Σε ψυχρό πόλεμο Γαλλία και Τουρκία – Σύμβολο το Charlie Hebdo
Στα άκρα φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις Άγκυρας-Παρισίου, έπειτα από τις πρωτοφανείς ρητορικές αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για το νέο εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Το επίμαχο εξώφυλλο έχει ως σκίτσο τον πρόεδρο Ερντογάν με τα εσώρουχα, να σηκώνει το χιτζάπ μιας μουσουλμάνας, παρατηρώντας τα γυμνά οπίσθια της και να αναφωνεί «ο Προφήτης Μωάμεθ»!
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον Τούρκο υφυπουργό Τουρισμού, ο οποίος με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα αποκάλεσε τους δημοσιογράφους «μπάσταρδους» και «γιους σκύλας»! Σε πιο ήπιο ύφος, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας μίλησε για μία «αηδιαστική προσπάθεια πολιτιστικού ρατσισμού και μίσους».
Προηγουμένως το σατιρικό περιοδικό είχε βρεθεί και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, έπειτα από την απόφαση των γαλλικών αρχών να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια με σκίτσα του (πολλά εκ των οποίων σατίριζαν τον Προφήτη Μωάμεθ), γεγονός που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Άγκυρα, που κάλεσε σε μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Ο Ερντογάν εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στο πρόσωπο του Μακρόν, τον οποίο ουσιαστικά αποκάλεσε «ψυχοπαθή»!
Γνωστό για τα αιρετικά του σκίτσα και την καυστική του σάτιρα, το Charlie Hebdo είχε έρθει για πρώτη φορά δραματικά στο προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2015, μετά την αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών στα γραφεία του, που προκάλεσε 12 νεκρούς. Ο αποκεφαλισμός του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί από Τσετσένο τζιχαντιστή στα μέσα Οκτωβρίου, ο οποίος είχε δείξει σκίτσα του περιοδικού στους μαθητές του, μετέτρεψε και πάλι το περιοδικό σε σύμβολο κατά του εξτρεμισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Οι αυθαίρετοι συμψηφισμοί του Ερντογάν
Έναν συμβολισμό που δε φαίνεται να ασπάζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος απέφυγε να καταδικάσει τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή, όπως επεσήμανε σε ανακοίνωση της η γαλλική προεδρία. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Ερντογάν αποφεύγει να καταδικάσει πράξεις ισλαμικής τρομοκρατίας. Ο Τούρκος πρόεδρος προτιμά να ταυτίζει την δράση των ισλαμιστών τρομοκρατών πότε με την δράση των Κούρδων του ΡΚΚ, πότε με την ακροδεξιά τρομοκρατία.
Φυσικά αυτές οι ταυτίσεις είναι παντελώς αβάσιμες. Το PKK στοχεύει σχεδόν αποκλειστικά τουρκικούς στρατιωτικούς στόχους, ενώ οι εξτρεμιστές του σουνιτικού Ισλάμ σφαγιάζουν μέχρι και γυναικόπαιδα. Στην δε περίπτωση των “μοναχικών λύκων” της λευκής ακροδεξιάς, αυτοί δεν στρατολογούνται στα χριστιανικά κατηχητικά ή στα μοναστήρια, αλλά σε “σκοτεινές” ιστοσελίδες μίσους που είναι διάσπαρτες στο internet.
Δεν μπορεί φυσικά να ειπωθεί το ίδιο για τα τζαμιά των σαλαφιστών στην Ευρώπη, που έχει αποδειχτεί πως αποτελούν άντρα στρατολόγησης ισλαμιστών τρομοκρατών, σε τέτοιο βαθμό που έχουν αρχίσει πλέον να ανησυχούν μέχρι και αυτοί που καταπολεμούν την “ισλαμοφοβία”. Φυσικά ουδόλως πτοείται ο Ερντογάν, ο οποίος στην προσπάθεια του να ηγεμονεύσει εντός του σουνιτικού Ισλάμ, είναι διατεθειμένος να λειτουργήσει σαν “Γραφείο Τύπου” του ισλαμικού φονταμενταλισμού.
Το Charlie Heddo γίνεται πλέον το σύμβολο του “διμέτωπου αγώνα” που έχει ξεκινήσει ο Γάλλος πρόεδρος. Του αγώνα κατά της αυτονόμησης του Ισλάμ στο εσωτερικό της Γαλλίας, με ένα νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων στο εσωτερικό των γαλλικών μουσουλμανικών κοινοτήτων, αλλά ακόμα και στην Αριστερά.
Γίνεται όμως σύμβολο και του μετώπου που έχει ανοίξει ο Μακρόν με τον Ερντογάν, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των αξιών του Διαφωτισμού, έναντι του θρησκευτικού ολοκληρωτισμού που καλλιεργεί ο Τούρκος πρόεδρος και τμήμα του μουσουλμανικού κόσμου. Αυτόν τον αγώνα όλα δείχνουν πως ο Γάλλος πρόεδρος θα τον πάει μέχρι τέλους.
https://slpress.gr
Γιώργος Λυκοκάπης
Δημοσιογράφος. Έχει σπουδάσει πολιτική επιστήμη. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στις διεθνείς σχέσεις, στην πολιτική και στην ιστορία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...