Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν ο Μεγαλομανής, στα βήματα του Χίτλερ


Ο Ερντογάν προσπαθεί να κατακτήσει την Πόλη 
Αποκαθηλώνει τον Ατατούρκ και στήνει τη νέα οθωμανική αυτοκρατορία

Με την άλωση της Πόλης, τη μετέπειτα πολιτική εξαφάνισης του Ελληνισμού και κυρίως με την εμφάνιση του κινήματος των Νεότουρκων εδραιώθηκε η εθνικιστική ιδεολογία και με την κατάκτηση της εξουσίας το 1908, είναι δεδομένη η θέληση να εξαφανιστούν οι Έλληνες, θέληση η οποία υλοποιήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Έλληνες ήταν και παραμένουν οι κεντρικοί στόχοι. Το σύνθημα των Νεότουρκων ότι στο Οθωμανικό κράτος πρέπει να υπάρχουν μόνο Οθωμανοί-μουσουλμάνοι και κατ’ επέκταση μόνο Τούρκοι, στην Κεμαλική ιδεολογία το σύνθημα αυτό γίνεται «ένα κράτος, ένα έθνος, μία γλώσσα».

O Κεμαλισμός αποτελεί τη συνέχεια και εξέλιξη του κινήματος των Νεότουρκων, ο Κεμαλισμός στη συνέχεια αποτέλεσε το πρότυπο του Χίτλερ και των Ναζί και σήμερα του Ερντογάν και του κράτους-μαφία που έχει δημιουργήσει. Στο χώρο της θρησκείας, από την Αγία Σοφία της Πόλης, μέχρι την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και της Νίκαιας, αυτό είναι ολοφάνερο… O Κεμαλισμός και η σημερινή του συνέχεια το κράμα εθνικισμού και θρησκείας που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν, είναι ένα «ιδεολογικό φαινόμενο» που η γέννησή του ξεκινά από την περίοδο κατάρρευσης του Οθωμανικού κράτους και της εμφάνισης της εθνικιστικής και ρατσιστικής κίνησης της«Ένωσις και Πρόοδος» των «Νεότουρκων» στην οποία ενώ ο Κεμάλ κράτησε πρωταγωνιστικό ρόλο, για τους ευνόητους λόγους η τουρκική ιστοριογραφία τον κατατάσσει στους απλούς αξιωματικούς που όπως πολλοί άλλοι, «παραπλανήθηκε».

O Έρικ Τσούρχερ (Eric Zurcher) τονίζει ότι ο Μουσταφά Κεμάλ υπήρξε πιθανότατα ένα από τα έμπιστα μέλη της Επιτροπής, αν και ποτέ δεν κατέλαβε εξέχουσα θέση, γεγονός άλλωστε το οποίο παραδέχτηκε το 1923, λέγοντας ότι «όλοι υπήρξαμε μέλη της Ένωσης και Προόδου». Ο Κεμαλισμός, ως κυρίαρχη ιδεολογία, διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μικρά Ασία (1919-1922) και της μονοκομματικής περιόδου της Τουρκίας (1923-1946) με στόχο να προσφέρει μια νέα ταυτότητα. Στην περίπτωση των Ναζί, η ηττημένη Γερμανία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έπρεπε να αναστηθεί και μόνο ένας Φύρερ, στα πρότυπα του Κεμάλ, θα μπορούσε να το κάνει πράξη. Κατ’ αντιστοιχία, το Ναζιστικό μοντέλο, αφού ακολούθησε πιστά τα παραπάνω ρατσιστικά βήματα καθαρότητας της Γερμανίας, τα εξέλιξε με τον πιο απάνθρωπο και βάρβαρο τρόπο.


Ο Κεμαλισμός, όπως και ο Ναζισμός και σήμερα το καθεστώς Ερντογάν, έδιναν και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του κράτους, το οποίο καλείται με την παρέμβασή του σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, με την οικονομική ανάπτυξη, πάντα εις βάρος των «ανεπιθύμητων» Ελλήνων, τον περιορισμό και τον έλεγχο της θρησκείας. Θεματοφύλακες του Νεοτουρκικού κινήματος, του Κεμαλισμού και του Ναζισμού και του καθεστώτος Ερντογάν, υπήρξαν, κατά κύριο λόγο, οι στρατιωτικοί, οι οποίοι έπαιξαν βασικό ρόλο στην εδραίωση του Κράτους-κόμματος και του κόμματος-Κράτους. Ο Κεμαλισμός και αναμφισβήτητα και ο Ναζισμός, με τους «κατώτερους λαούς», μορφοποιήθηκε ουσιαστικά με τις εθνοκτόνες, αντιδημοκρατικές διαδικασίες εναντίον των Ελλήνων και των υπολοίπων λαών του κράτους.

Κάτι που επαναλαμβάνει σήμερα ο Ερντογάν. H «Νέα Τουρκία» δημιουργήθηκε από τον Κεμάλ στη βάση της εξαφάνισης κάθε ίχνους ελληνικής παρουσίας στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία. Η Αγία Σοφία είναι το τελευταίο κρούσμα. Το παραπάνω πρότυπο ακολουθήθηκε πιστά από τους Ναζί και από τον Χίτλερ, προσδοκώντας στη δημιουργία του αιώνιου Γ’ Ράιχ.

Για τη δημιουργία του ολοκληρωτικού κράτους, όπως οι Νεότουρκοι έτσι και η Κεμαλική κυβέρνηση και βεβαίως και οι Ναζί του Χίτλερ, συνδύασαν το νόμιμο με το παράνομο, τη συγκροτημένη Εθνοσυνέλευση και τις «ειδικές» οργανώσεις. Ακολουθώντας την παράδοση της Νεοτουρκικής «Ειδικής Οργάνωσης», η δραστηριότητα της οποίας συνίστατο στο να παρακάμπτει την επίσημη οδό για να εκτελεί τα καθήκοντα που της ανέθετε απευθείας η Νεοτουρκική ηγεσία, οι Κεμαλικοί χρησιμοποίησαν τους τσέτες (παραστρατιωτικές ομάδες), ενώ οι Ναζί τις αναρίθμητες οργανώσεις μαζικής εξόντωσης. Παρότι οι Κεμαλικοί είχαν απαρνηθεί τη βασική θεωρία των Νεότουρκων, τον παντουρανισμό, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο φασισμός ήταν η βασική τους ιδεολογία.

Όπως γράφει ο Νίκος Ψυρρούκης, «η προσεκτικότερη μελέτη του Κεμαλισμού μας πείθει ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική θεωρία. O φιλοναζισμός, και άλλες αντιδραστικές δοξασίες είναι νομοτελειακή εξέλιξη του κεμαλισμού». Το μόνο που πρέπει να προσθέσουμε εδώ είναι η αντιγραφή των ίδιων μεθόδων από το καθεστώς Ερντογάν. O ρατσισμός και οι φυλετικές θεωρίες, που στον Ναζισμό έγιναν «επιστήμη», εμφανίστηκαν ως όργανα επιβολής στον Κεμαλισμό, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι ξεκινώντας από τα βάθη της Ασίας, διέδωσαν τον πολιτισμό σε όποια χώρα και αν πήγαιναν.

Τα ίδια υποστηρίζει σήμερα και ο Ερντογάν με την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Τούρκους… Οι Σουλτάνοι, οι Νεότουρκοι, ο Κεμαλισμός που αποτελεί συνώνυμο του Ναζισμού, ακολούθησαν μία εθνικιστική και ρατσιστική ιδεολογία η οποία εκφρασμένη με τη βαρβαρότητα, στέρησε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας παράλληλα τα μνημεία τους. Αυτό που εκφράζει σήμερα το καθεστώς Ερντογάν. Οι πράξεις του φανερώνουν ότι 567 χρόνια μετά, το απομεινάρι, το ορφανό των Σουλτάνων, των Νεότουρκων του δασκάλου του Χίτλερ Κεμάλ, ακόμη προσπαθεί να κατακτήσει την Πόλη και την Αγία Σοφία…

Θεοφάνης Μαλκίδης
Φιλελεύθερος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]