Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Το "αόρατο πραξικόπημα" βοήθησε τον Ερντογάν

Ένα έγγραφο που δεν είδε κανείς!

Ρόλο «υπερασπιστή της Δημοκρατίας» αναθέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με αφορμή τη θύελλα που έχει ξεσπάσει λόγω του μυστηριώδους εγγράφου περί σχεδίου εξουδετέρωσης του κόμματος από τον στρατό.
Ο Ερντογάν επικροτεί την «υπεύθυνη στάση» του γενικού επιτελείου, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ, κινδυνολογεί ως προς το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ενώ τονίζει ότι το υποτιθέμενο σχέδιο «στόχο έχει να καταστρέψει τη Δημοκρατία».
Η αποκάλυψη του εγγράφου είχε αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί εκτάκτως την Τρίτη η συνάντηση του Ερντογάν με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ που πραγματοποιείται κανονικά κάθε Πέμπτη. Η συνάντηση κράτησε πάνω από μία ώρα, δίχως να υπάρξει κάποια δήλωση. Στη συνέχεια όμως ο Ερντογάν μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Στο παρελθόν, κάθε κίνηση που στράφηκε εναντίον της δημοκρατικής βούλησης, στόχευε ουσιαστικά το έθνος και το νομικό μας σύστημα. Στράφηκε εναντίον της ανάπτυξης τους έθνους μας», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τη χώρα να πληρώσει και πάλι το ίδιο αντίτιμο». Εννοούσε τα πραξικοπήματα. Υπογράμμισε επίσης ότι «η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθήκον του κόμματός μας, ακόμη κι αν τα υπόλοιπα κόμματα δεν τηρήσουν ξεκάθαρη στάση». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «εάν οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς, εάν σχετίζονται με πρόθεση να φθαρούν κάποιοι θεσμοί του κράτους και να αντιπαρατεθούν οι κρατικοί θεσμοί, τότε αυτό είναι επικίνδυνο. Εάν όμως αληθεύουν οι ισχυρισμοί, η υπόθεση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το γενικό επιτελείο, από την πρώτη στιγμή επέδειξε ευαισθησία και υπευθυνότητα», καλώντας στρατιωτική και πολιτική δικαιοσύνη «να πράξουν ό,τι τους αναλογεί και να καταλήξουν το συντομότερο σε αποτέλεσμα». Χθες, μετά την προσφυγή μελών του κόμματός του στην Εισαγγελία με την οποία ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Ερντογάν είπε: «Δεν μπορούσαμε, ως κυβερνών κόμμα, να παραμείνουμε σιωπηλοί. Το σχέδιο έχει στόχο να καταστρέψει τη Δημοκρατία». Οι σχετικές έρευνες του στρατιωτικού εισαγγελέα για τη γνησιότητα του εγγράφου συνεχίζονται. Η «Ταράφ» είχε γράψει ότι το έγγραφο ήταν στρατιωτικό και είχε βρεθεί στο γραφείο κατηγορούμενου στην υπόθεση Εργκένεκον.
Στον φιλοκυβερνητικό χώρο, η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε «σημαία» αντιστρατιωτική. Οι στήλες του φιλοκυβερνητικού Τύπου είναι γεμάτες με σχόλια στο πνεύμα αυτό. Παράλληλα, ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος που σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας «Ταράφ» την περασμένη Παρασκευή, ήταν ο δεύτερος, μετά το κυβερνών κόμμα, στόχος του σχεδίου, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται δήλωσε ότι «αυτά είναι λόγια που έχουμε συνηθίσει να ακούμε». Εννοούσε τις απόψεις εναντίον του πολιτικού Ισλάμ που ενίοτε έχουν πάρει μορφή ισχυρισμών περί προετοιμασίας πραξικοπήματος.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]