Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν έχουν τέλος



Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Τον ρόλο του "ταραξία", όπως τον αποδίδει συχνά-πυκνά στην Άγκυρα η Αθήνα, έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμα μία εμπρηστική κίνηση από την πλευρά της γείτονος.

Λίγες ώρες μετά το… ράπισμα των Βρυξελλών, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από την έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων, η Τουρκία ιονίζει περαιτέρω αρνητικά το σκηνικό. Αυτή τη φορά, μέσα από ένα νέο χάρτη, τον οποίο ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου και φαίνεται να έχει…μαρκάρει το μισό Αιγαίο και ολόκληρη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. "Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης", έγραψε ο Τούρκος υπουργός, δείχνοντας ότι η Άγκυρα όχι μόνο αγνοεί τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας και δοκιμάζει την υπομονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά… τορπιλίζει και οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαλόγου με την Αθήνα, καθώς εκπεφρασμένη ελληνική θέση παραμένει το "σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις".
Παιχνίδι για γερά νεύρα

Η… αλλαγή πίστας από την πλευρά της γείτονος στην κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της, τη στιγμή κατά την οποία το Ορούτς Ρέις συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (την Κυριακή έφθασε περίπου 14 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και στη συνέχεια συνέχισε την πορεία του προς νοτιοδυτικά) αποτυπώνει τα προκλητικά "παιχνίδια" του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι περιοχές, τις οποίες προσθέτει στην διεκδικούμενη ευθύνη έρευνας και διάσωσης η Άγκυρα ενδιαφέρουν τη γείτονα για γεωτρήσεις, εφάπτονται με τις οριοθετημένες από τη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου ΑΟΖ και εντάσσονται στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη. Αποτυπώνουν, δε, το…όραμα του Ερντογάν περί της "γαλάζιας πατρίδας", με την Τουρκία να επιχειρεί να θέσει και έτερα θέματα στο τραπέζι, με το βλέμμα στραμμένο στις διερευνητικές, όποτε κι αν αυτές ξεκινήσουν, μη μπορώντας να…χωνέψει τα μηνύματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί του ενός και μοναδικού ζητήματος για διάλογο. Δηλαδή, της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Οι κινήσεις της Άγκυρας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Αθήνας. "H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής", τόνισε, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών. "Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης. Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα", σημείωσε. Η Αθήνα, στον απόηχο της νέας πρόκλησης, κάνει λόγο για κίνηση με αμιγώς πολιτικά κίνητρα από την Τουρκία που δε διστάζει, όπως επισημαίνεται, να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή, άλλωστε, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες ευθύνονται, όπως σχολιάζει η κυβέρνηση, για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου.

Η κυβέρνηση επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία, επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη. Το… ραντεβού των Βρυξελλών αποτέλεσε μία ακόμα ευκαιρία να…ξεδιπλωθεί η ελληνική στρατηγική. Ωστόσο, τα…βήματα δε σταματούν εδώ, από τη στιγμή που η Άγκυρα και ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένουν να…περπατούν στην οδό της παραβατικότητας. "Όταν έχουμε έναν γείτονα, ο οποίος επιδίδεται σε προκλητικές ενέργειες, πρέπει να είμαστε και εμείς σε διαρκή εγρήγορση… Συνεχίζουμε την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών μας. Άλλωστε, αυτό που διαπιστώνεται ήδη είναι η υιοθέτηση των θέσεών μας, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως τις διερευνητικές συνομιλίες", είναι το σχόλιο κυβερνητικών παραγόντων.

Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]