Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι σημαίνει η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Τουρκίας


Την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά την επίτευξη της αντίστοιχης με τις Βρυξέλλες, αναμένεται να υπογράψει σήμερα η Βρετανία με την Τουρκία, λίγες μέρες πριν την επίσημη αποχώρηση της από την ΕΕ.

«Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τη Βρετανία θα είναι η σημαντικότερη εμπορική συμφωνία μετά τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης», ανέφερε ο Ερντογάν ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Από το 2021 ξεκινάει μια νέα περίοδος κατά την οποία θα κερδίσουν τόσο η Τουρκία όσο και η Βρετανία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Συμφωνήσαμε με την Τουρκία για την κατάργηση δασμών στο διμερές εμπόριο και θα βοηθήσει την εμπορική μας σχέση. Θα παράσχει σταθερότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία», σημείωσε η Υπουργός Εμπορίου Τρας.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη, ξεχωριστή συμφωνία στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέσω βιντεοκλήσης σήμερα από τους εκπροσώπους των δυο πλευρών, ωστόσο θα τεθεί σε ισχύ μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου.

Ουσιαστικά, επικυρώνονται πολλοί από τους όρους που ισχύουν σήμερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, χωρίς δασμούς σε όλα τα μη γεωργικά αγαθά. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης συμφώνησε να απαλείψει τους προτιμησιακούς δασμούς που απολαμβάνει η Τουρκία για ορισμένα γεωργικά προϊόντα στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης της με την ΕΕ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Financial Times η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές. Για την Τουρκία, η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μετά την Γερμανία. Οι τούρκικες βιομηχανίες εξάγουν κυρίως ηλεκτρικές συσκευές, υφάσματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Από την άλλη η Βρετανία έχει περίπου 2.500 επιχειρήσεις στην Τουρκία μεταξύ των οποίων οι BP, Shell, Vodafone, Unilever, BAE Systems, HSBC, Aviva and Diageο. Για το Λονδίνο η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθότι θέλει να δείξει ικανότητα στην επίτευξη εμπορικών συναλλαγών εκτός του Ευρωπαϊκού μπλοκ.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ των χωρών έφτασε πέρυσι τις 19 δισ. λίρες πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]