Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου ενός νεοσουλτάνου


O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναγγείλει πολλές φορές τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και παρότι μεταξύ των απειλητικών αναγγελιών δήλωνε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν φρόνιμη, δεν έπαψε να τη θεωρεί δυνατό χαρτί του. Οι ευδιάκριτες ψευδαισθήσεις μεγαλείου διόγκωσαν επικίνδυνα την αυτοπεποίθησή του. Τον έπεισαν πως είναι ικανός να ξεδιπλώνει το ταλέντο του σε πολλές σκακιέρες συγχρόνως και να συντρίβει τους αντιπάλους του.

Είναι στο ΝΑΤΟ και συμμαχεί με τη Ρωσία. Φυλακίζει βουλευτές, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και υποκρίνεται αναιδώς τον προστάτη της δημοκρατίας, ενώ πληθαίνουν οι Τούρκοι που προσφυγεύουν για να μη χάσουν και την τελευταία τους ανάσα. Ανοίγει «Πηγές Ειρήνης» με τον στρατό του να δρα σε τρία μέτωπα: στη Συρία (από κοινού με τζιχαντιστές), στη Λιβύη (χλευάζοντας το υποτιθέμενο εμπάργκο), στο Ιράκ, όπου οι εισβολές συνεχίζονται ακωλύτως. Τα μέτωπα αυτά αυξάνονται σε πέντε, αν συνυπολογιστούν η κατοχή της Κύπρου (για την οποία η Ε.Ε. δεν έπεισε ποτέ πως είναι και δικό της πρόβλημα) και η συνεχής περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από το τουρκικό ναυτικό και την αεροπορία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.


Η φαντασίωση του Ερντογάν ότι δεν είναι μόνον ο οικουμενικός ηγέτης του Ισλάμ, αλλά και ο σπουδαιότερος Τούρκος ηγέτης μετά τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, αυτός που θα ακυρώσει την κοσμική «παρένθεση» του Κεμάλ Ατατούρκ, ουδόλως υποστηρίζεται από τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Η «αίγλη» του στους μουσουλμάνους συναρτάται απολύτως με οικονομικά δοσίματα και μικρά ή μεγάλα πραξικοπήματα. Η «ακμαία» Τουρκία ζει την οικονομική της κατάρρευση, τόσο βαθιά και εκτεταμένη που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το εθνικιστικό αναβολικό της υβριστικής μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί και η χυδαία εργαλειοποίηση της θρησκείας θα προσφέρουν στον Ερντογάν κάτι περισσότερο από λίγες μονάδες στις δημοσκοπήσεις των λίγων επόμενων μηνών.

Στις ψευδαισθήσεις μεγαλείου του τυχοδιώκτη νεοσουλτάνου, η Ελλάδα δεν μπορεί να απαντήσει με τις δικές της ψευδαισθήσεις. Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, η δε προσβολή του συμβόλου της Αγίας Σοφίας δεν πονάει όντως τον «πολιτισμένο κόσμο», όπως δείχνουν οι απολύτως αναμενόμενες υποθερμικές αντιδράσεις του. Οσο για τις πιθανότητες να αντιδράσει σαρωτικά ο ξανθός Μόσκοβος, ώστε «να εκπληρωθούν οι προφητείες για το ποθούμενο», δεν είναι περισσότερες από τις πιθανότητες να ανακαλύψουν τη σύνεση οι αντιποινολάτρες δημοκόποι στους κόλπους της κυβέρνησης.

Παντελής Μπουκαλάς
ΚαθημερινήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]