Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Δίκαιο της Θάλασσας μιλάει... Οι πολιτικοί ακούνε;



Η Ελλάδα ως μέρος της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (Μοντέγκο Μπέι, Τζαμάικα) έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, διευκρινίζει ο πολύπειρος Χρίστος Ζήνωνος, Υδρογράφος – Χαρτογράφος, Εμπειρογνώμων Καθορισμού Υπεράκτιων Συνόρων, με ενεργό εμπλοκή στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Ποιες είναι όμως αυτές οι υποχρεώσεις και κατά πόσον η Ελλάδα τις έχει τηρήσει;

Οι αναφορές που ακολουθούν σοκάρουν κάθε καλόπιστο, εάν τις αντιπαραβάλει με όσα έχει και όσα δεν έχει κάνει η Ελλάδα για να τηρήσει τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διαρκώς επικαλείται. Ιδού λοιπόν τι αναφέρει ο ειδικός αναφορικά με τις υποχρεώσεις που ξεχνά βολικά η χώρα μας…

-  Να ετοιμάσει Χάρτες ακρίβειας και Κατάλογο Συντεταγμένων με τις Θαλάσσιες Ζώνες όπως αυτές ορίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και να τις αποστείλει στην Ειδική Επιτροπή των Ωκεανών και του Δικαίου της Θάλασσας.

-  Οι Χάρτες και Συντεταγμένες πρέπει να καθορίζουν
α) Τις Γραμμές Βάσης
β) Το εύρος της Χωρικής Θάλασσας
γ) Την Συνεχόμενη Ζώνη
δ) Την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (που περιέχει και την Υφαλοκρηπίδα).

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να γίνει και σχετική κήρυξη μέσω της εθνικής νομοθεσίας, όπως παραπέμπει το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο καλεί τα συμβαλλόμενα μέρη της UNCLOS να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η οποία τελικά θα καθοριστεί με την τήρηση των βημάτων που προβλέπουν οι μέθοδοι ειρηνικής επίλυσης των διαφορών (εάν εγερθούν αντιρρήσεις) που προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο Χρίστος Ζήνωνος αναρωτήθηκε για το πώς η Ελλάδα καταγγέλλει την Τουρκία για παρανομίες, παραβάσεις και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς η ίδια να Χαρτογραφεί και να Καταγράφει τα δικαιώματά της μέσα από το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου. Μήπως στην πράξη, με τη στάση μας δηλαδή και παρά τις διακηρύξεις, εμφανιζόμαστε ως Ελλάδα να ακολουθούμε άλλη διαδικασία από αυτή που υπαγορεύει το ισχύων διεθνές δίκαιο…

Ακόμη και η αναφορά της Ελλάδας σε “επέμβαση της Τουρκίας μέσα στη ελληνική Υφαλοκρηπίδα” στερείται νομικής βάσης εάν δεν υποστηρίζεται από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων! Η διαδικασία είναι ξεκάθαρη. Επιβάλλεται αρχικά η μονομερής κίνηση και στη συνέχεια της διαδικασίας εγείρονται από άλλες χώρες ενδεχόμενες αντιρρήσεις. Η Ελλάδα ΔΕΝ δικαιολογείται να μην ασκεί τα δικαιώματα αυτά επειδή η Τουρκία επικαλείται όρους Δικαίου που δεν υφίστανται.

Δυστυχώς, το πραγματικό πρόβλημα είναι η φοβική αντιμετώπιση του τουρκικού Casus Belli. Εξαιτίας του η Ελλάδα αγνοεί – εγκαταλείπει βασικά Κυριαρχικά Δικαιώματα, υποχωρώντας σε ένα ιδιότυπο πόλεμο που της έχει κηρύξει η Τουρκία, δημιουργώντας σε βάρος της συνεχώς Τετελεσμένα.

Είναι καιρός η Ελλάδα ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΥΡΑ.

Defence-Point



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]