Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Ερντογάν χάνει επαφή με την πραγματικότητα


Περικυκλωμένος από αυλοκόλακες και συκοφάντες

Ο David Gardner, συντάκτης διεθνών θεμάτων της εφημερίδας Financial Times, “εκτελεί” με συνοπτικές διαδικασίες σε κείμενο του τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Στον τίτλο του κειμένου γράφει: Περικυκλωμένος από συκοφάντες, ο Erdogan χάνει επαφή με την πραγματικότητα και υποστήριξη. (Cocooned by sycophants, Erdogan sheds layers of reality and support). «Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας δείχνει πόσο εκτεθειμένος είναι ο Erdogan», σημειώνεται στον υπότιτλο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόσφατη παραίτηση του τούρκου υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Erdogan , Berat Albayrak , και στην κρίση που αντιμετωπίζει η τουρκική λίρα.

Σύμφωνα με το άρθρο, κάποιοι πιστεύουν ότι ο Naci Agbal , ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ήταν αυτός που έπεισε τον Erdogan ότι οι λανθασμένες πολιτικές έθεταν σε κίνδυνο την οικονομία. Και αυτό φαίνεται λογικό. Όχι μόνο ο Albayrak βοήθησε να δηλητηριαστεί το μυαλό του προέδρου εναντίον κάθε αντιπάλου αλλά τον απομόνωσε και από κάθε κριτική.

Ο Erdogan εδώ και καιρό έχει αποκλειστεί στο «νέο-οθωμανικό παλάτι του στη Άγκυρα», ηθελημένα έχει αποκοπεί από την ελεύθερη ροή πληροφοριών. « Ο Erdogan έχει υποκύψει στο σύνδρομο του τυράννου που φαίνεται να πλήττει πολλούς αρχηγούς που προσκολλούνται στην εξουσία για πάνω από μια δεκαετία ».

Υπενθυμίζεται ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι και ότι πριν το 2002 ο Erdogan είχε δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα. «Αλλά χρειάστηκε μόνο μια δεκαετία στην εξουσία για να μπλοκάρουν οι συκοφάντες την ελεύθερη ροή ιδεών και πληροφοριών».

Όταν ο Erdogan έγινε πρωθυπουργός το 2003, ήταν σε θέση να γνωρίζει τα όνειρα και τις ελπίδες των Τούρκων. Αλλά ως τα μέσα του 2013 οι Τούρκοι ξεσηκώθηκαν κατά της επέμβασης στον προσωπικό και πολιτικό χώρο – με την κυβέρνηση να τους λέει τι να φάνε και τι να πιουν και πόσα παιδιά να κάνουν.

Ο Erdogan απομακρύνθηκε από τους φιλελεύθερους και κοσμικούς συνταξιδιώτες των πρώτων κυβερνήσεών του και πρακτικά έδιωξε όλους τους συνιδρυτές του AKP. Μετακινήθηκε στην προεδρία και τη μετέτρεψε σε πηγή κάθε εξουσίας και πελατείας, καταργώντας την πρωθυπουργία και τον κοινοβουλευτισμό.

Ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με τον Gullen και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εκδίωξε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του Gullen και τμήμα της αφρόκρεμας των πανεπιστημίων και της δημόσιας διοίκησης.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «καθώς ο κύκλος των διώξεων και εκπαραθυρώσεων συνεχίζεται, ο Erdogan έχει απαλλαγεί από σχεδόν όλους όσοι μπορεί να γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν την εσωτερική πολιτική. Αφαιρώντας τόσα στρώματα υποστήριξης, αυτός και το ΑKP είναι πλέον εξαρτημένοι από τους δεξιούς εθνικιστές λαϊκιστές. Ένα από τα πιο επιτυχημένα κυβερνώντα κόμματα της σύγχρονης εποχής αδειάζει και η έκτακτη αλλαγή της τουρκικής οικονομικής ηγετικής ομάδας δε φαίνεται πιθανό να το σταματήσει».

Εφημερίδα Financial Times
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]