Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανήκουμε και στην Ανατολή



Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και τη θέση αυτή δεν την αμφισβητεί κανένας. Δεν είναι μόνο ζήτημα γεωγραφίας, αλλά και συνθήκης πολιτικής ύπαρξης της νεότερης Ελλάδας από το 1830. Η χώρα ήταν ακόμα και τότε στην ιδεολογική αβανγκάρντ του μετασχηματισμού της Ευρώπης και, παρά τα προβλήματά της, παραμένει εκεί. Ωστόσο, ο εγκλωβισμός σε ένα στενά ευρωκεντρικό ή δυτικοκεντρικό τρόπο ερμηνείας των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αδικεί μια άλλη πτυχή της ελληνικής Ιστορίας.

Ο ελληνισμός βρισκόταν πάντα ανάμεσα σε δύο κόσμους, με τις ιδιαιτερότητές του. Για δεκαετίες, είτε λόγω του σιδηρού παραπετάσματος που χώριζε όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την περιφέρειά της, σε δύο μπλοκ, η Ελλάδα είχε ελαχιστοποιήσει τις σχέσεις της με την ευρύτερη περιφέρεια, από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παρά πρόσκαιρες επιμέρους επιλογές με αυξομειούμενο πολιτικό βάθος.

Η σχέση με το Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα μια νέα σχέση που διευκολύνεται από το δημοκρατικό βάθος των δύο χωρών και τη γεωπολιτική συγκυρία. Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμούς ιστορικούς αιώνων, όπως η Αίγυπτος, αλλά και κράτη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία που θα είναι σημαντικοί παράγοντες και στις επόμενες δεκαετίες.

Αυτή η εγγύτητα, που δεν περνάει μόνο μέσα από τη γεωγραφία και την προβολή ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή την πολιτική συνεργασία, αλλά περιλαμβάνει πολιτισμικές αναφορές με την ευρεία έννοιά τους, καθιστούν την Ελλάδα χώρα με γεωπολιτική σημασία αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο της Ε.Ε. με μια περιοχή στην οποία η Ευρώπη έχει ισχυρότατα συμφέροντα ασφαλείας, όχι με την παραδοσιακή αποικιοκρατική αντίληψη που κάποιοι φαντασιώνονται και προωθούν, αλλά με την έννοια του ενεργού δρώντος.

Το μέλλον της Ε.Ε. στον 21ο αιώνα δεν περνάει από τις μητροπόλεις της Ευρώπης και τις λεπτές εσωτερικές ισορροπίες ανάμεσα σε κόμματα που ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα. Περνάει από την ενεργό συμμετοχή της στη λήψη αποφάσεων που θα καθορίσουν τις παγκόσμιες ισορροπίες. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα από τα σημεία που θα καθορίσουν αυτές τις ισορροπίες και η μόνη χώρα που μπορεί να κάνει την E.E. καθοριστικά επιδρώσα στην περιοχή, είναι η Ελλάδα.

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]