«Παρελθόν» με τζιχαντιστές
Μετά τη συνάντησή του, τη Δευτέρα, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την Τουρκία «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές».
Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τον τρόπο που η ισλαμιστική τρομοκρατία εντάσσεται στα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που αναφορές για σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με ομάδες τζιχαντιστών βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στην τρέχουσα συγκυρία, όμως, με τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις σε κρίση, αποκτούν «προστιθέμενη αξία».
Το φθινόπωρο του 2019, με αφορμή την εξόντωση από τις ΗΠΑ του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, αναλυτές είχαν παρατηρήσει ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι κρυβόταν σε χωριό επτά χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, σε μια περιοχή που βρισκόταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.
Στις αρχές του έτους, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOFR) αποκάλυψε ότι η Τουρκία είχε στείλει στη Λιβύη αρκετές χιλιάδες ισλαμιστές μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό του Φαγέζ αλ Σαράζ. Κάτι παρόμοιο φέρεται να συμβαίνει σήμερα στη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.
Διεθνείς παρατηρητές υπολογίζουν σε πάνω από 2.000 τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία Σύρους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Την πιο καθαρή εικόνα για τις σχέσεις της Αγκυρας με ισλαμιστές μαχητές είχε δώσει, στις αρχές του 2019, ο Μαροκινός Αμπού Μανσούρ αλ Μαγκρέμπι, γνωστός και ως ο «πρέσβης του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία».
Σε συνέντευξή του σε Αμερικανούς ερευνητές, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα είχε περιγράψει με λεπτομέρεια τις συναντήσεις του με στελέχη της τουρκικής ΜΙΤ και τις συμφωνίες αμοιβαίου συμφέροντος που είχε συνάψει με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας.
«Είχα πολλές απευθείας συναντήσεις με στελέχη της ΜΙΤ. Υπήρχαν συμφωνίες και αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας» είχε αποκαλύψει, φέρνοντας στον νου τη γνωστή ρήση του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ ότι «τα κράτη δεν έχουν φίλους και εχθρούς, αλλά μόνο συμφέροντα».
Γιάννης Σουλιώτης
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...