Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Εκλογές» στα Κατεχόμενα: Κέρδισε ο εκλεκτός του Ερντογάν



Νίκη για τον Ερσίν Τατάρ με 51,74%

Νικητής των «εκλογών» στα Κατεχόμενα με 51,74% έναντι 48,26% ανακηρύχθηκε ο Ερσίν Τατάρ, με τη βοήθεια του καθεστώτος Ερντογάν και τη συμβολή 67.385 Τούρκων και Τουρκοκυπρίων εκλογέων.

Η νίκη Τατάρ σημαίνει εξελίξεις για το Κυπριακό. Η πλατφόρμα του ήταν και παραμένει απολύτως ξεκάθαρη. Έχει απορρίψει το ομοσπονδιακό σύστημα, κάνει λόγο για δύο κράτη, απολύτως ίσα ως προς την κυριαρχία με ποσοστά 50%-50%. Δηλαδή προωθεί την διχοτόμηση. Και έχει την σημασία του ότι η Τουρκία μέχρι πρότινος τουλάχιστον αναζητούσε μια λύση που θα της επέτρεπε να έχει λόγο και στο ελληνοκυπριακό κομμάτι. Αντίθετα ο Ακιντζί τάσσονταν υπέρ ενός ομοσπονδιακού μοντέλου στην βάση του διαμοιρασμού της εξουσίας και των φυσικών πόρων.

Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ και επισημαίνει: «Ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Το ΑΚΕΛ θα προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα».

Η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα ήρθε διά μηνύματος του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγχαίροντας τον Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου υπογραμμίζει ότι θα δουλέψουν μαζί για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. «Θα προστατέψουμε μαζί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει.

Aκολούθως και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος συνεχάρη τον Τατάρ επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία και η Κύπρος θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για προστασία των δικαιωμάτων του τουρκικού λαού».

Επιπροσθέτως μακροσκελή ανακοίνωση για τη νίκη Τατάρ έχει βγάλει και το τουρκικό ΥΠΕΞ στην οποία επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Στο εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζεται η ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση του Τ/Κ λαού…. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με όλους τους θεσμούς της ΤΔΒΚ, υποστηρίζοντας την ισότιμη κυριαρχία των Τ/Κ ως συνιδιοκτήτες του νησιού και διαφυλάττοντας τα νόμιμα δίκαια και δικαιώματα τους στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Ακιντζί: Η επιλογή δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα, ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε υπονοούμενα για τη διαδικασία και κατέδειξε ότι η εκλογή Τατάρ «είναι μια επιλογή που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες». Ευχήθηκε καλή τύχη στον Ερσίν Τατάρ και έδωσε συγχαρητήρια «σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των Κατεχομένων.

Πρώτη δήλωση Τατάρ: Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις

Γραπτή ήταν η πρώτη δήλωση του Ερσίν Τατάρ, ως νέου κατοχικού ηγέτη, μετά την παράνομη διαδικασία που εκτυλίχθηκε σε δύο δόσεις, 11 και 18 Οκτωβρίου στα κατεχόμενα. Ο Τατάρ, όντας εκλεκτός της Άγκυρας, μιλώντας για «νέο μέλλον», εξέφρασε βαθύτατη αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση για τους Τουρκοκύπριους, επισημαίνοντας ότι θα εφαρμόσει όλες τις υποσχέσεις του. Όπως δήλωσε, θα είναι «πρόεδρος» όλων και θα εργαστεί με ενότητα. Εκφράζοντας ετοιμότητα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο εκλεκτός του Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στη συνεννόηση, σύμφωνα με το philenews.com.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]