Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνοτουρκική Κρίση: Αποφεύγοντας την Παγίδα της Εξουθένωσης


Του Κων/νου Θ. Λαμπρόπουλου

Καθώς η χώρα έχει εισέλθει στο δεύτερο στάδιο της Παρατεταμένης Κρίσης με την Τουρκία, δέον είναι, αφενός να αναδειχθεί η πτυχή της τουρκικής υβριδικής στρατηγικής που αφορά στην υπονόμευση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και στην εξουθένωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφετέρου να υποδειχθούν τα ελληνικά αντίμετρα αποφυγής της τουρκικής παγίδας.

O απώτερος στόχος του τουρκικού καθεστώτος αφορά την αποδοχή de facto της τουρκικής στρατηγικής επιρροής στο πλαίσιο της "Γαλάζιας Πατρίδας" συνεπεία του συνολικού αναθεωρητισμού της Άγκυρας που επιδιώκει την αλλαγή συνόρων, καθιστώντας την Ελλάδα κράτος περιορισμένης κυριαρχίας με ανενεργή και σαφώς ενταφιασμένη, την Συνθήκη της Λωζάννης.

Βασική επιδίωξη της τουρκικής στρατηγικής αποτελεί η φθορά του ελληνικού Μηχανισμού Εθνικής Ασφάλειας μέσω αλλεπάλληλων επεισοδίων σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαφορετικής έντασης και ποιοτικής διαβάθμισης, επενδύοντας στην δημιουργία ενός κύκλου διάβρωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το κυρίαρχο μοτίβο στην υβριδική εργαλειοθήκη της Τουρκίας, απέχει πόρρω από το κλασικό μοτίβο Κλιμάκωσης –Αποκλιμάκωσης-Ύφεσης. Το νέο τουρκικό μοτίβο οφείλει να ιδωθεί υπό το πρίσμα των αρχών του Υβριδικού Πολέμου, ο οποίος επιτρέπει την διατήρηση σταθερής έντασης στο Αιγαίο η αλλού, υπό την πίεση στρατιωτικών επιχειρήσεων, ταυτόχρονα με την διεξαγωγή δυνητικών διαπραγματεύσεων οι οποίες λογίζονται ως επιπρόσθετο εργαλείο υπονόμευσης των ελληνικών θέσεων.

Ακολούθως, σύμφωνα με το υβριδικό πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών μετασχηματισμού της υφιστάμενης κατάστασης (status quo) υπό την κάλυψη μιας νομιμοφανούς δικαιακής προσέγγισης, η Τουρκία εργαλειοποιεί το Διεθνές Δίκαιο κατά το δοκούν, υιοθετώντας τόσο τον ρόλο του Επίμονου Αντιρρησία (Persistent Objector) αποφεύγοντας συστηματικά την επίλυση μέσω διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου, όσο και τον ρόλο του νομιμόφρονος κρατικού δρώντος επικαλούμενη αρχών του διεθνούς δικαίου. Στόχος που εδράζεται στην λογική της "διαπραγμάτευσης" a la turca, ήτοι στην αποδοχή των τουρκικών θέσεων σε παίγνιο μηδενικού αθροίσματος είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές πλαίσιο.


Προδήλως, η τουρκική προσέγγιση αποσκοπεί στον κορεσμό της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στην μείωση των εθνικών ανακλαστικών μέσω της καλλιέργειας συνθηκών σύγχυσης και αδυναμίας αποκρυστάλλωσης μιας συνεκτικής στρατηγικής αντιμετώπισης των τουρκικών ενεργειών εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Η διαρκής πρόσθεση διεκδικήσεων και απαιτήσεων της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις διαρκείς επιθετικές ενέργειες επιβολής τετελεσμένων αποπειρώνται να ωθήσουν τον ελληνικό μηχανισμό εθνικής ασφάλειας στα όρια των αντοχών του.

Απαντώντας στα ανωτέρω είναι προφανές πως η ελληνική πλευρά καλείται να ανταποκριθεί σ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο απειλής, ευρισκόμενη σε θέση άμυνας. Είναι ξεκάθαρο επιπλέον πως η ελληνική πολιτική ηγεσία καλείται να υπερβεί διαχρονικές παθογένειες που άπτονται παρωχημένων νοοτροπιών, ανεδαφικών στερεοτύπων, αντιπαραγωγικών και στρεβλών αντιλήψεων που ταλάνιζαν τον δημόσιο διάλογο και πριόνιζαν την ελληνική Αποτροπή.

Καλείται κυρίως να αναπτύξει μια συνεκτική στρατηγική ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, εμπλέκοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ως πολύτιμο διαπραγματευτικό χαρτί όπως επιτάσσει ο ρόλος τους στο σύγχρονο ανταγωνιστικό πλαίσιο του 21ου αιώνα.

Αναφορικά με την αποφυγή της φθοράς του ελληνικού στρατιωτικού δυναμικού, η ελληνική πλευρά επιβάλλεται να κατέχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, όντας απρόβλεπτη μεταφέροντας το δίλημμα κλιμάκωσης στον αντίπαλο επισείοντας την προβλεπόμενη τιμωρία του.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η μη προβλεψιμότητα αναφορικά με την στρατηγική συμπεριφορά ενός δρώντος δεν σημαίνει ανεύθυνη και επιπόλαιη ανάληψη υπέρογκων ρίσκων. Αντιθέτως συνίσταται στην ανάληψη λελογισμένου ρίσκου, βάσει επεξεργασμένων σχεδίων με ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο. Το απρόβλεπτο της στρατηγικής αντιμετώπισης μιας υβριδικής προσέγγισης αφορά το γνωσιακό υπόβαθρο του αντιπάλου και την επιβολή διλημμάτων κλιμάκωσης επί τη βάσει ενός υπέρογκου τιμήματος.

Επί του πρακτέου, βασική προτεραιότητα επιβάλλεται να δοθεί στην ταχύτητα επιβολής του φίλιου πλέγματος άρνησης των στόχων του αντιπάλου, ήτοι της απόκτησης του τακτικού πλεονεκτήματος προκύπτοντος εκ της αποφασιστικότητας και της αδιάκοπης ενεργητικότητας του δυναμικού, λαμβάνοντας υπόψη το momentum.

Από τα ανωτέρω καθίσταται αναγκαίο να τονιστεί η ορθή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων που συνεπάγεται την διατήρηση της ενεργητικότητας σε συνάρτηση με την ικανότητα αφουγκράσματος του πνευματικού παλμού του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι ξεκάθαρο πως οι Ένοπλες Δυνάμεις επιτελούν έναν συγκεκριμένο ρόλο που απαιτεί τεράστια ψυχολογική και πνευματική προπαρασκευή. Η έκθεση και ανάλωσή τους στις διαρκείς ψυχολογικές επιχειρήσεις της τουρκικής πλευράς πρέπει να αποφευχθεί.

Κατά συνέπεια, επιβάλλεται η υιοθέτηση αντι-υβριδικών προτύπων που θα δημιουργούν τον κατάλληλο αντίκτυπο ανατρέποντας τις τουρκικές πρωτοβουλίες.

Αποφεύγοντας την παγίδα της εξουθένωσης, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επικράτησης τόσο στο στρατηγικό όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού. Η απλή αποτροπή τετελεσμένων δεν θα είναι πλέον επαρκής για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

* Ο Κων/νος. Θ Λαμπρόπουλος είναι Στρατηγικός Αναλυτής, Εταίρος του Geneva Centre for Security Policy
Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου13 Αυγούστου 2020 στις 5:06 μ.μ.

    Αρχιστράτηγε των Ε.Δ. κ ΦΛΩΡΟ, είναι κρίμα να απογοητεύσεις τον ελληνικό λαό, που πίστεψε σε σένα. Μη γίνεσαι παίγνιο των πολιτικών. Δήλωσε τους: "Οι Ε.Δ. δε θα βγουν στο ΑΙΓΑΊΟ για σουλάτσο "παραλλαγής" των αληθινών στόχων της κυβέρνησης, ούτε για επικοινωνιακό "θεαθήναι". Αν βγουν θα είναι για να πολεμήσουν, αλλιώς απλώς κάμπτουν το ηθικό των Ελλήνων και το ίδιο κάμπτουν, αλλά και εξουθενώνουν τις δυνάμεις του στρατεύματος, δηλαδή πλήττονται σύρριζα τις δύο πιο βασικές προϋποθέσεις της ΝΙΚΗΣ.
    Αν δε συμφωνείτε παραιτούμαι και γνωστοποιώ στον ελληνικό λαό γιατί παραιτήθηκα".

    Αν, ΣΤΡΑΤΗΓΕ, τα πεις αυτά και τα εννοείς, δε θα τολμήσουν να αφήσουν απροστάτευτο το Αιγαίο. θα τους πνίξουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ που αγαπάνε την Ελλάδα. Και ΟΛΟΙ την αγαπάνε, πλην γραικύλων, που είναι λίγοι και πασίγνωστοι. Οπότε ΚΑΙ θα βγεις ΚΑΙ θα πολεμήσεις, ως γενναιος ΕΛΛΗΝ που είσαι, μαζί με όλα τα παιδιά των ΕΛΛΗΝΩΝ.

    Κάποιος παίζει πολύ καλά το αλά ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ παιχνίδι τού "σπασίματος νεύρων " και αυτός δεν είναι μόνον η Τουρκία, είναι και όσοι είναι πίσω της και κατ'εξοχήν η πιο σημαντική προστάτης των Τούρκων. Ώστε, ακριβώς αλά ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ, οι Τούρκοι να μας κάμψουν και να πάρουν σχεδόν όσα θέλουν, χωρίς πόλεμο.

    Ούτε και αυτή η μέθοδος θα πετύχαινε κατά των ΕΛΛΗΝΩΝ, αν Γερμανία και Τουρκία δεν είχαν ισχυρούς φίλους και εντός Ελλάδος, που σιγοντάρουν τη μέθοδο αυτή. Δηλαδή παίρνουν μέρος στον "καλοσχεδιασμένο" υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδος.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν, ΣΤΡΑΤΗΓΕ, τα πεις αυτά και τα εννοείς, θα σε στείλουν πάραυτα στο σπίτι σου με σοβαρή επίπληξη...

      Διαγραφή
    2. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου13 Αυγούστου 2020 στις 10:00 μ.μ.

      Θαυμάσια, ανώνυμε! Αλλά και μετά την "εξαποστολή" στο σπίτι του ο στρατηγός Φλώρος έχει ΛΟΓΟ προς τον ελληνικό λαό και ίσως ακόμα οξύτερο. Κάποιο συμβάν επιτέλους πρέπει να θυμώσει πολύ τον ελληνικό λαό.
      Πολλοί Έλληνες είναι ήδη πολύ θυμωμένοι, αλλά η επικοινωνιακή μέθοδος καταστολής του ελληνικού λαού ακόμα αποδίδει καρπούς. Να δούμε ως πότε...Πάντως κάποιος επιτέλους πρέπει να διασώσει την τιμή των Ε.Δ. που τις έχουν εξευτελίσει.

      Αντιγράφω μια χιουμοριστική ατάκα από κάποιο άρθρο που διάβασα και δείχνει πώς αντιλαμβάνεται ο Έλληνας την αντίδραση των ΕΔ στις προκλήσεις της Τουρκίας.

      “- Μπήκαν 20 ναυτικά μίλια μέσα στην ΑΟΖ μας!”

      “- Τους παρακολουθούμε!”

      “- Μπήκαν 200 ναυτικά μίλια μέσα!”

      “- Τους παρακολουθούμε!”

      “- Φτάσανε στον ναύσταθμο!”

      “- Τους παρακολουθούμε!”

      “- Ετοιμάζονται να πυροβολήσουν!”

      “- Τους παρακολουθούμε!”

      Αλλά η ατάκα αυτή δεν είναι για γέλια είναι για εκ βαθέων κλάμα, γιατί μια τέτοια στάση των Ε.Δ. θα κρίνει τη μοίρα μας ως Ελλήνων "για τα επόμενα 100 χρόνια"... και λίγα είπε ο κ. Κοττάκης!

      Διαγραφή
  2. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου14 Αυγούστου 2020 στις 11:15 μ.μ.

    Επανέρχομαι Αρχιστράτηγε κ.Φλώρο. Παράσημο αξίζει και πρέπει να δοθεί στον κυβερνήτη της “ΛΗΜΝΟΣ”, αντιπλοίαρχο του Π.Ν. κ. Ιωάννη Σαλιάρη. Διέσωσε, έστω και προσωρινά, την τιμή και την αξιοπρέπεια του συνόλου των Ε.Δ. και προσέφερε μέγιστη χαρά και περηφάνια σε όλο τον ελληνικό λαό.

    Αντιπλοίαρχε Ιωάννη Σαλιάρη σε ευχαριστεί και σε τιμά όλος ο ελληνικός λαός. Όλοι συζητούν μεταξύ τους το γεγονός και τα μάτια τους επί τέλους λάμπουν!
    Εύγε γενναίο παλληκάρι για την αποφασιστικότητα, την ψυχραιμία και τη ναυτοσύνη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινα, σε ολο το πληρωμα (και σε καθε πληρωμα) πρεπει να εκφρασουμε τα θερμα μας

      συγχαρητηρια.

      Απο τον κυβερνητη μεχρι τον τελευταιο ΕΠΟΠ.

      Αυτος που προκαλει ποταπη εντυπωση ειναι ο κυριολεκτικα μπετοβλακας Αποστολακης, που

      καποιοι πρεπει να του πουν να βγαλει επιτελους τον σκασμο!

      https://piraeuspress.gr/hellas/ethnika/445332/o-tourkikos-typos-dini-ta-efsima-ston-apostolaki-foto/

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]