκώνεται στα ανατολικά σύνορα με την Τουρκία. Η Άγκυρα μέχρι τώρα ασκεί μια «περίεργη» πολιτική για τη λαθρομετανάστευση, καθώς κάνει τα στραβά μάτια στους λαθρομετανάστες που εισέρχονται στο έδαφός της και, επιπλέον, τυφλώνεται εντελώς όταν αυτοί περνούν από τα δυτικά τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Δεν έχει παρέλθει πολύς καιρός, εξάλλου, από την «καμπάνια» που είχαν ξεκινήσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τα τουρκικά ΜΜΕ για την «απάνθρωπη μεταχείριση» των λαθρομεταναστών από τις ελληνικές αρχές, εγείροντας, μάλιστα, και θέμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Ουδέποτε, βεβαίως, η Τουρκία θυμήθηκε ότι πρέπει να εφαρμόσει και να τηρήσει τη διμερή Συμφωνία με την Ελλάδα του 2001 για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση αφήνει και πάλι περιθώριο στην Τουρκία να «προσαρμοστεί» οικειοθελώς στην πραγματικότητα, αν και επισημαίνει ότι η Αγκυρα κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σ' ένα ακόμη μείζον ευρωτουρκικό πρόβλημα, όπως είναι η ανεξέλεγκτη είσοδος και έξοδος από την Τουρκία εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη...
Το ζητούμενο, όμως, είναι αν και πώς θα χειριστεί το πρόβλημα η Αθήνα. Από το να αφήσει ανεξέλεγκτη την Αγκυρα, μέχρι να ζητήσει «τείχος συνόρων» μεταξύ της Ε.Ε. και των δυτικών παράλιων της Τουρκίας, υπάρχει ένας ευρύς «μέσος χώρος» προς διπλωματική εκμετάλλευση και πίεση.
Με δική μας ψήφο "καταδικαστήκαμε"
Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του «Δουβλίνου 2» το 2003 η Ελλάδα συναποφάσισε -επί ζημία της- ότι λαθρομετανάστης που θα πιάνεται σε ευρωπαϊκή χώρα θα «επιστρέφεται» στην ευρωπαϊκή χώρα από την οποία μπήκε στην Ε.Ε. (όπως η Ελλάδα), η οποία θα φροντίζει για την επαναπροώθησή του.
Καθώς λοιπόν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, η κυβέρνηση επιμένει να διατίθενται κοινοτικοί πόροι από το Ταμείο Επιστροφών ώστε να διευκολύνεται η ταχεία επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών (π.χ. το αεροσκάφος της FRONTEX για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών ενοικιάζεται από την Ελλάδα, η οποία παίρνει τα χρήματα από το κοινοτικό ταμείο).

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]