Η Τουρκία σχεδιάζει επίθεση εναντίον της Ελλάδας
Πάλι ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη
Σε παρ' ολίγο σύρραξη έφτασαν Τουρκία και Ελλάδα στο Αιγαίο, πριν από λίγες εβδομάδες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel φέρεται να κατάφερε να αποτρέψει δεκαοκτώ τουρκικά πλοία από την διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όχι μακριά από το Καστελόριζο. Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το νησί, γράφει ο EUobserver σε κείμενο της Caroline de Gruyter:
Πλοία και μαχητικά τζετ ήταν σε αναμονή και από τις δύο πλευρές. Η γερμανική εφημερίδα Bild (μια από τα λίγα ΜΜΕ στην Ευρώπη που καλύπτουν εκτενώς το θέμα) επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους οι οποίοι ‘σαν να είχαν συνέλθει από σοκ’, είπαν ότι αυτό το περιστατικό τους θύμισε την κρίση των πυραύλων της Κούβας. Τότε, το 1962, αμερικανικά και σοβιετικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν ολοταχώς προς μια αντιπαράθεση, φλερτάροντας με μια εμπλοκή που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτός ο πόλεμος ήταν έτοιμος να ξεσπάσει στην Ευρώπη, έως τώρα οπωσδήποτε την πλέον φιλειρηνική ήπειρο στον κόσμο – ποιος θα το πίστευε; Αλλά αυτό συνέβη. Ο επικεφαλής του ελληνικού στρατού επέστρεψε βιαστικά από την Κύπρο. Ανεστάλησαν οι άδειες των Ελλήνων στρατιωτών.
Ορισμένοι κάτοικοι πόλεων στα σύνορα της χώρας, ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν τις πόλεις τους, όντας εντός του πεδίου τουρκικής βολής. Ειδοποιήθηκαν επίσης πολίτες που αποτελούν πιθανούς στόχους.
Εν τω μεταξύ και οι δύο πλευρές είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με την Merkel. Αυτό αποτελεί μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Όλοι συνήθιζαν να καλούν τον Λευκό Οίκο, όταν υπήρχαν προβλήματα στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama ενεπλάκη αρκετές φορές ο ίδιος προσωπικά. Τώρα ο Trump είναι στον Λευκό Οίκο και όλοι καλούν την Merkel.
Στο σημείο αυτό, η αναλύτρια κάνει αναφορά στη διαμαρτυρία 20.000 πολιτών στο Βερολίνο κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωναϊό και καταγράφει τη δήλωση μιας διαδηλώτριας ότι «Ζητάμε να επιστρέψουμε στη δημοκρατία».
Η Καγκελάριος, είχε μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες όπου μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο συμμετείχαν σε μια τετραήμερης διάρκειας Σύνοδο Κορυφής, στην οποία προσπαθούσαν να δείξουν στα αγγλοσαξωνικά hedge funds ότι αυτή τη φορά η Ε.Ε. πραγματικά υπερασπιζόταν το ευρώ, κι ότι δεν υπήρχε λόγος να σορταριστεί η Ιταλία.
Μετά από αυτές τις μάχες για τον προϋπολογισμό, η Μerkel επέστρεψε στο Βερολίνο μέσω τηλεφώνου και κατεύνασε Αθήνα και Άγκυρα στο Αιγαίο. Για τον Τούρκο Πρόεδρο, υπήρχε εδώ και χρόνια η κύρια Ευρωπαία συνομιλήτρια. Θεωρεί την Merkel ως τη μόνη Ευρωπαία ηγέτιδα που έχει κάποιο κύρος. Αυτό είναι προφανώς καλό. Γιατί η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει μια γεωπολιτική σκακιέρα στην οποία οι ανταγωνιστές κινούν τα πιόνια τους.
Αναφορά και στην απομάκρυνση 12.000 Αμερικανών στρατευμάτων από την Γερμανία και στις ευρωπαϊκές εταιρείες που εργάζονται για τον αγωγό Nord Stream 2 και οι οποίες απειλούνται με αμερικανικές κυρώσεις εάν συνεχίσουν το project. Η Κίνα ασκεί πολιτική πίεση λόγω της Huwaei.
H Ρωσία και η Τουρκία κάνουν πόλεμο στην Συρία και τη Λιβύη περιγράφοντας έναν κύκλο χάους και στρατιωτικής επιθετικότητας γύρω από την Ευρώπη. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Erdogan προκάλεσε τους εχθρούς του να τον συναντήσουν στο πεδίο ανακοινώνοντας ότι «η ευημερία των χωρών της Δύσης, που βασίζεται σε αίμα, δάκρυα, ιδρώτα και εκμετάλλευση του υπόλοιπου κόσμου, έφτασε στο τέλος».
Καλώ ήλθατε στον νέο κόσμο όπου πρώην σύμμαχοι γίνονται εχθροί. Ένα ατύχημα και τα πράγματα μπορούν γρήγορα να οδηγηθούν σε κλιμάκωση. Η κυρία Merkel το καταλαβαίνει αυτό. Είπε στον Erdogan ότι προσπαθεί να τον βοηθήσει, οπότε δε θα έπρεπε να την φέρνει σε δύσκολη θέση, απειλώντας την Ελλάδα. Πράγματι, μετά από μια τουρκογαλλική στρατιωτική αψιμαχία στην Μεσόγειο τον Ιούνιο, ο Macron ζήτησε οργισμένα κυρώσεις κατά της Τουρκίας και η Merkel αντιτέθηκε σε αυτό.
Πάρε τα πλοία μακριά από το Καστελόριζο είπε στον Τούρκο Πρόεδρο και διαπραγματεύσου με την Ευρώπη, αν θέλεις να κάνεις γεωτρήσεις στη θάλασσα. Μετά από αυτό, τα τουρκικά πλοία άλλαξαν πορεία και κατέπλευσαν στο λιμάνι της Αττάλειας. Για πόσο καιρό όμως;
Και μπορεί η Merkel να κρατά ήσυχους τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως πει ότι δε θα διαπραγματευτούν υπό τουρκικές απειλές; Τα τύμπανα του πολέμου μπορούν να ηχήσουν και πάλι στην Ευρώπη, αλλά λίγοι θα τους δώσουν προσοχή. Αυτά που ακούμε συνέχεια στις ειδήσεις είναι οι μάσκες, τα τεστ και η ακριβής έκταση των αερολυμάτων.
Drums of war again, in Europe
HellasJournal
Labels
ΑΟΖ,
Γερμανία,
Γεωπολιτική,
Ελλάδα,
Ελληνοτουρκικά,
Ευρώπη,
Μεσόγειος,
πολιτική,
Ροή,
Τουρκία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...