Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: Σύννομη η κράτηση του Οσμάν Καβάλα


Η Γενική Συνέλευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, το πλέον υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο της χώρας, αποφάσισε την Τρίτη ότι η κράτηση του Οσμάν Καβάλα είναι σύννομη, παρατείνοντας έτσι την προφυλάκιση του.

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα κατά της νομιμότητας του εντάλματος σύλληψής του, με οριακή πλειοψηφία 8 έναντι 7, τονίζοντας οτι δεν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα του.

Πριν λίγες μέρες εξάλλου, το 36ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε απορρίψει την έφεση που είχε υποβάλλει η νομική υπεράσπιση του γνωστού επιχειρηματία ο οποίος έχει ξεπεράσει τα τρία χρόνια προφυλάκισης.

Τον Οκτώβριο, ο προϊστάμενος εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εισηγήθηκε τρις ισόβια για τον επιχειρηματία τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει προσωπικά ότι «επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας».

Ο Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός.

Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο του 2020, δεν αποφυλακίσθηκε διότι αμέσως τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

Ο Οσμάν Καβαλά είναι γνωστός για την υποστήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων υπέρ ενός διαλόγου για την ειρήνη, κυρίως στα θέματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, του Κουρδικού και της αρμενοτουρκικής συμφιλίωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πάνω από ένα χρόνο πριν, ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια λογική υποψία ότι διέπραξε αδίκημα και επιδίωξε έναν απώτερο σκοπό, δηλαδή τη σιωπή του και να αποτρέψει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]