Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν, οι Γκρίζοι Λύκοι του και ο παντουρκισμός



Tου Γιάννη Χατζηκυριακίδη 
Πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών Μάστερ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων

Σήμερα που ο νεοθωμανισμός της Τουρκίας υπαγορεύει την αναθεωρητική πολιτική της για την συνθήκη της Λοζάνης η οποία δεν είναι συνθήκη που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνθήκη η οποία υπογράφηκε από χώρες που πολέμησαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Σοβιετική Ένωση οι οποίοι σήμερα δεν απαντούν στην Τουρκία όπως της αρμόζει δηλαδή ως παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου, αναφερόμαστε στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις συνεχείς προκλήσεις εναντίον της χώρας μας θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιο είναι το καθεστώς της Τουρκίας, ποιες οι συμμαχίες του.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου 2015 για την εκλογή των 550 μελών της Εθνοσυνέλευσης. Το κυβερνών κόμμα, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), επικράτησε με 49,49% και 316 έδρες. το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( Adalet ve Kalkınma Partisi, AK PARTİ) είναι πολιτικό κόμμα της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή είναι το κόμμα με την απόλυτη πλειοψηφία στο τούρκικο κοινοβούλιο. Βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία από το 2002, αυτοδύναμο αλλά και ως κεντρικό κόμμα κυβερνήσεων συνεργασίας. Είναι ένα προσωποπαγές κόμμα επικεφαλής του είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κόμμα αντιπροσωπεύει μία από τις δύο κυρίαρχες ιδεολογίες στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, τον Ισλαμισμό, ενώ η άλλη ιδεολογία είναι ο Κεμαλισμός που εκφράζεται κυρίως από τον στρατό.

Σε πολιτικό επίπεδο κύριος πολιτικός του αντίπαλος είναι το το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,34% και 134 έδρες στις τελευταίες εκλογές. Αλλά κόμματα που κατέχουν έδρες στο Τουρκικό Κοινοβούλιο είναι το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών ( Halkların Demokratik Partisi (HDP) με 11,92% και 59 έδρες το οποίο υφίσταται διώξεις και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 10,69% και 41 έδρες το.

Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (τουρκικά: Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) είναι τουρκικό ακροδεξιό πολιτικό κόμμα. Το κόμμα είναι επίσης ανεπίσημα γνωστό ως Γκρίζοι Λύκοι, αναφερόμενο στην ανεπίσημη παραστρατιωτική νεολαία του. Παρά το γεγονός ότι έχει τον χαρακτήρα παραστρατιωτικής οργάνωσης και ότι μέλη του έχουν προβεί σε παράνομες δραστηριότητες δεν έχει υποστεί καμία ποινική ή δικαστική δίωξη.

Οι Γκρίζοι Λύκοι (τουρκικά: Ülkü Ocakları) είναι τουρκική εθνικιστική, πολιτική οργάνωση η οποία θα μας απασχολήσει στο σημερινό μας άρθρο. Ανεπίσημα, είναι η νεολαία του Τουρκικού Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) επίσης εθνικιστικού .

Οι πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 10 Αυγούστου 2014. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τη νίκη, με τις περισσότερες ψήφους. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος εξελέγη από λαό και όχι από το κοινοβούλιο. Δικαίωμα ψήφου είχαν γύρω στα 53 εκατομμύρια Τούρκοι, ανάμεσά τους και 2,8 εκατ. πολίτες που ζουν στο εξωτερικό

Εδώ και τρία χρόνια στην Τουρκία ισχύει το “προεδρικό σύστημα” που ουσιαστικά συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμερίζοντας το Κοινοβούλιο.

Όλα ξεκίνησαν με το δημοψήφισμα του 2017, στο οποίο το 51,4% των ψηφοφόρων ψήφισαν ΝΑΙ και ενέκριναν τη “συνταγματική αναθεώρηση” που ζητούσε ο πρόεδρος Ερντογάν. Μόλις 3% λιγότεροι ήταν οι υπέρμαχοι του ΟΧΙ, αλλά δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν. Στις 9 Ιουλίου 2018 εγκαινιάστηκε και επισήμως το “προεδρικό σύστημα” με τον πρόεδρο της Τουρκίας να συγκεντρώνει περισσότερες εξουσίες από ποτέ, το αξίωμα του πρωθυπουργού να καταργείται και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση να διαθέτει πολύ λιγότερες αρμοδιότητες απ’ ότι στο παρελθόν.

Την παντοδυναμία Ερντογάν ενισχύει και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός που έχουν συνάψει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το υπερεθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί διαθέτουν άνετη πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και στα λίγα νομοσχέδια που καταλήγουν στο Κοινοβούλιο υπερψηφίζονται και εύκολα καταψηφίζονται οι όποιες πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης.

Οι Γκρίζοι Λύκοι (τουρκικά: Ülkü Ocakları) όπως αναφέραμε είναι τουρκική, εθνικιστική, πολιτική οργάνωση. Ανεπίσημα, είναι η νεολαία του Τουρκικού Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) και αποτελεί τον κύριο παρακρατικό βραχίονα όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Τουρκία. Πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όπως και άλλες ακροδεξιές ομάδες στην Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, με την χρηματοδότηση των ΗΠΑ ( τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Ως έδρα της φαίνεται να είναι η Κωνσταντινούπολη. Ιδρυτής των Γκρίζων Λύκων ήταν ο απόστρατος συνταγματάρχης Alparslan Türkeş ο οποίος κατηγορήθηκε μετά τον θάνατο του για υπεξαίρεση. Μέλη της οργάνωσης τη χαρακτηρίζουν ως μια αντιιμπεριαλιστική οργάνωση, η οποία αριθμεί περίπου 700 συνδικάτα, ομάδες αποστράτων, συνταξιούχων και «σωματεία μαρτύρων». Πρόκειται για οργανώσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τους γονείς και τα αδέλφια Tούρκων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Kούρδους. Ένοπλο αγώνα όμως οι Κούρδοι ξεκινούν αρκετά αργότερα από την ημερομηνία ίδρυσης τους.

Η ιδεολογία της οργάνωσης βασικά είναι ο παντουρκισμός, η ιδέα δηλαδή για την ένωση και κοινή δράση όλων των τουρκικών φυλών και τη συμβίωσή τους σε μια νέα Τουρκική Αυτοκρατορία. Η οργάνωση με έντονα φασιστικά χαρακτηριστικά είναι γνωστή από τη διοργάνωση συλλαλητήρων κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και επιθέσεις εναντίον Κούρδων όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη. Μέλος των Γκρίζων Λύκων ήταν ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που το 1981 επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. Μέλη των Γκρίζων Λύκων συμμετείχαν στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996, σήμα της οργάνωσης είναι ο μπλε λύκος.

Ο λύκος σαν σύμβολο της οργάνωσης προέρχεται από την λύκαινα (αρχαία τουρκικά Kök Böri, μπλέ ή ουράνια λύκαινα) της τουρκικής μυθολογίας. Αυτή ήταν που κατά τη μυθολογία οδήγησε τους Γκιοκτούρκους από την κοιλάδα του Εργκενεκόν μετά την ήττα τους από τους Κινέζους.

Η δράση της οργάνωσης

Πρωταγωνιστές του κύματος βίας μεταξύ 1976-1980, εξόντωσαν αναρίθμητους αριστερούς εκείνα τα χρόνια, από διανοούμενους, δημοσιογράφους και συνδικαλιστές μέχρι αξιωματούχους τους κράτους και κούρδους πολίτες. Ήταν κανονικά τάγματα θανάτου και κάπου 220 ενεργά μέλη τους εκτέλεσαν 694 πολιτικές δολοφονίες και τρομοκρατικά χτυπήματα, καταλήγοντας στον θάνατο 5.000-6.000 ανθρώπων.

Τα πλέον διαβόητα χτυπήματά τους, ήταν η σφαγή εκατό Αλεβίτων τον Δεκέμβριο του 1978, αλλά και τα αιματηρά γεγονότα στην Πλατεία Ταξίμ την Πρωτομαγιά του 1977. Τώρα βέβαια λειτουργούσαν ως βαθύ κράτος κάτω από τις ευλογίες της επίσημης εξουσίας και το κλίμα αποσταθεροποίησης που έφεραν στο εσωτερικό της Τουρκίας θα κατέληγε όπως ξέρουμε στο πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980 του στρατηγού Κενάν Εβρέν.

Περιττό να αναφερθεί, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης θεωρήθηκε για τους παντουρκιστές Γκρίζους Λύκους ως η ιδανική ευκαιρία για την εξάπλωση της επιρροής τους στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ με σημαντικούς τουρκικούς ή μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Κι έτσι πήραν ενεργό μέρος το 1992 στη σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (Πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ), στο πλευρό των Αζέρων φυσικά, αλλά και στους δύο πολέμους των τσετσένων αυτονομιστών το 1994 και το 1999, αντίστοιχα (Πρώτος και Δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας), συντάσσοντας τις δυνάμεις τους με τους τσετσένους αντάρτες. Αλλά και το 1995 μεθόδευαν ενεργά πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν για την κατάληψη της εξουσίας.

Η δράση τους στις μέρες μας έχει εξαπλωθεί, πέρα από τα έθνη του πρώην σοβιετικού μπλοκ, ακόμα και σε αυτόνομες περιοχές της Κίνας (εκεί όπου ζουν πρωτίστως οι τουρκογενείς Ουιγούροι), όντας πίσω από τρομοκρατικά χτυπήματα αυτονομιστών στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, και με δεδομένη την ιστορία της παραστρατιωτικής ομάδας, οι Γκρίζοι Λύκοι φαίνεται να συνεργάζονται με τους τατάρους μουσουλμάνους της Κριμαίας αλλά και ουκρανούς ακροδεξιούς, όπως και με ισλαμιστικούς θύλακες στη Λιβύη, στη Συρία και το Ιράκ.

Η δράση τους από τη δεκαετία του 1980 και μετά

Μετά το 1980

Μετά το πραξικόπημα του 1980, οι Γκρίζοι Λύκοι αναδιοργανώθηκαν. Άρχισαν να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους εναντίον Κούρδων στην Τουρκία , καθώς και πιέσεις για επιθετική άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και υποστήριξη της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο .

Αντι-κουρδικές ενέργειες

Δεκαετία του 1990

Στη δεκαετία του 1990, οι Γκρίζοι Λύκοι έστρεψαν την προσοχή τους στους Κούρδους και συμμετείχαν στην κουρδο-τουρκική σύγκρουση στο Τουρκικό Κουρδιστάν .

Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ναγκόρνο-Καραμπάχ (1988–94), τα μέλη των Γκρίζων Λύκων πολέμησαν στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμενίων, και το 1994 η ίδια οργάνωση εκπαίδευσε Αζέρους

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς πανεπιστημιακούς Erik-Jan Zürcher και Heleen van der Linden, όταν το Μάρτιο του 1995 οι Σουνίτες ριζοσπάστες επιτέθηκαν στους Αλεβίτες στην Κωνσταντινούπολη, η τοπική αστυνομία της συνοικίας Γκάζι «ήταν διαβρωμένη σε μεγάλο βαθμό από τους Γκρίζους Λύκους» και μόλις αντικαταστάθηκαν από στρατιωτικές μονάδες αποκαταστάθηκε η ειρήνη.

Οι ταραχές της συνοικίας Gazi του 1995) ήταν γεγονότα που σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 1995 στην περιοχή Gazi, μια γειτονιά εργατικής τάξης στην τότε περιοχή Gaziosmanpaşa , σήμερα συνοικία Sultangazi , της Κωνσταντινούπολης , της Τουρκίας , όπου ζουν κυρίως Αλεβίτες . Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά από ένοπλες επιθέσεις σε πολλές καφετέριες ταυτόχρονα, και εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης αναταραχής, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν.

Τον Δεκέμβριο του 1996, οι Γκρίζοι Λύκοι επιτέθηκαν σε αριστερούς φοιτητές και δασκάλους στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης , ενώ υπήρχε Αστυνομία

Τον Μάιο του 1998, οι Γκρίζοι Λύκοι συμμετείχαν σε δύο δολοφονίες. Στις 3 Μαΐου, μια ομάδα γκρίζων λύκων επιτέθηκε σε δύο φοιτητές στο Μπολού που περνούσαν έξω από το κτήριο του οργανισμού των Γκρίζων Λύκων. Ο Kenan Mak, ένας από τους φοιτητές, σκοτώθηκε. Στις 5 Μαΐου, ένας εργαζόμενος ο Bilal Vural σκοτώθηκε στην περιοχή Şişli της Κωνσταντινούπολης , οι δολοφόνοι φέρονται να ανήκουν στους Γκρίζους Λύκους. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι «μεταφέρθηκε αρκετές φορές στο κτίριο Ülkü Ocakları (Γκρίζοι Λύκοι), όπου οι υπερεθνικιστές τον ανάγκασαν να γίνει μέλος». Δήλωσαν ότι σκοτώθηκε επειδή ήταν μέλος του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HADEP). Ως αποτέλεσμα αυτών των δολοφονιών, ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Sinan Yerlikaya μαζί με το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ÖDP) ζήτησαν να απαγορευθούν οι Γκρίζοι Λύκοι από τις αρχές της Τουρκίας.

Κατά τις γενικές εκλογές του 1999 , οι Γκρίζοι Λύκοι επιτέθηκαν σε μέλη του HADEP, έμειναν όμως ατιμώρητοι. Το 1999, η Hürriyet Daily News περιέγραψε την οργάνωση ως «τον πιο ένθερμο αντίπαλο της κουρδικής υπόθεσης στην Τουρκία».

Δεκαετία του 2000

Τον Αύγουστο του 2002, οι Γκρίζοι Λύκοι έκαψαν ομοίωμα του Μασούντ Μπαρζανί σε διαδήλωση στην Άγκυρα γιατί διεκδικούν τις ιρακινές επαρχίες του Κιρκούκ και Μοσούλη που ανήκουν στο ιρακινό Κουρδιστάν . Στα τέλη Νοεμβρίου 2006 οι Γκρίζοι Λύκοι διαδήλωσαν ενάντια στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Τουρκία. Στις 22 Νοεμβρίου, δεκάδες διαδηλωτές κατέλαβαν συμβολικά Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για να εκτελέσουν μουσουλμανικές προσευχές. Φώναξαν συνθήματα εναντίον του Πάπα, όπως “Μην κάνετε λάθος Πάπα, μην δοκιμάσετε την υπομονή μας”. Το Reuters ανέφερε ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Alperen Ocakları , που υπάρχουν υπόνοιες ότι ανήκει στους Γκρίζους Λύκους.

Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 40 διαδηλωτές για παραβίαση της απαγόρευσης προσευχών στην πρώην βυζαντινή εκκλησία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο τη δεκαετία του 1930. Βλέπουμε ότι στη δεκαετ’ια του 2000 ως το 2014 η δράση της οργάνωσης είχε ατονήσει. Ο λόγος ήταν πως ο Ταγίπ Ερντογάν δε συνεργαζόταν με τους Γκρίζους Λύκους τότε υπερτερούσε για τους σκοπούς του το αφήγημα του δημοκρατικού Ισλαμιστή

Δεκαετία του 2010

Στη δεκαετία του 2010 τις 9 Νοεμβρίου 2010, ο Χασάν Σιμσέκ, μέλος των Γκρίζων Λύκων και φοιτητής, σκοτώθηκε στο Πανεπιστήμιο Kütahya Dumlupınar κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ κουρδικών και τουρκικών φοιτητικών ομάδων. Κατά την κηδεία του, ο ηγέτης του MHP Μπαχτσέλι δήλωσε ότι «Περιμένουμε να ληφθούν κάθε είδους μέτρα για να αποφευχθεί η επέκταση του όχλου του PKK, που έχουν την τάση να μεγαλώνουν στα πανεπιστήμια». Η βία μεταξύ Τούρκων και Κούρδων φοιτητών ξέσπασε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Νοεμβρίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, το αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας πραγματοποίησε επιδρομές σε σαράντα σπίτια στην Άγκυρα που οι ιδιοκτήτες ήταν μέλη στους Γκρίζους Λύκους. Συνελήφθησαν τριάντα έξι άτομα και κατασχέθηκαν πολλά πυροβόλα όπλα και μαχαίρια. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι Γκρίζοι Λύκοι σχεδίαζαν επίθεση στο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών (BDP).

Τον Οκτώβριο του 2013, οι Γκρίζοι Λύκοι διαδήλωσαν σε όλη την Τουρκία ενάντια στην ειρηνευτική διαδικασία Κουρδικών οργανώσεων με την κυβέρνηση της Τουρκίας .

Τον Ιούλιο του 2014 περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν στο Kahramanmaraş ενάντια στην παρουσία Σύριων προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους. Πολλοί διαδηλωτές έκαναν το σημάδι των Γκρίζων Λύκων, μπλόκαραν δρόμους στην πόλη και αφαίρεσαν αραβικές πινακίδες από καταστήματα.

Τον Οκτώβριο του 2014, οι Γκρίζοι Λύκοι συμμετείχαν σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των κουρδικών ταραχών του 2014 στην Τουρκία, οι οποίες έγιναν για την εξώφθαλμη συνεργασία της κυβέρνησης με το ISIS κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Κομπάν . Μια ομάδα γκρίζων λύκων στο Sancaktepe της Κωνσταντινούπολης, προσπάθησε να λιντσάρει έναν νεαρό άνδρα. Από το 2014 οι Γκρίζοι Λύκοι «αναβαθμίσθηκαν» και χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρο από τον εξουσιαστικό μηχανισμό του Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2015, ο Fırat Yılmaz Çakıroğlu, αρχηγός της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων στο Πανεπιστήμιο Ege , μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου.

Στις 7-8 Σεπτεμβρίου 2015, Τούρκοι εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένων μελών των Γκρίζων Λύκων, επιτέθηκαν σε 128 γραφεία του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) σε ολόκληρη την Τουρκία ως αντίποινα για τις αντικυβερνητικές επιθέσεις από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μέλη του κυβερνητικού AKP “που μεταμφιέσθηκαν σε Γκρίζους Λύκους” ή ότι οι Γκρίζοι Λύκοι συνεργάστηκαν με μέλη του ΑΚΡ σε επιθέσεις στα γραφεία του HDP.

Τον Ιούλιο του 2015, οι Γκρίζοι Λύκοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Τουρκία, έκαψαν σημαίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας , επιτέθηκαν σε κινέζικα εστιατόρια και σε τουρίστες που νόμιζαν ότι ήταν Κινέζοι, ως αντίποινα για την απαγόρευση από την κινεζική κυβέρνηση της νηστείας του Ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους Τουρκόφωνους Ουιγούρους,. Κορεάτες τουρίστες δέχτηκαν επίθεση από τους Γκρίζους Λύκους Ένας Ουιγούρος δούλευε στο τουρκικό κινέζικο εστιατόριο που δέχθηκε επίθεση. Μέλη των Γκρίζων Λύκων σήκωσαν πανό σε πολλές τοποθεσίες που έγραφαν, «Λαχταρούμε κινεζικό αίμα». Τα μέλη των Γκρίζων Λύκων επιτέθηκαν στο προξενείο της Ταϊλάνδης στην Κωνσταντινούπολη ως εκδίκηση για την απέλαση εκατοντάδων Ουιγούρων από την Ταϊλάνδη. Ο Ντέλετ Μπαχτσέλι πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος δήλωσε ότι “Η εθνικιστική μας νεολαία είναι ευαίσθητη στις αδικίες που γίνονται στην Κίνα και ότι οι επιθέσεις από νέους (Γκρίζους Λύκους) που σχετίζονται με το MHP στους τουρίστες της Νότιας Κορέας ήταν «κατανοητές» και πρόσθεσε: «Τι χαρακτηριστικό διαφοροποιεί έναν Κορέατη από έναν Κινέζο; Αφού και οι δύο έχουν κεκλιμένα μάτια. Πώς μπορούν να δουν τη διαφορά; “

Στις 21 Νοεμβρίου 2015, οι Γκρίζοι Λύκοι διαμαρτυρήθηκαν για τη συμμετοχή της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας κοντά στο Ρωσικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρίες έγιναν στην Άγκυρα και στα Άδανα. Κατηγόρησαν τη Ρωσία σφαγή των Τούρκων της Συρίας .

Επιθέσεις των Γκρίζων Λύκων που έχουν σχέση με την Ελλάδα

Στις 18 Ιουνίου 1988, ο Kartal Demirağ, ένα ανώτερο μέλος των Γκρίζων Λύκων, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό Turgut Özal στο συνέδριο του κόμματός του . Ο Özal το συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που είχε γίνει τρεις ημέρες νωρίτερα, λέγοντας ότι η απόπειρα πραγματοποιήθηκε «από μια ομάδα που αντιτίθεται στις προσπάθειές του να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα ».

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2005, μια ομάδα εθνικιστών, με επικεφαλής τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Levent Temiz, εισέβαλε σε μια έκθεση της Κωνσταντινούπολης που τιμούσε το αντι-ελληνικό πογκρόμ του 1955. Έριξαν αυγά και κατέρριψαν φωτογραφίες. Οι Γκρίζοι Λύκοι εξέδωσαν μια δήλωση που αρνείται τη συμμετοχή τους.

Οι Γκρίζοι Λύκοι διαδηλώνουν έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και καίνε τον Πατριάρχη σε ομοίωμα . Τον Οκτώβριο του 2005 πραγματοποίησαν διαδήλωση και προχωρώντας στην πύλη έβαλαν ένα μαύρο στεφάνι, φωνάζοντας «Το Πατριαρχείο στην Ελλάδα», εγκαινιάζοντας την εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών για την εκδίωξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη. Από το 2006 οι Γκρίζοι Λύκοι ισχυρίστηκαν ότι έχουν συλλέξει περισσότερες από 5 εκατομμύρια υπογραφές για την εκδίωξη του Πατριάρχη και κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να απελάσει τον πατριάρχη στην Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο του 2017, τα μέλη των Γκρίζων Λύκων, ιδιαίτερα του Alperen Ocakları, που συνδέονται με το BPP , εισέβαλαν στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκαν εκεί ως αντίποινα για την αναγνώριση των Ιερουσαλήμ από την Αμερική ως πρωτεύουσα του Ισραήλ .

Οι Γκρίζοι Λύκοι εμφανίσθηκαν έξω από την Αγία Σοφία τον Σεπτέμβριο 2020 πανηγυρίζοντας την ημέρα που έγινε τζαμί.

Επιθέσεις των Γκρίζων Λύκων που έχουν σχέση με την Αρμενία

Τον Ιανουάριο του 2004 οι Γκρίζοι Λύκοι εμπόδισαν την προβολή του Αραράτ , μιας ταινίας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων , στην Τουρκία.

Στις 24 Απριλίου 2011, ο Sevag Balıkçı , στρατιώτης Αρμενικής καταγωγής, σκοτώθηκε όταν υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό από τον Kıvanç Ağaoglu, ο οποίος ήταν συμπατριώτης του Abdullah Çatlı, του πρώην ηγέτη των Γκρίζων Λύκων. Σύμφωνα με τον Ruben Melkonyan, έναν Αρμένιο εμπειρογνώμονα στις τουρκικές μελέτες, ο Ağaoglu ήταν μέλος των Γκρίζων λύκων.

Στις 24 Απριλίου 2012, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων , εθνικιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Γκρίζων Λύκων, διαδήλωσαν κατά των εορτασμών της γενοκτονίας στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης .

Τον Ιούνιο του 2015, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αρμένιου πιανίστα Tigran Hamasyan στη μεσαιωνική αρμενική πόλη Ani στην Τουρκία, ο τοπικός ηγέτης των Γκρίζων Λύκων αναρωτήθηκε δυνατά αν οι οπαδοί του θα έπρεπε «να συνεχίσουν το κυνήγι των Αρμενίων».

Δράση των Γκρίζων Λύκων στο εξωτερικό της Τουρκίας

Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν μεγάλη δράση και στο εξωτερικό της Τουρκίας έχουν χρησιμοποιηθεί σε “μαύρες” στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι μια οργάνωση που δε δίστασε να οργανώσει πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και δολιοφθορές σε άλλες χώρες επίσης μέλη της συμμετέχουν σε πολέμους όπως Τσετσενία, Συρία, Λιβύη αλλού κυρίως στην Δυτική Ευρώπη συμμετέχουν ως σύλλογοι Τούρκων μεταναστών υπερασπίζοντας πάντα τις πολιτικές και τις κατευθύνσεις του Τουρκικού Κράτους.

Αφρική

Λιβύη

Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, ο LNA Εθνικός Στατός της Λιβύης που πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ και είναι αντίπαλος τους επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Hawar ότι ένας Τούρκος αξιωματικός πληροφοριών “Fatih Inal Tarkan” και ο σύντροφος του, “Maher Mustafa Pasha” είναι υπεύθυνοι για την στρατολόγηση μισθοφόρων εξτρεμιστών, στους οποίους συμμετέχουν περισσότεροι από δεκαοχτώ αξιωματικοί διάφορων βαθμών και υπερασπίζονται την κυβέρνηση της Τρίπολης της οποίας στελέχη είναι Λίβυοι τουρκικής ή καλύτερα Οθωμανικής καταγωγής.

Ασία και Ευρώπη

Αζερμπαϊτζάν

Ο Isgandar Hamidov ίδρυσε και ηγήθηκε των Αζέρων Γκρίζων Λύκων το 1993–95.

Το 1993, ο υπουργός Εσωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Isgandar Hamidov ιδρύθηκε το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα , η οποία ήταν γνωστή ως Boz Qurd ( «Γκρίζων Λύκων»). Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό επιστήμονα Stanislav Cherniavsky, οι Αζέροι Γκρίζοι Λύκοι αναπτύχθηκαν από το εθνικιστικό Λαϊκό Μέτωπο το 1992 και είχαν σχέσεις με τους Τούρκους Γκρίζους Λύκους”. Σε συνεντεύξεις το 1992–93 ο Χαμέντοφ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την τουρκική οργάνωση, δηλώνοντας ότι «οι Γκρίζοι Λύκοι του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι εξαρτώμενοι από την τουρκική οργάνωση».

Τον Μάρτιο του 1995, πραγματοποιήθηκε στο Μπακού πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Χιντάρ Αλίγιεφ από τους εξής:

Τον υφυπουργό Ροβσάν Γιαβάντοφ αρχηγό των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας (ΟΜΟΝ) του Αζερμπαϊτζαν ο οποίος σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών, τουρκικές ακροδεξιές οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων των Γκρίζων λύκων) και μέλη της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο Thomas de Waal , οι «σκιώδεις υποστηρικτές αυτής της εξέγερσης δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ, αλλά φαίνεται ότι υπήρχαν αδίστακτα στοιχεία του τουρκικού κέντρου ασφαλείας και μέλη του κινήματος« Γκρίζοι Λύκοι ».

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Χαμέντοφ φυλακίστηκε, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν κατάργησε επίσημα το κόμμα λόγω των δεσμών του με τους Τούρκους Γκρίζους Λύκους, που θεωρείτε πλέον τρομοκρατική οργάνωση. Το 2004 ο Χαμίντοφ απελευθερώθηκε με αμνηστία που του χορήγησε ο Πρόεδρος Ilham Aliyev . Το 2008 ο Χαμέντοφ αποχώρησε από την πολιτική. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2007 από τους Mahammad Imanli και Shahin Nasrullayev, οι Γκρίζοι Λύκοι δεν έχουν καμία δραστηριότητα στο Αζερμπαϊτζάν.

Κίνα (Επαρχία Xinjiang Σινγιάνγκ )

Οι Γκρίζοι Λύκοι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δημιούργησαν στρατόπεδα εκπαίδευσης στην Κεντρική Ασία για νέους που μιλούσαν Τουρκικές διαλέκτους. Κύριος στόχος τους ήταν οι Ουιγούροι που ζούσαν στην κινεζική επαρχία Σινγιάνγκ και άρχισαν να υποθάλπουν και υποστηρίζουν ενεργά το κίνημα ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τουρκιστάν .

Συνάμα κινητοποίησαν και το Ευρωπαϊκό δίκτυο των Γκρίζων Λύκων για να το γνωστοποιήσουν, μέλη τους επιτέθηκαν σε Κινέζους τουρίστες στις Κάτω Χώρες. Αποτύχανε όμως να βρουν υποστήριξη στις μετασοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ομάδας Ανάλυσης της Νότιας Ασίας του 2012 (Μη κερδοσκοπική εταιρία Ινδών επιστημόνων και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων της Ινδίας) , το Κόμμα Γκρίζοι Λύκοι του Ανατολικού Τουρκεστάν ( Uyghur : Shәrqiy Türkistan Bozkurt Partiyesi ) συγκαταλέγεται μεταξύ των «μεγάλων τρομοκρατικών εξτρεμιστικών οργανώσεων της επαρχίας Σινγιάνγκ» και «σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζεται από δασκάλους, μαθητές και άλλους διανοούμενους». Το Ινστιτούτο Μελετών Ειρήνης και Συγκρούσεων αποφάνθηκε το 2012 ότι “οι Γκρίζοι Λύκοι του Ανατολικού Τουρκεστάν είναι πολύ περιορισμένοι και δεν τυγχάνουν υποστήριξης από τον ντόπιο πληθυσμό”. Αντιθέτα, η εφημερίδα China Times ανέφερε το 2015 ότι οι Γκρίζοι Λύκοι “απολαμβάνουν ευρεία υποστήριξη από τον πληθυσμό των Ουιγούρων της Κίνας”.

Τον Μάρτιο του 2020, δημοσίευθηκε ένα άρθρο από τις κινέζικες κρατικές υπηρεσίες, όπου αναφερόταν ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ουιγούρων (WUC) και “οι παραλήπτες του έχουν σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους” .

Κύπρος

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, οι Γκρίζοι Λύκοι “συνέχισαν να διαδραματίζουν ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της διαμάχης με τους Ελληνοκύπριους με ενεργή συμμετοχή σε βία στο νησί.” Υποστήριξαν ενεργά τον Ραούφ Ντενκτάς , τον Πρόεδρο της μη αναγνωρισμένης Βόρειας Κύπρου μεταξύ 1983 και 2005, και συμμετείχαν, σύμφωνα με τον Χάρι Αναστασίου , σε ενέργειες που παραπέμπουν σε κρατική τρομοκρατία. Τον Ιούλιο του 1996, ο Kutlu Adali , ένας Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος που είχε επικρίνει τον Ντενκτάς και τις πολιτικές του, δολοφονήθηκε από τους Γκρίζους Λύκους.

Τον Αύγουστο του 1996, οι Γκρίζοι Λύκοι επιτέθηκαν σε Ελληνοκύπριους μοτοσυκλετιστές που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις ενάντια στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Ο Τάσος Ισαάκ , ένας Έλληνας διαδηλωτής, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τους Γκρίζους Λύκους στη ζώνη ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών .

Τον Ιούλιο του 1997 οι Γκρίζοι Λύκοι συγκρούστηκαν στα κατεχόμενα με Κούρδους φοιτητές πανεπιστημίου που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ για επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ.

Στις 17 Οκτωβρίου 2003, ο, Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και συντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Yeniçağ Murat Kanatlı , «δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα 20-30 ατόμων που ανήκουν στους Γκρίζους Λύκους», σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI). Ο Kanatlı είχε καλύψει τη διαδήλωση των Γκρίζων Λύκων κατά της «παρέμβασης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές στη Βόρεια Κύπρο .

Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2004 για το Σχέδιο Ανάν , οι Γκρίζοι Λύκοι έκαναν εκστρατεία υπερ του «όχι» . Κατά την περίοδο πριν από την ψήφο τουλάχιστον 50 Γκρίζων Λύκων ακτιβιστές έφτασαν στη κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος και προκάλεσαν βίαια επεισόδια ενάντια των υποστηρικτών της επικύρωσης.

Τον Οκτώβριο του 2013 ότι οι Γκρίζοι Λύκοι άνοιξε νέα κεντρικά γραφεία στην κατεχόμενη Βόρεια Λευκωσία . Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Adem Yurdagül, ο πρόεδρος των Γκρίζων Λύκων στην Κύπρο εκφώνησε λόγο όπου ακούστηκαν τα συνθήματα «Η πεδιάδα Λευκωσίας είναι το σπίτι των Γκρίζων Λύκων», «Η Κύπρος είναι Τουρκική και θα παραμείνει Τουρκική», ,” Το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων δεν μπορεί να νικηθεί “.

Τον Νοέμβριο του 2013 ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των μελών των Γκρίζων Λύκων και των Κούρδων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Near East στην κατεχόμενη Βόρεια Λευκωσία, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 23 ατόμων. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, «η αιτία της σύγκρουσης ήταν οι ισχυρισμοί της οργάνωσης των Γκρίζων λύκων ότι μερικοί Κούρδοι μαθητές έσπασαν τα παράθυρα του κτιρίου της οργάνωσης Γκρίζοι λύκοι. Περίπου 500 μαθητές βγήκαν στους δρόμους κρατώντας ρόπαλα και πέτρες η αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο. “

Ρώσικη Ομοσπονδία

Ρωσία

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2015, το μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Andrey Klipash και δύο μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος επερώτησαν και πρότειναν να απαγορευθούν οι Γκρίζοι Λύκοι στη Ρωσία. Τον Αύγουστο του 2020, το ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων , ένα κυβερνητικό think tank, ταξινόμησε τους Γκρίζους Λύκους ως εξτρεμιστική οργάνωση.

Τσετσενία

Μέλη των Γκρίζων λύκων πολέμησαν στο πλευρό των Τσετσένων Αυτονομιστών τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας (1994–96) όσο και του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας (1999–2000). Το CNN ανέφερε το 2000 ότι οι Γκρίζοι Λύκοι ήταν εκείνοι που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κόμμα της Μεγάλης Ένωσης (BBP), το οποίο είχε διαχωριστεί από το MHP το 1993. Το άρθρο υποστήριζε ότι ” Στα τζαμιά και τις εμπορικές επιχειρήσεις που ελέγχει αυτό το κόμμα σε ορισμένα μέρη της Κωνσταντινούπολης, γίνεται έρανος για Τσετσένους πρόσφυγες. Είναι χρήματα όμως που πιθανότατα πηγαίνουν στους στρατιώτες στις πρώτες γραμμές “

Ο Σουηδός διεθνολόγος Svante E. Cornell υποστηρίζει ” ότι οι Γκρίζοι Λύκοι οργάνωσαν αποστολές όπλων στην Τσετσενία, πιθανώς με τουλάχιστον τη μερική γνώση των τουρκικών αρχών”. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε και πιθανώς υποστήριξε, ή τουλάχιστον δεν εμπόδισε, τις δραστηριότητες των Γκρίζων λύκων στην Τσετσενία.

Ο γεωργιανός υπουργός Ασφάλειας Valery Khaburdania δήλωσε το 2002 ότι οι Γκρίζοι Λύκοι ήταν “το χέρι βοήθειας” στους Τσετσένους μαχητές.

Οι Αζέροι Γκρίζοι Λύκοι συμμετείχαν επίσης στον αγώνα κατά της Ρωσίας. Τον Ιανουάριο του 1995, η Ρώσικη εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντικατασκοπίας (FSK) ειπώθηκε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι του Αζερμπαϊτζάν έστειλαν 80 μαχητές στην Τσετσενία. Άλλοι 270 μαχητές πήγαν στην Τσετσενία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Κριμαία

Σύμφωνα με μια έκθεση της ανεξάρτητης ρωσικής διαδικτυακής εφημερίδας Svobodnaya Pressa τον Δεκέμβριο του 2015 , οι εθνικιστές της Ταταροι της Κριμαίας άρχισαν να συνεργάζονται με τους Γκρίζους Λύκους. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik , οι Γκρίζοι Λύκοι εμφανίσθηκαν στη νότια Ουκρανία , ιδιαίτερα στην περιοχή Kherson Oblast .

Συρία

Μέλη των Γκρίζων Λύκων έχουν πολεμήσει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας , υπέρ του των Σύριων Τουρκμένων , τους οποίους το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι του Παντουρκισμού. Το MHP και οι Γκρίζοι Λύκοι προσέφεραν στη Συριακή Τουρκμενική Συνέλευση υλική βοήθεια και απέστειλαν “εθελοντες”- μαχητές. Ο πρόεδρος της Τουρκμενικής Συνέλευσης της Συρίας Αμπντουραχμάν Μουσταφά δήλωσε το 2016 ότι «οι τουρκικές ΜΚΟ, όπως και οι Γκρίζοι Λύκοι, μας παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια». Μια ομάδα Τουρκμένων ανταρτών με δεσμούς με τους Γκρίζους Λύκους είναι η Ταξιαρχία Μαντασίρ Μπιλά . Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Αίγυπτος Σήμερα» Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) “στρατολογεί συνταξιούχους στρατιωτικούς για να παρέχει υποστήριξη σε ένοπλες ομάδες που λειτουργούν στη Συρία, μέσω των Ταξιαρχιών των Γκρίζων Λύκων”.

Στις 24 Νοεμβρίου 2015, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Sukhoi Su-24M κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Ο πιλότος πυροβολήθηκε “εν ψυχρώ” ενώ προσγειωνόταν με το αλεξίπτωτό του η πράξη αυτή θεωρείται έγκλημα πολέμου . Η Τουρκμενική αυτή ομάδα ανταρτών διοικούνταν υπό του Alparslan Çelik , Τούρκου υπήκοου και μέλος των Γκρίζων Λύκων από το Elazığ .

Το Youm7 , ελιναι ένας αιγυπτιακός ιστότοπος ειδήσεων, έλαβε ένα έγγραφο που φέρεται ότι έχει εκδοθεί από τον Στρατό της Κατάκτησης ( Jaish al-Fatah ), Στο κείμενο αυτό η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι συνωμότησε με το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν και τους Γκρίζους Λύκους για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ Το πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας αναμετέδωσε την είδηση.

Ταϊλάνδη

Η βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ το 2015 εικάζεται ότι πραγματοποιήθηκε από τους Γκρίζους Λύκους λόγω της απέλασης από την Ταϊλάνδη υπόπτων τρομοκρατών Ουιγάρων στην Κίνα αντί να τους επιτρέψει να ταξιδέψουν στην Τουρκία για άσυλο. Ένας άντρας με ψεύτικα τουρκικά διαβατήρια με το όνομα Adem Karadag συνελήφθη από την αστυνομία της Ταϊλάνδης για την βομβιστική επίθεση, υλικά κατασκευής βομβών βρέθηκαν στο διαμέρισμά του.

Παρουσία στη Δυτική Ευρώπη

Αυστρία

Στην Αυστρία, ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων καθώς και τα σύμβολά του απαγορεύτηκαν με νόμο από 1η Μαρτίου 2019. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο έως και 4.000 ευρώ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την απαγόρευση. “Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι ο χαιρετισμός των” Γκρίζων λύκων “, που είναι το σύμβολο ενός νομικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, βρίσκεται στον ίδιο κατάλογο με το σύμβολο του PKK, μιας αιματηρής τρομοκρατικής οργάνωσης.” Η Τουρκία κάλεσε επίσης την Αυστρία να «διορθώσει αυτό το λάθος», διότι «προσβάλλει βαθιά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας». Στις αρχές Μαρτίου 2019, οι Γκρίζοι Λύκοι ξεκίνησαν εκστρατεία στο Twitter στέλνοντας στον καγκελάριο Sebastian Kurz εκατοντάδες φωτογραφίες ανθρώπων που δείχνουν το χαιρετισμό. Ο Καγγελάριος Sebastian Kurz υπερασπίστηκε την απαγόρευση δηλώνοντας ότι άτομα και οργανώσεις που δεν αποδέχονται δημοκρατικές αξίες ή πολεμούν ενάντια σε αυτές δεν έχουν θέση στην Αυστρία.

Τον Ιανουάριο του 2020 τέσσερις Τούρκοι οδηγοί λεωφορείων απολύθηκαν από το Δήμο της Βιέννης γιατί έκαναν το σήμα των Γκρίζων Λύκων.

Στις 26 Ιουνίου 2020 πολλοί που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση από τουρκικές εθνικιστικές ομάδες, αναγνωρίστηκαν από τον δημοσιογράφο Τζέικ Χανραχάν ως μέλη των Γκρίζων Λύκων. Αυτοί επιτέθηκαν σε Κούρδους που διαδήλωναν στη Βιέννη εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στο Ιρακινό Κουρδιστάν . Η Τουρκία επέκρινε την αστυνομία της Αυστρίας και ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από το ΡΚΚ.

Βέλγιο

Το Belçika Türk Federasyonu (BTF) η Βελγική Τουρκική Ομοσπονδία θεωρείται “συνδεδεμένη ή φιλικά προσκείμενη με τους Γκρίζους Λύκους. Σύμφωνα με μια μελέτη, στόχος του είναι “να προωθήσει την πίστη μεταξύ των νέων τουρκικής καταγωγής στον προγονικό πολιτισμό, τη θρησκεία και την ιστορία τους και να διατηρήσει ζωντανή την τουρκική ταυτότητα στην Ευρώπη. Η BTF ισχυρίζεται ότι δεν αντιτίθεται στην ενσωμάτωση Βέλγων-Τούρκων. στην κοινωνία υποδοχής τους, αλλά την αφομοίωσή τους από αυτήν. ” Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται κυρίως σε “θέματα που σχετίζονται με τις τουρκικές εθνικές ευαισθησίες”. Για παράδειγμα, έχει αντιτεθεί στην ανέγερση του μνημείου της Αρμενικής Γενοκτονίας στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών του 2006 δύο μέλη του BTF συγκέντρωσαν την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Βελγίου: Ο Fuat Korkmazer ο οποίος ήταν στη λίστα των Φλαμανδικών Χριστιανοδημοκρατών (CD&V) στη Γάνδη και ο Murat Denizli ο οποίος ήταν στη λίστα του Francophone Socialist Party (PS) στο Schaerbeek , μια κοινότητα στην περιοχή των Βρυξελλών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πολιτικοί παρατηρητές το θεώρησαν ως απόπειρα των δύο βελγικών κομμάτων να προσελκύσουν ακροδεξιούς Τούρκους ψηφοφόρους σε κοινότητες όπου υπάρχουν πολλοί Τούρκοι, με ή χωρίς βελγική ιθαγένεια. Για την ιστορία ο Korkmazer έλαβε πολύ χαμηλό αριθμό ψήφων, ενώ ο Denizli εξελέγη, αλλά έπρεπε να παραιτηθεί επειδή ανακαλύφθηκε ότι είχε ψευδή διεύθυνση και έζησε σε άλλη κοινότητα.

Ο Türk Ocağı (TO), ένας πολιτιστικός οργανισμός στη Γάνδη συνδέεται επίσης με τους Γκρίζους Λύκους. Ο πρόεδρός του, Mehmet Özçelik, είναι μέλος του Φλαμανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Berchem . Σύμφωνα με τον Paul Beliën , οι Γκρίζοι Λύκοι λέγεται ότι διοργάνωσαν τις αντι-κουρδικές ταραχές και επιδρομές σε κουρδικά καταστήματα στις Βρυξέλλες το 1994 και το 1998. “

Γαλλία

Τον Μάιο του 1984, ο αρχηγός των τοπικών Γκρίζων Λύκων Abdullah Çatlı, πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση στο μνημείο Αρμενικής Γενοκτονίας στο Alfortville , προάστιο του Παρισιού.

Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας μέλη των Γκρίζων Λύκων συμμετείχαν σε διαδήλωση στις 21 Ιανουαρίου 2012 στο Παρίσι κατά της έγκρισης του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Jean Eckian, ένας από τους “υποκινητές”, ο Yusuf Ziya Arpacık, είχε πολεμήσει στον πόλεμο του Καραμπάχ και ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης μετά την εισβολή στο Ιράκ .

Γερμανία

Ως ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα, οι Γκρίζοι Λύκοι παρακολουθούνται από τις γερμανικές αρχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Neues Deutschland, οι Γκρίζοι Λύκοι είναι ο μεγαλύτερος ακροδεξιός οργανισμός στη Γερμανία από την ιδιότητα του μέλους από το 2013. Ένα άρθρο του Der Spiegel το 2014 υπολόγισε ότι η συμμετοχή τους ανέρχεται σε 10.000 άτομα. Ένα άρθρο του 2017 που δημοσιεύθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Εκπαίδευσης εκτιμάται σε περισσότερα από 18.000 μέλη. Τα μέλη του έχουν εμπλακεί ενεργά σε επιθέσεις εναντίων των Κούρδων της Γερμανίας. Ο σημαντικότερος τουρκικός οργανισμός που σχετίζεται με τους Γκρίζους Λύκους στη Γερμανία είναι η Τουρκική Ομοσπονδία (Avrupa Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu, ADÜTDF), ο οποίος έχει μέλη περίπου 200 οργανώσεις. Ιδρύθηκε το 1978 από 64 εθνικιστικές οργανώσεις, μειώθηκε τη δεκαετία του 1980, αλλά αναβίωσε τη δεκαετία του 1990 . Απορρίπτει τυχόν άμεσους δεσμούς με τους Γκρίζους Λύκους στην Τουρκία ή το MHP, ωστόσο, το μηνιαίο περιοδικό του δημοσιεύει άρθρα που επαινούν το MHP και καταγγέλλουν αριστερές και κουρδικές οργανώσεις στην Τουρκία και τη Γερμανία. Επιπλέον, τον Μάιο του 1998 ο ηγέτης του MHP Devlet Bahçeli μίλησε σε πλήθος 15.000 Τούρκων της Γερμανίας σε εκδήλωσή της. Ο υπουργός Εσωτερικών της Μπάντεν-Βυρτεμβέργης Reinhold Gall δήλωσε ότι η Τουρκική Ομοσπονδία είναι ένα «χωνευτήρι ακραίων εθνικιστών με τούρκους μετανάστες» Η Τουρκική Ομοσπονδία έχει 7.000 ενεργά μέλη (το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) έχει 5.000 μέλη). Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό Kemal Bozay, η επιρροή τους στους Τούρκους νέους τρίτης γενιάς – που “αναζητούν ταυτότητα” – “αυξήθηκε σημαντικά”.

Η Ετήσια Έκθεση του 2013 για την Προστασία του Συντάγματος από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της έρευνας τον Ιουνίο 2013 σε τρεις γερμανικές ομοσπονδιακές πολιτείες κατασχέθηκαν από την γερμανική αστυνομία ” πυροβόλα όπλα με πυρομαχικά , ρόπαλα μπέιζμπολ, ηλεκτρικά όπλα αναισθητοποίησης και σπαθιά Σαμουράι ” από μέλη των Γκρίζων Λύκων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας , η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Γερμανίας, όπου λειτουργούσαν 70 ενώσεις Γκρίζων Λύκων με περισσότερα από 2.000 μέλη το 2011, παρακολουθεί επίσης τον οργανισμό. Ωστόσο, ο Serdar Yüksel , μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο του κράτους , δήλωσε σε συνέντευξη του το 2011 ότι η απειλή των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία είναι υποτιμημένη. Είπε, “Όταν χιλιάδες Τούρκοι ακροδεξιοί συγκεντρώνονται στο Έσσεν, δεν ανησυχούμε. Αλλά αν εκατό μέλη του NPD διαδηλώσουν, διοργανώνουμε αμέσως την αντιμετώπισή τους.” Ο Olaf Lehne , Μέλος του κρατικού κοινοβουλίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στο κρατικό κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι Γκρίζοι Λύκοι που βρίσκονται στη χώρα αυτή, δυστυχώς, πολύ συχνά αγνοούνται. Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν μεγάλο αριθμό συμπαθούντων μεταξύ των νέων.

Ένας άλλος σημαντικός οργανισμός που σχετίζεται με τους Γκρίζους Λύκους είναι το ATIB (Τουρκικά: Avrupa Türk-İslam Birliği, ATİB , Ένωση Τουρκοισλαμικού Πολιτισμού στην Ευρώπη).

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση του Μπάντεν-Βυρτεμβέργης , από το 2012 υπάρχουν 45 σύλλογοι. Σε αυτές τις ενώσεις συχνά δίνονται μη πολιτικά ονόματα (συνήθως πολιτιστικά και αθλητικά) για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους.

Ολλανδία

Ήδη από το 1979, το Ολλανδικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Κυβερνητική Πολιτική ανέφερε ότι συγκρούσεις μεταξύ των Γκρίζων Λύκων και της Ολλανδικής-Τουρκικής Ένωσης Εργαζομένων (HTIB) πραγματοποιήθηκαν στις γιορτές της Πρωτομαγιάς . Οργανισμοί όπως η Τουρκική Ομοσπονδία Ολλανδίας ( Turkse Federatie Nederland , TFN) και η Τουρκική Ισλαμική Ομοσπονδία ( Turks Islamitische Federatie ) έχουν σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους. Σύμφωνα των Teniz Wangmo και Demet Yazilitas στο άρθρο τους «Turkish and Kurdish Identity and Nationalism in The Netherlands» για λογαριασμό της ΜΚΟ “HUMANITY IN ACTION”, οι Γκρίζοι Λύκοι στις Κάτω Χώρες έχουν συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες, από εγκληματικές δραστηριότητες και εθνικιστική προπαγάνδα έως υποστήριξη ομάδων ποδοσφαίρου. Η οργάνωση είχε μεγαλύτερη επιρροή τη δεκαετία του 1990 όταν πολλοί Τούρκοι μετανάστες πρώτης γενιάς “ενδιαφέρονταν για την τουρκική πολιτική και είχαν μεγαλύτερη πίστη στην τουρκική ταυτότητα”. Μέλη των Γκρίζων Λύκων έχουν συμμετάσχει άλλοτε με επιτυχία άλλοτε όχι στην διαμόρφωση της τοπικής πολιτικής πολλών δήμων της Ολλανδίας.

Σουηδία

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2015, σημειώθηκε έκρηξη σε κουρδικό πολιτικό-πολιτιστικό κέντρο στη Στοκχόλμη, μετά από συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων, Κούρδων και αντιφασιστών σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Σουηδοί Γκρίζοι Λύκοι.
Το Σουηδικό Πράσινο Κόμμα βρέθηκε στη δίνη πολιτικού σκανδάλου τον Απρίλιο του 2016, καθώς εμφανίστηκαν φωτογραφίες του μέλους του κόμματος και υπουργού Στέγασης Μεχμέτ Καπλάν που παρευρέθηκε σε δείπνο μαζί με κορυφαία στελέχη των Γκρίζων Λύκων.

Βατικανό

Στις 13 Μαΐου 1981, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά , μέλος των Γκρίζων Λύκων, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλου Β ‘στην πλατεία του Αγίου Πέτρου . Οι ηθικοί αυτουργοί δεν εντοπίστηκαν και ο ρόλος του οργανισμού παραμένει ασαφής. Σύμφωνα με τον Daniel Pipes και τον Khalid Duran, οι Γκρίζοι Λύκοι συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας και έγραψαν ότι ο Μεχμέτ Αλί Άγκτσα “με τον δικό του τρόπο ανάμιξε τα τουρκικά εθνικιστικά συναισθήματα με το φονταμενταλιστικό Ισλάμ.” Ωστόσο, οι Ιταλοί ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τη σχέση του με τους Γκρίζους Λύκους.

Εμπόριο ναρκωτικών και Γκρίζοι Λύκοι

Τα μέλη και οι ηγέτες των Γκρίζων Λύκων ασχολούνται με τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών από τη δεκαετία του 1980. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οi εμπειρογνώμονες κατά της τρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο ο ιδρυτής των Γκρλιζων Λύκων απόστρατος Türkeş είχε εμπλακεί στη μεταφορά ηρωίνης από την Τουρκία στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης Stephen E. Ambrose , οι ηγέτες των Γκρίζων Λύκων είχαν δημιουργήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έναν στρατό από τα κέρδη της εμπορίας ναρκωτικών , είχαν εξοπλισμό από επιθετικά ελικόπτερα έως άρματα μάχης. Τα ναρκωτικά μεταφέρονταν στην Ιταλία, όπου το οργανωμένο έγκλημα (Ιταλική μαφία) τα επεξεργάζονταν πριν τα διαθέσει στην διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τον Peter Dale Scott, τον συγγραφέα του βιβλίου American War Machine, το 2010 υπήρχαν ομάδες παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών που είχαν σαφείς δεσμούς με τους Γκρίζους Λύκους και το συνδεδεμένο πολιτικό κόμμα με αυτούς, το εθνικιστικό κίνημα MHP.

Ως επίλογο η γενοκτονία των Αρμενίων, μαζί με αυτή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ( την αναφέρουμε ως γεωγραφική περιοχή) είναι τα πρώτα μαζικά εγκλήματα του 20ου αιώνα αποτελούν μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εγκλήματα ατιμώρητα, ο ίδιος ο Χίτλερ κόμπαζε το “ποιος θυμάται σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων; Αποκαλύπτοντας έμμεσα τα σχέδια που είχε για τους Εβραίους, Τσιγγάνους , αριστερούς και άλλους πολιτικούς αντιπάλους κλπ.

Η γενοκτονία των Αρμενίων σχεδιάστηκε και έλαβε χώρα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που το κύριο ρεύμα της ήταν ο Ισλαμισμός και γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (την αναφέρουμε ως γεωγραφική περιοχή) σχεδιάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το τουρκικό Κεμαλικό κράτος.

Η Αρμενία αυτές τις μέρες δοκιμάζεται από την επίθεση στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ κάτω από τα αδιάφορα μάτια των σημερινών μεγάλων Δυνάμεων..

Η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων έχει την «τεχνογνωσία» και τη θέληση να εμπλακεί σε δολιοφθορές ασύμβατους πολέμους, και να είναι αδίστακτοι απέναντι σε άμαχους.

Μήπως η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να απαγορέψει την οργάνωση των Γκρίζων Λύκων τα σύμβολά της και το σήμα της όπως έκανε η Αυστρία και σε διακρατικό επίπεδο και διεθνών θεσμών να προσπαθήσει να χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική;

Πηγές

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Grey_Wolves_(organization)
2) https://www.hawarnews.com/en/tum-mansetler/sayfa-html
3) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1

Militaire



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]