Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανατολίτικα "παζάρια": Το Βερολίνο ενεργοποιείται, η Αθήνα επιφυλάσσεται


Της Νίκης Ζορμπά

Από τον τούρκο ΥΠΕΞ γνωστοποιήθηκε η μυστική "τριμερής" που είχαν επί γερμανικού εδάφους στον απόηχο της απόφασης για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, Αθήνα, Άγκυρα και Βερολίνο, επί γερμανικού εδάφους.

Βερολίνο, Άγκυρα και οι "κυρώσεις"

Παραμονή της Συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, εκεί όπου η Ελλάδα έθεσε θέμα κυρώσεων στην Τουρκία εάν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά και απειλήσει την ελληνική εθνική κυριαρχία, το Βερολίνο "ενεργοποιήθηκε" και συγκάλεσε σε τριμερή διάλογο την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. ( Την πρόσκληση στους εκπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας απηύθυνε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ).

Ο στόχος του Βερολίνου είναι προφανής: Δεν θέλει σε καμία περίπτωση μια "στραβή" στην βάρδιά του, τώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.

Και της Τουρκίας ως φάνηκε από το "κάρφωμα" της συνάντησης, είναι πρόδηλος ο στόχος: Να εμφανιστεί ανοιχτή στον διάλογο με την Ελλάδα, μετατρέποντας σε "διμερές" και όχι ευρωτουρκικό το ζήτημα της κλιμάκωσης των προκλήσεων και του αναθεωρητισμού της, εξουδετερώνοντας το "όπλο" που κρατάει η Ελλάδα στην Ε.Ε για την επιβολή κυρώσεων στον "ταραξία" της γειτονιάς.


Δένδιας: Αυτό δεν είναι διάλογος

Η ελληνική πλευρά ενοχλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της τριμερούς συνάντησης μεν ο Νίκος Δένδιας σε κάθε περίπτωση δε, επέστρεψε το μήνυμα τόσο στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και στο Βερολίνο:

Για τον μεν πρώτο, ανέφερε: "Αν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω" ανέφερε χθες σε συνέντευξή του ( Star).

Για το δε Βερολίνο, ο έλληνας ΥΠΕΞ είπε: "Η γερμανική προεδρία είναι ευνόητο να ζητά συνεννοήσεις. Μέχρι εκεί όμως. Αν θελήσει η Τουρκία διάλογο πρέπει να προσπαθήσει πολύ".

Από το Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας χθες την "αποκάλυψη" Τσαβούσογλου για την τριμερή, σχολίασαν πως "τα αποτελέσματα του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να παραμένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεως". Κοινώς, η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην διατήρηση του όπλου των κυρώσεων στην Άγκυρα οψέποτε χρειαστούν, αποκρούοντας τα ανατολίτικα κόλπα.

ΣΥΡΙΖΑ υπέρ παρέμβασης Βερολίνου και κυρώσεων- Ζητεί ενημέρωση

Στην Κουμουνδούρου πάντως, είδαν εξόχως θετικά την κίνηση του Βερολίνου , ως "δυναμική παρέμβαση" αλλά και τις κυρώσεις που ζητεί επιτακτικά η Ελλάδα από την Ε.Ε "έστω μετά από οκτώ μήνες", ως τονίζουν, θυμίζοντας ότι αυτή ήταν η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από καιρό.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, επικαλούμενο διπλωματική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι το όφελος της χώρας είναι να επανεκκινήσει ο ευρωτουρκικός διάλογος και η Αθήνα να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο αυτό.

""Κυρώσεις ναι, επιτέλους, αλλά η απειλή των κυρώσεων σημαίνει ότι αναζητείται λύση μέσω διαλόγου. Η Ν.Δ δεν είναι έτοιμη για λύσεις υπό τον φόβο δεξιών αντιδράσεων στο εσωτερικό της", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της εν λόγω πηγής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από κει και πέρα, στο άκουσμα της τριμερούς , ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί από την Κυβέρνηση να ενημερώσει την αντιπολίτευση για το διημείφθη στο Βερολίνο.

Όχι χωρίς αιχμές- φυσικά, αφού στην ανακοίνωσή του το κόμμα, καταλήγει απευθυνόμενο στην Κυβέρνηση: "να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης”.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]