Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η συμπόρευση με την Γαλλία φαντάζει μονόδρομος…




Του Γιώργου Νούτσου

Από εχθές βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, πως η Ελληνική πλευρά κατατείνει τελικά στην επιλογή Γερμανικών φρεγατών για τις ανάγκες του πολεμικού Ναυτικού !

Το διάβασα κι ομολογώ ενοχλήθηκα. Όχι επειδή είμαι ειδικός στα εξοπλιστικά και όλο το φάσμα των τεχνικών προδιαγραφών και αναγκών του στόλου μας, αλλά επειδή διαβλέπω πίσω από μια τα τέτοια εξέλιξη, να υπερτερούν οικονομίστικα κριτήρια κι όχι πολιτικά κριτήρια αμιγούς Εθνικού συμφέροντος.

Γίνεται από όλους αποδεκτό, πως οι Γερμανοί είναι διαχρονικά φιλότουρκοι, με βαθιές τις ρίζες της συνεργασίας τους και αυταπόδεικτα τα αμοιβαία ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Έχουμε κάθε λόγο, στη φάση αυτή και με δεδομένα όσα έχουν προηγηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και όλα όσα την ώρα αυτή τεκταίνονται ανάμεσα στην Γαλλία και την Τουρκία, να σκεφτούμε πρωτίστως Εθνικά και πολιτικά και να κάνουμε επιλογές, που και από άποψη τεχνολογικής αιχμής, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας θα αποδώσουν τα μέγιστα στις ανάγκες αποτροπής του πολεμικού μας ναυτικού, θα μας ενισχύσουν πολιτικά, αλλά και στο πεδίο, αν χρειαστεί, με όλη αυτή τη δύναμη αποτροπής, που μόνο η Γαλλία, μέχρι τη στιγμή αυτή, ηθελημένα και απλόχερα μας προσφέρει…

Διαθέτουν ίσως, την πληρέστερη επιλογή φρεγάτας (Bellara) που υπάρχει την ώρα αυτή, με τεχνολογικές δυνατότητες καταγραφής κινδύνων και εμβέλειας μοναδικές και οπλικά συστήματα, που εφόσον πλεύσει στα νερά της Μεσογείου με τα Ελληνικά χρώματα, είναι βέβαιο πως θα ανατρέψουν δραματικά υπέρ μας, το ισοζύγιο της ναυτικής υπεροχής σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Το μεγαλύτερο ή μικρότερο κόστος της Γαλλικής επιλογής σε αυτές τις συνθήκες, που ουσιαστικά, διακυβεύεται η Εθνική μας αυθυπαρξία, θεωρώ πως είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να απασχολεί, όσους την ώρα αυτή διαφεντεύουν τις τύχες της χώρας μας.

Οι γεωπολιτικές ισορροπίες της εξωτερικής μας πολιτικής, έπονται, με προεξάρχουσα τις κρίσιμες αυτές στιγμές, την ανάγκη επιλογών, που θα προσδώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα συγκρότησης ενός αντιτουρκικού μετώπου, ικανού πρωτίστως να στείλει μηνύματα ισχύος και αποτροπής και κατά δεύτερον, όταν απαιτηθεί, να επιδείξει και να προβάλλει έναντι των αντιπάλων της χώρας μας, την αναγκαία πολεμική ισχύ.

Μετά από τις παραπάνω σκέψεις, η εικαζόμενη τελική επιλογή του στελεχών του Υπουργείου Άμυνας, επιφορτισμένων να προτείνουν, την Φρεγάτα των επόμενων δεκαετιών, φαντάζει και φρονώ πως είναι, πολιτικά, Εθνικά και ουσιαστικά, απαράδεκτη.

Έχω την αίσθηση, πως οι σκέψεις μου αυτές, εκφράζουν σε συντριπτικό βαθμό το θυμικό και τις σκέψεις των περισσοτέρων Ελλήνων, που αδυνατούν να ψυχογραφήσουν και να ερμηνεύσουν με επάρκεια αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, που δείχνουν να στερούνται παντελώς προσαρμοστικότητα, ορθή πολιτική κρίση, ακόμα ακόμα και λογική.

Κλείνω με την παρότρυνση, πριν το εικαζόμενο καταστεί πραγματικό, να πρυτανεύσει στους αρμόδιους η σύνεση, ο ορθολογισμός και η λογική του Εθνικού συμφέροντος, καθότι ακούγεται διαστροφικό, να απεμπολείς τη στήριξη ενός ισχυρού νατοϊκού και ευρωπαίου συμμάχου και να μην επιδιώκεις την σύναψη μιας ισχυρής Αμυντικής Συνεργασίας, την ώρα που κανείς άλλος μέχρι σήμερα, δεν έχει δείξει την πρόθεση να σταθεί πραγματικά δίπλα σου, τη στιγμή που τα γεγονότα το απαιτήσουν.

Η συμπόρευση με τη Γαλλία, φαντάζει μονόδρομος, η κυβέρνηση οφείλει να το ασπαστεί όσο ακόμα είναι καιρός κι ελπίζω να μη χρειαστεί να πληρώσουμε τίμημα σκληρό και ανεπανόρθωτο, για να το κατανοήσουμε….!

* Ο Γιώργος Νούτσος είναι Πολιτικός Επιστήμων και υπήρξε Δήμαρχος Γρεβενών



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]