Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δύο αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να δυναμιτίσουν τη Σύνοδο των Βρυξελλών για την Τουρκία


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, η οποία θα ασχοληθεί με τις τουρκικές προκλήσεις. Μεγάλος στόχος της Αθήνας δεν είναι άλλος από το να πάει το ακανθώδες ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, ένα βήμα παραπέρα. Το πώς όμως θα γίνει αυτό, ακόμα και σήμερα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, μια και εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και μεταβαλλόμενες.

Παρ' όλ' αυτά όλοι εκτιμούν ότι το κλίμα ανάμεσα στους 27 για τον Ταγίπ Ερντογάν καθημερινά αλλάζει και έρχεται ολοένα και περισσότερο προς τα εθνικά συμφέροντα. Την ώρα λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην περαιτέρω σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στον κ. Ερντογάν, κάτι που φάνηκε και από την τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ, δύο αστάθμητοι παράγοντες έρχονται να περιπλέξουν ακόμα πιο πολύ το ήδη “μπλεγμένο” τοπίο σε σχέση με τη θέση των Βρυξελλών.

Δύο παράμετροι που δεν αποκλείεται να καθορίσουν την έκβαση της σημαντικής συνόδου και να καθορίσουν τις εξελίξεις:

---Η πανδημία του κορωναϊού. Η σύνοδος αναμένεται να διεξαχθεί εν μέσω του δεύτερου σφοδρού κύματος που σαρώνει το Βέλγιο. Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα για το αν τελικώς οι ηγέτες θα συναντηθούν δια ζώσης ή η σύνοδος θα έχει τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Αν προκριθεί το δεύτερο σενάριο, αναλυτές θεωρούν ότι η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων μειώνεται μια και τόσο σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται πιο εύκολο όταν οι συζητήσεις γίνονται από κοντά. Το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει εικόνα για το ποια θα είναι η απόφαση του προεδρεύοντος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η οποία και θα γνωστοποιηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

---Το “βραχυκύκλωμα” με τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Εδώ και μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει να αντιμετωπίσει στους κόλπους της ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε από τα ελληνικά ΜΜΕ. Τη Δευτέρα η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 της ΕΕ, καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης που προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Αιτία για την κίνηση αυτή ήταν η ρήτρα που περιελάμβανε το σχέδιο του προϋπολογισμού, βάσει της οποίας η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια συνδέεται με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το ζήτημα αυτό είναι πολύ ψηλά , όπως είναι λογικό, στις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας και η επερχόμενη σύνοδος ,είτε με παρουσία είτε με τηλεδιάσκεψη, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεθεί το θέμα.

Είναι σαφές λοιπόν ότι παρότι η εικόνα εντός της Ευρώπης έχει αλλάξει κατά πολύ και έχει πλησιάσει προς την πλευρά της Αθήνας, όμως σχεδόν είκοσι μέρες πριν από το δύσκολο ραντεβού των Βρυξελλών και όλα είναι στον αέρα. Οι επόμενες μερικές μέρες θα είναι καθοριστικές...

Κώστας Αλεξανδρής
Liberal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]